Jde elektricky sporak s prikonem 7.8kW pripojit do jednofazove 16A zasuvky?

<< < (14/17) > >>

Václav Třetí:
V oboru se pohybuji přes 50 let a vždy jsem se snažil poradit, jak nejlépe jsem uměl. Nikdy jsem neuvažoval o tom, zda si zkazím "kšeft".  Přesto se na mě někteří zlobili, že jim nechci vyhovět. Nepochopili, že nemůžu, že existují hranice, za které slušný nebo svědomitý jedinec nejde.

Nakonec se vám pokusím poděkovat za to, že jste nás seznámil s konečným výsledkem "akce".

Martin Kurka:
Tak to nakonec dopadlo relativně velmi dobře. Asi i díky vám.

Dan Lukes wrote:

.... hraje individualni zkusenost (a take povaha) toho, kdo vec posuzuje...

Spíše než povaha bych napsal představivost toho, kdo odpovídá na velmi obecně položenou otázku.

Například zde by zpřesnění dotazu v podobě uveřejnění velikosti a typu hlavního jističe před elektroměrem a uveřejnění materiálu rozvodu v bytě hliník-měď, typ bydlení (rodinný  nebo bytový nebo panelový dům) a případně jediná fotografie hlavního jističe a prospekt nebo typ sporáku - to vše by zúžilo všechny možné varianty a umenšilo počet spekulací a tím i počet odpovědí nejméně o polovinu.

Ve vašem případě je rozptyl představivosti od poválečných a předválečných 1,5mmCu drátů s hadrovou izolací a u elektroměru se závitovými pojistkami do 16A nebo historickým kataraktovým jističem, přes hliníkové rozvody 4mm a 2,5mm vodiči s plastovou izolací vedené v lištách panelového domu a černým jističem IJM 20A nabo 25A u elektroměru až k nově zrekonstruovan é instalaci měděnými vodiči 4mm2 a 2,5mm2 a chráničem a miniaturním  jističem 25A.
Obdobně sporák jen s klasickými litinovými plotýnkami a sporák s indukčními plotýnkami mají také rozdílné účinnosti ohřevu a jiné průběhy odběru v čase.

Tudíž jediná fakta o která se dá opřít je,
- že jednofázová přípojka bytu se nepovoluje s větším jističem u elektroměru než 25A
- že je uveden maximální odběr sporáku 7,5kW
- že běžná zásuvka se musí jistit max. 16A
- že jistič 16A přenese trvale 16A, po dobu 1 hodiny 18A, 30 minut 20-23A a 10 minut 25A
- že jistič  má tyto hodnoty ze studeného stavu, ale z teplého vypadne mnohem dříve  
- že moderní jistič má životnost jen cca 3-4 tisíce vypnutí jmenovitého proudu, ale při vypínání 1,5 násobku proudu klesá jeho životnost exponenciálně.
- že jen velmi málo výrobců vidlic a zásuvek má výrobky odolávající trvalému plnému zatížení a častému přetěžování proudem až 25A
- že vidlice v zásuvce která se občas nevytahuje se otěrem nečistí a že bez stírání spoj koroduje a tím má vyšší přechodový odpor a pak se vidlice snáze zapeče a plasty roztaví
- že zapékáním spoje netrpí pevné připojení sporáku, které navíc umožní jít i na jednofázovém připojení na vyšší proud
- že před Vánoci se vaří a peče najednou

Vše ostatní jsou spekulace, které bez zúžení dle skutečných místních podmínek nelze opominout. Ale i tehdy bez reálné prohlídky a měření instalace jde jen o odborné rady do pečiva, na které se nedá na 100% spolehnout.

I zdánlivě jednoznačné podávání iformací od laiků může být v reále naprosto nepochopeno a vedoucí ke špatné úvaze a osudově špatné radě odborníka.

Jan Franěk:
Citace: Dan Lukes  18.09.2023, 18:08

Slibil jsem, ze napisu jak to dopadlo.

Je dobré vědět, že naše příspěvky a sdílení zkušeností má nějakou odezvu. Za mne to dopadlo dobře. Provozovat cokoliv na hraně, prostě není úplně dobrý způsob, byť to určitým způsobem možné je. Nicméně je to k zamyšlení, aby se při nějaké příležitosti provedla nová kabelová příprava pro sporák, aby napříště nebyly žádné limity ve výběru způsobu vaření a tedy ani ve výběru sporáku.

NIcméně je dobře i to, že si tuto diskusi může prohlédnou spousta dalších lidí, kterým to může pomoci nejen ve výběru řešení, ale třeba je to podpoří v rozhodnutí provést rekonstrukci elektroinstala ce pro svůj byt, nebo alespoň náročnou kuchyni.

(drinks) (poklona)

Dan Lukes:
Citace: Martin Kurka  19.09.2023, 14:46

Spíše než povaha bych napsal představivost toho, kdo odpovídá na velmi obecně položenou otázku.
Vsechno co jste napsal je pravda, ale to neni to co me tak zaskocilo. Behem diskuse doslo ke sporu, zda norma pripousti spotrebic s timto (maximalnim) prikonem zapojit za "slaby" jistic (a tedy vyuzivat jeho pretizitelnost). A pokud mi neco neuniklo, tak na to az do konce nebyl jednotny nazor.

Takze i kdyby nebylo "neuplnosti popisu",  primo na miste by se sesli dva erudovani elektrikari (nemluvim o sotuaci, kdy jeden je "za penize cokoliv"),  a po mistnim setreni bude jeden uprimne a s veskerym presvedcenim tvrdit, ze takove zapojeni mozne je, zatimco ten druhy bude se stejnym presvedcenim oponovat, ze je to normou naprosto vylouceno.

Jak uz jsem zminil, kratce jsem podlehl chybe u laiku bezne - uveril jsem, ze kdyz je na neco norma, tak lze pro konkretni situace najit konkretni jasnou odpoved. Pritom ale, ve svem veku, samozrejme vim, ze takhle to nefunguje. V zadnem oboru. Vzdycky jde o vyklad a ten je vzdycky ovlivnen zkusenostmi, ale i povahou, toho, kdo vyklada.

Václav Třetí:
Svět není černobílý.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana