Jde elektricky sporak s prikonem 7.8kW pripojit do jednofazove 16A zasuvky?
Milan Hudec:
Vzhledem k tomu, že se asi bude více platit za Jističoamper, tak naopak bude případů na hraně přibývat.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 04.10.2023, 07:17
Vzhledem k tomu, že se asi bude více platit za Jističoamper, tak naopak bude případů na hraně přibývat.
Přesně tak. A zde bude více než důležité aby elektrikáři uplatnili své znalosti a posoudili konkrétní případ tak, aby se jako v tomto případě sporák nechal byť omezeně používat, ale možná rizika byla omezena na minimum. Pak se může stát že někdy třeba podle délky vedení a uložení kabelu, vzhledem k jeho průřezu nebo typu, bude jištění sporáku omezeno na 10, nebo 13A, jinde bez problémů projde 16A. V některých případech i 20A. Stále se potkávám například s instalací, kde je historicky ke sporáku připraven kabel CYKY 4Bx 4mm2.
Martin Kurka:
....Jak uz jsem zminil, kratce jsem podlehl chybe u laiku bezne - uveril jsem, ze kdyz je na neco norma, tak lze pro konkretni situace najit konkretni jasnou odpoved.
Ona to není jen chyba laiků, ale i některých profíků.
Do nějakých 80-tých let minulého století byly normy návodné, když se něco naprojektovalo a postavilo podle nich, bylo to nejen bezpečné pro lidi, ale bylo to i ekonomicky a provozně optimální.
Od cca 90-tých let začaly být ustanovení norem jen minimálním povoleným řešením, podle něhož nebude zařízení nebezpečné pro lidi. Ale spousta profíků ustrnula ve svém uvažování a nepřizpůsobila se překotnému vývoji, nástupu elektronizace a nových materiálů a nových technologií , snaze o vyšší ekonomičnost investice i provozu a vyšší provozní bezpečnost atd.
Například konkrétně v tomto případě, na stejně velký 16A nebo 25A jednofázový jistič může být připojen sporák bez jakékoliv regulace, který zaručeně bude hlavní jistič poměrně často namáhat přetížením a vypínáním, sporák s modifikací výrobce pro připojení do zásuvky 16A, nebo varná deska s automatickým omezováním příkonu na elektronicky nastavitelnou hodnotu. A co má chudák normotvůrce při takových dnešních možnostech do normy napsat, aby byla norma návodná a instalace byla provozně optimální? Musí na optimální řešení rezignovat a omezí se na bezpečnost, aby to nikoho nezabilo a vedení od přetížení neshořelo.
Při tom si lze představit že některé z výše uvedených tří variant sporáků budou některým provozovatelům vyhovovat protože mají rozdílné provozní návyky, v bytě bydlí jiný počet lidí, rádi či neradi vaří nebo pečou atd.
Pak při zachování bezpečnosti instalace z hlediska úrazu elektrickým proudem a požáru instalace můžete připojit jakýkoliv typ sporáku a jeden provozovatel bude víceméně spokojený, občas jednou za rok mu jistič vylítne, tak si zase uvědomí limity a omezí se. A jiný provozovatel co se do tohto bytu přestěhuje bude jistič natahovat každý večer a v sobotu a v neděli 3x dopoledne a 2x večer. Pokud nebude takto přetěžovaná instalce pravidelně kontrolována, bude malér.
Do 80-tých let norma jasně řekla, že stupeň elektrizace bytu s elektrickým sporákem je ten a ten, a pro tento stupeň elektrizace bytu musí být hlavní jistič třífázový nad např. 25A a šmytec. Sporáky se daly koupit 2-3 typy prakticky se shodným příkonem. A každý elektrikář i laik věděl, že pro elektrický sporák se musí nově sekat nová instalace. Tečka.
Dnes si koupit sporák bez odborné konzultace o vlastní elektrické instalaci je riziko provozovatele. Jako si koupit plynový sporák a nemít zavedený plyn a myslet si, že můžete vařit na plynovém sporáku napojeném z kartuše propanbutanové ho cestovního vařiče.
Milan Hudec:
[quote author=Martin Kurka link=topic=48444.msg381088#msg381088 Pokud nebude takto přetěžovaná instalce pravidelně kontrolována, bude malér.
To jsem nepochopil.
Přetěžován??, vždyť je to jeho funkce, může být jen jistič, a jak jsem uvedl, řádňácky kvalitní jistič si nějakého občasného domácího šimrání ani nevšimne, ostatními komponenty v okruhu poteče menší proud nežli při plnohodnotném jištění, takže budou namáhány méně.
[/quote]
Jan Bocek:
Citace: Martin Kurka 04.10.2023, 10:50
Při tom si lze představit že některé z výše uvedených tří variant sporáků budou některým provozovatelům vyhovovat protože mají rozdílné provozní návyky, v bytě bydlí jiný počet lidí, rádi či neradi vaří nebo pečou atd.
Pak při zachování bezpečnosti instalace z hlediska úrazu elektrickým proudem a požáru instalace můžete připojit jakýkoliv typ sporáku a jeden provozovatel bude víceméně spokojený, občas jednou za rok mu jistič vylítne, tak si zase uvědomí limity a omezí se. A jiný provozovatel co se do tohto bytu přestěhuje bude jistič natahovat každý večer a v sobotu a v neděli 3x dopoledne a 2x večer. Pokud nebude takto přetěžovaná instalce pravidelně kontrolována, bude malér.
Není to jen o úhlu pohledů?
Když přečtu celý odstavec, tak jsem pochopil, že se jedná o dvojí přetěžování.
a) občasné
b) stálé, neboli "furt"
A v tom je podstatný rozdíl, jestli bude "káčko" 2,5, anebo jen 0,5 v časové ose.
A ten "malér" se vztahuje k tomu neustalému přetěžování. Viděl jsem spoustu vypálených jističů a zčernalé isolace na vodičích a mnoho "zapálených" spojů......
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana