Jde elektricky sporak s prikonem 7.8kW pripojit do jednofazove 16A zasuvky?
Jiří Schwarz:
To, co popisuje David, je na spoustě dalších míst.
Jestli něco nějak funguje je jeden pohled, ale já bych nechtěl některá řešení podporovat a doporučovat, protože jsem v podobných prostorech zažil pár pěkně vyhřátých a rozpadlých (zuhelnatělých) svorkovnic, upálených Al vodičů, kdy se to naštěstí upálilo tak, že to nestihlo zapálit ten papundekl pod umakartem
Popsané elektroinstala ce vznikly v době, kdy auta neměla pásy, posilovač řízení, posilovač brzd, ABS,... Také to jezdilo, ale jak byste se v tom cítili dnes?
Jozef BABJAK:
Citace: Dan Lukes 06.09.2023, 22:58
Ano. Tam jsem ja ten s rozsahlou zkusenosti, ktery muze jinym nabizet rady. Tady jsme jen pokorny a vdecny prijemce rad cizich.
Kolegovia elektrikári, máte pred sebou legendu! Poviem len toľko, že všetko, čo som vyššie napísal o p. Kurkovi, platí bezozbytku o p. Lukešovi v jeho doméne. Kvôli jeho láskavým, odborným a vyčerpávajúcim odpovediam som v konferencii operačného systému FreeBSD zostal celé roky potom, ako som pod tlakom okolností tento skvelý systém opustil.
Peter Lovacký:
Citace: Dan Lukes 07.09.2023, 17:19
Takze proc u zásuvek mame za to, ze uzivatel "preci vi, ze toho do zasuvek nesmi nastrkat moc" (a tak to neudela a proto pozar nehrozi a je to v poradku) zatimco u sporaku predpokladame, ze "neni schopen uhlidat kolik plotynek zapne" (a proto pretezovat bude, pozar tedy hrozi a proto je zapojeni vylouceno).
Základ bezpečnosti je v bezpečnom návrhu,..projekte...
Ak navrhne projektant zásuvkový okruh s 10 zásuvkami na jeden IJ 16A, tak tam mi príde logické, že In z nerovnosti v 433.1 je daný výrobcom zásuvky (rozdvojky, vidlice)..., a prípadné preťažovanie IJ16A má logiku..
Mám však zato, že nikto pri zmysloch nenavrhne prípojku na spotrebič 7,8kW káblom CYKY3x2,5 s IJ16A,..a preto považujem riešenia okolo tejto konkrétnej situácie za špekulatívne,.., v podstate platí čo uviedol p. Kurka, že tento stav nemá ani núdzové riešenie...
Dačo z trhovej ponuky:
https://www.elektrikar-praha.pro/cs/zapojeni-pripojeni/varne-desky-sporaky-do-zasuvky-230v-praha.html
Miroslav Revús:
Bezprecedentne s vami súhlasím.
Problém nie je v návrhu, lebo nikto pri zmysloch nenavrhol sporák 7kW na 16A istič. Problém je, že sa to "stalo" a my sa snažíme poradiť, ako sa s tým vysporiadať v situácii, kedy úprava inštalácie nie je možná.
A tam sa naše názory rozišli.
Želám pekný deň :-)
Dan Lukes:
Slibil jsem, ze napisu jak to dopadlo.
Nakonec se podarilo zvratit uz bezici proces ruseni plynove pripojky, nepridat jiz nabidnuty plynovy sporak a se ztratou cca 3000Kc se zbavit noveho sporaku elektrickeho. Tedy, vratit se (az na financni ztratu ztratu) do puvodniho stavu, ktery nevhodne naroky na nevyhovujici elektroinstala ci nema.
Snad se z toho (ona) pouci.
Pro me vase diskuse rozhodne poucenim byla, i kdyz v jinem smeru, nez jsem puvodne cekal. Uvedomil jsem si, ze zcela zasadni roli pri posuzovani konkretni situace a vykladu pravidel/norem hraje individualni zkusenost (a take povaha) toho, kdo vec posuzuje. V tom se tento obor neodlisuje od oboru, ktere znam duverneji ja. Zpetne nechapu, proc me to vlastne tak zaskocilo ...
Diky vsem, ze jste se mnou sdileli sve zkusenosti.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana