Může být podlahová zásuvka IP44 v Zóně 2 u krytého bazénu v RD?

<< < (2/3) > >>

Jan Franěk:
Připomeňme si, že norma je bezpečnostní minimum. Je možné k tomu přistupovat i tak, že co není zakázané, je dovolené. Ale ruku na srdce, kdo by chtěl "šlapat" mokrou bosou nohou na živou elektriku?
Osobně je mi jedno, jaké krytí má v tomto případě zásuvka. Vždy to bude odvislé od toho, že ji někdo správně zavřel, že se neskříplo, nesteřilo nebo jinak nepoškodilo těsnění, že není mechanicky poškozená, ...........  Ani si nedovedu představit, že by si okolo toho hrály moje děti a podobně. Dovedu si představit mnoho scénářů, kdy bude hrozit vážný úraz, nebo smrt, od této zásuvky. Za mne rozhodně nee  (norm) (box)

Pořád mi to hlava nebere a marně hledám důvod k montáži této zásuvky, tak blízko od bazénu. Můžete se o tento důvod podělit?

Pavel Horský:
Ještě doplním...je třeba vzít v úvahu i chemie užívaná v bazénu a její vlivy na své okolí. Sůl a chlor byť v malém množství určitě neprospívají el. zařízení v jejich dosahu.
Dále tu bylo zmíněno zatopení zásuvky - naprostý souhlas.
Určitě bych tam zásuvku nedal a u revize bych měl jasné bezpečnostní důvody proč takto NE.

František Šohajda:
Citace

je třeba vzít v úvahu i chemie užívaná v bazénu a její vlivy na své okolí. Sůl a chlor byť v malém množství určitě neprospívají el. zařízení v jejich dosahu.

S chemií mám dost velké zkušennosti ne u bazénu ale na operačních sálech, vše se chemií desinfikuje a za dobu cca 15 let to "rozežralo" zejména vícerámečky u zásuvek z cca 65% se museli vyměnit!!
Chemie dokáže i z celkem dobrých, kvalitních /Busch a Jager, SWING,TANGO/ systémů udělat sypající se bílý prášek a popraskané spoje u vícerámečků.
I když je výrobce určuje do takových prostorů osazovat.

Proto i u bazénu to může být časem problém!

GDPR:
Citace: T. Fiala  22.08.2023, 09:05

Může být podlahová zásuvka ...

Citace: Pavel Tesař  22.08.2023, 16:23

IPx4   Ochrana proti stříkající vodě.  voda stříká ve všech úhlech.

Stříkající voda a zaplavení vodou jsou dvě zcela rozdílné věci.
Ta zásuvka tam nemá co dělat.

Michal Čeleda:
Chci-li mít zásuvku, chci tam mít něco připojeno a pak to asi IP44 nebude. Asi jako jiní nade mnou - zásuvku dát někam jinam z dosahu vody, chemie, dětí, podnapilých, ... :-) Navíc IP44 musí mít i montáž té zásuvky.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana