Může být sušička prádla v koupelně v zóně 2?
Pavel Horský:
Citace: David Hruda 29.08.2023, 12:20
Fén na vlasy jsem v IP44 ještě neviděl, ale ženskou s fénem v umývacím prostoru poměrně běžně...
Já jsem však ještě neviděl ženu, která by si z vany na ten fén sáhla, tak jako si sáhne na pračku, která stojí vedle vany (mimochodem, bavíme se tu o spotřebičích tř.II a tř.I).
A opět se nabízí ten hrozný katastrofická scénář...souhr a náhod - porucha izolačního stavu pračky, špatný a nebo uplně chybějící proudový chránič = zástava srdce, nebo omdlení a zlomení si vazu při pádu na zem.
Ale pravdou je, že se reviduje zásuvka a ne spotřebič do ní zapojený.
Je to však takové na pováženou a proti lidskému rozumu. Vedle sprcháče je místo 650mm a na konci prostoru je instalována zásuvka, roháček na připojení vody a odpad. Proč asi? No jistě, že kvůli pračce.
Budeme se opět odvolávat na normy a rozum zůstane stát.
Škoda.
GDPR:
Citace: PavelPetr6 28.08.2023, 02:51
Takže nemůžu.
Citace: Jiří Kantner 29.08.2023, 11:36
Poznámka pod čarou - z hlediska bezpečnosti a z hlediska platných norem je to nevyhovující a soudný revizní technik vám na to revizi nenapíše.
Citace: David Hruda 29.08.2023, 12:20
Mimochodem docela by mě zajímal konkrétní článek konkrétní normy, o kterém se tu bavíme.
Ve spoustě diskusí zaznívá, stejně jako tady, že prý pračka nemůže být v zóně 2. Ještě nikdy jsem ale nikde neviděl, že by toto tvrzení někdo opřel o nějaký konkrétní článek konkrétní normy. Stejně jako tady. Takže ... který článek konkrétně zakazuje umístění pračky/sušičky v zóně 2?
Pro zajímavost jsem se podíval na naši pračku, a na štítku má uvedeno IP 44.
Takže?
Václav Třetí:
Bohužel nejsme v Ameice, tam mívají prostory trochu jinak uspořádané, větší a koupelnu ke každé ložnici.
Pračky mívají IP 43-44.
Miroslav Revús:
Norma 33 2000-7-701:2007 v čl. 701.512.2 uvádza:
Inštalované elektrické zariadenia (pozri 701.512.4 a 701.55) musia mať aspoň tieto stupne ochrany:
– v zóne 0: IPX7;
– v zóne 1: IPX4;
– v zóne 2: IPX4.
V čl. 701.55 Spotrebiče - sa uvádzajú iba požiadavky pre zónu 0 a pre zónu 1 (pevne pripojené spotrebiče.
Z toho mne a aj výrobcom vychádza, že zásuvka musí byť mimo zónu 2 a práčka v zóne 2 musí mať krytie minimálne IPX4.
Po zbežnom prieskume výrobných štítkov práčok (na internete) je na nich uvedený údaj "IPX4".
Takáto práčka môže byť umiestnená vedľa vane.
GDPR:
Citace: Miroslav Revús 30.08.2023, 08:35
Z toho mne a aj výrobcom vychádza, že zásuvka musí byť mimo zónu 2 a práčka v zóne 2 musí mať krytie minimálne IPX4.
Přesně totéž vychází i mě.
Ale všude možně se hlásá, jak prý "pračka v zóně 2 být nemůže"!
Akorát, že ještě nikdy nikdo neřekl, proč to prý "nejde".
Aneb ničím nepodložený blábol ...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana