Jde elektricky sporak s prikonem 7.8kW pripojit do jednofazove 16A zasuvky?
Milan Hudec:
Myslím, že se v debatě nebere v úvahu podmínka č.2 čl.433.1.
Jan Franěk:
Citace: Peter Lovacký 07.09.2023, 12:35
Vôbec nerozumiem dôvodom ktoré vás vedú k prehliadaniu požiarneho rizika nad prípustnu hranicou stanovenú v norme...,
a ktoré navyše nepriamo ešte aj sám pomenujete...
Nechápu co se mi snažíte podsouvat.
Citace: Jan Franěk 22.08.2023, 06:44
....
PS: to navýšení jističe okruhu bude možné jen v případě, že je pro sporák samostatná zásuvka. Měl by to provést elektrikář a vše si řádně zkontrolovat, aby vám nezadělal ještě pro další problém
Pořád si na svém trvám. Neznáme místní podmínky a ty budou také jedním z faktorů, se kterými se prostě musí vždy počítat. Píšu to sem často už mnoho let.
Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk 07.09.2023, 21:01
Nechápu co se mi snažíte podsouvat.
Furt dookola čl. 433.1....
Preťaženie ističa má síce svoju logiku už z princípu samotnej konštrukcie prístroja či poistky,..no využívanie tejto vlastnosti bezhlavo pre všetky situácie nie je rozumné z hľadiska bezpečnosti koncových obvodov,..a aj preto je potrebné rozlišovať medzi významami slov "rozvod" a "obvod"...( č.28)..
Navrhnúť HI pre "rozvod" tak, aby HI nebol preťažovaný je prakticky nemožné,..takže tam je preťažovanie v poriadku, pretože rozvod má súdobosť a nie In...
Pre koncový "obvod" už ale platí In príslušného ističa, a práve na toto sa vzťahujú podmienky z čl. 433.1
Jan Franěk:
Citace: Peter Lovacký 07.09.2023, 21:41
Navrhnúť HI pre "rozvod" tak, aby HI nebol preťažovaný je prakticky nemožné,..takže tam je preťažovanie v poriadku, pretože rozvod má súdobosť a nie In...
Pre koncový "obvod" už ale platí In príslušného ističa, a práve na toto sa vzťahujú podmienky z čl. 433.1
Tak znova. Jaký dovolený maximální trvalý proud, povoluje výrobce pro kabel CYKY 3x2,5 ? Znáte způsob uložení toho kabelu a jeho délku?
TO že připouštím nějakou možnost, neznamená že s ní jsem ztotožněn. Myslím že je to dostatečně vidět v mých reakcích. Napájet tímto způsobem sporák který si investorka zakoupila, stále považuji za zoufalost a ne správné řešení. Nicméně často se nějaká cesta najde a věřím že i zde. Tedy je ve hře ponechání 16A jističe , nebo dle místních podmínek možnost, zvednout jeho hodnotu na 20A. Ale jak jsem psal, zde už bude hrát roli mnoho dalších místních faktorů.
A ano, bohužel věřím tomu, že bude občas docházet k přetěžování a taky to zde jasně píši a snažím se na možná rizika upozornit. Nicméně zrovna tak jsem často potkal v jedné zásuvce 3 přímotopy 2kW , vyměnil mnoho vypálených zásuvek a poučoval laiky proč takto ne a proč jim často vypadává jistič a nejde hned nahodit z5. Je to ale jejich odpovědnost, ne moje.
David Hruda:
Ačkoliv jsem se do této diskuse nechtěl zapojovat, nedá mi to.
V okruhu mého působení je malé sídliště z počátku 70. let.
Jestli dobře počítám, 11 vchodů po 13 bytech.
Všechny byty měly (před tím, než se jich část privatizovala a majitelé provedli úpravy) hlavní jistič IJV 25A, PL rozvodnici s pěti jističi IJV.
Jeden z nich byl IJV 20A, z nějž byl vodiči AY6 v lištách protahovacích a trubkách v umakartovém jádře připojen sporákový spínač.
Z něj kabel CGSG 2G6 do zcela běžného sporáku se čtyřmi plotnami a elektrickou troubou.
Dodnes takto funguje cca 70% těch bytů, většinou s novými sporáky.
A fungují zcela bez omezení a problémů.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana