Může být sušička prádla v koupelně v zóně 2?
PavelPetr6:
To je jednoduchý důvod. Instalatéři řekli ženě "Chcete mít pračku v koupelně? Žádný problém, koupíme menší vanu, předěláme vodu a pračku dáme vedle."
Začal jsem hledat, protože mám matné tušení o elektrických zónách v koupelně.
A teď jak z toho ven, vždyť sousedi to tak mají běžně...
Jiří Kantner:
Nějak jsem nepochopil důvod této diskuze.
NAkonec z tazatele vyleze, že ví že je to špatně, protže to samé řešil s pračkou a přesto se ptá.
Takže na otázku: Může být sušička prádla v koupelně v zóně 2? odpovídám že může protože když jí tam dáte tak tam bude stát, sama strachem neuteče.
Poznámka pod čarou - z hlediska bezpečnosti a z hlediska platných norem je to nevyhovující a soudný revizní technik vám na to revizi nenapíše.
Revizi asi nepotřebujete, takže můžete mít problém až v případě úrazu elektrickým proudem, kde se bude zkoumat míra zavinění.
Z jiného pohledu v téhle situaci nejste určitě sám a na rozdíl od další asi velké skupiny si aspoň uvědomujete že je něco špatně.
Jinak ten proud. který může protékat tělem než vypne 30mA chránič, není pro většinu lidí nic příjemného.
Průhledná příčka až ke stropu by jistým řešením byla ale záleží na konkrétní dispozici koupeny, ve hře je víc faktorů. Když se o tom pobavíte s projektantem, máte větší šanci na nějaký uspokojivý výsledek. Více k tomuhle tématu asi nemá cenu psát.
David Hruda:
Soudný nebo nesoudný revizní technik reviduje instalaci, ne to, jestli si někdo dá spotřebič do vany.
Mimochodem docela by mě zajímal konkrétní článek konkrétní normy, o kterém se tu bavíme.
Jestli to záleží na krytí pračky /sušičky, opravdu nevím, jaké krytí tyto spotřebiče běžně mají nebo mohou mít.
Za mě jediný, kdo by toto mohl omezit je výrobce daného spotřebiče.
Fén na vlasy jsem v IP44 ještě neviděl, ale ženskou s fénem v umývacím prostoru poměrně běžně...
František Šohajda:
Každý výrobce má mít v návodě k použití i to, kde se má spotřebič používat? NE?
RTE reviduje jen zásuvku v koupelně, tam co si do ní připojí majitel, je mu absolutně jedno!! (dance)
Václav Třetí:
Citace: František Šohajda 29.08.2023, 14:05
RT reviduje jen zásuvku v koupelně, co si do ní připojí majitel, je mu jedno!
I tak se to dá vnímat.
Abych se přiznal, také máme pračku v koupelně špatně. Prostě to jinak nejde, dům kvůli tomu bourat nebudu. Na druhou stranu celá léta funguje mechanismus tak, že pokud se nepere, tak je pračka vypnutá také ze zásuvky. Když se pere, tak se zase nikdo nekoupe. Bohužel s nedostatkem místa bojuje mnoho domácností, ne každý dům má prádelnu nebo prostor v koupelně natolik velký, aby se dalo vše uspořádat podle zón. Já to řeším "provozním předpisem". Zásuvku mám umístěnou v dostatečné vzdálenosti, což bych považoval za podstatné a to má také být předmětem revize.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana