Jde elektricky sporak s prikonem 7.8kW pripojit do jednofazove 16A zasuvky?

<< < (10/17) > >>

Václav Třetí:
Já nikoho nepodceňuji, ale za mnoho let, kdy se kolem elektriky pohybuji mám zkušenosti, že lidi neposlechnou dobrou radu a nedodrží ji. To, že se jedná o starší paní není ani omluva ani výhoda. Bohužel  dost lidí, bez rozdílu věku nebo vzdělání, nad riziky mávne rukou s poznámkou že "To vydrží!" nebo "To je dobrý!"

Bezpečnost takového zapojení závisí samozřejmě na kvalitě práce elektrikáře. Ovšem jen do jisté míry. Pokud se jedná o měděný nepřerušovaný samostatný přívod 3x2,5mm2,  tak se o tom dá uvažovat. Jestliže se ovšem jedná o dvojvodičové vedení v hliníku, tak já osobně bych to nezapojil, ani kdyby paní lezla po stropě jako pavouk.

Jde o problém přetěžování vědomého i nevědomého, tam je bezpečnostní riziko. Přetížený jistič určitou dobu udrží až o 40% vyšší proud, doba je závislá na mnoha okolnostech a může trvat i třeba hodinu. Budou tedy trpět vodiče, zejména v místech připojení a bude docházet k zahřívání svorek i vodičů a degradovat isolanty. Pokud se tento stav bude opakovat často, bude se zhoršovat kvalita spojů, zrychlovat a zvyšovat zahřívání. Co se nakonec stane je už jen shoda náhod.

Dan Lukes:
To vsechno ale uplne stejne platil i kdyz nekdo v zime v jedne dvojzasuvce provozuje dva 2kW primotopy. Ale u tech se (norma?) spokoji s tim, ze uzivatel preci sam vi, ze to takhle udelat nemuze. Pripadne s tim, ze riziko, ktere v souvislosti se takovym pretizenim vznika je zbytkove a prijatelne.

OK, to uz jsme davno presahli ramec puvodni otazky. Ja mam v oboru teoreticke vzdelani, ale v praxi jsem to nikdy nedelal a tusim, ze tyhle dva pripady vnimate odlisne prave na zaklade praktickych zkusenosti, ktery nemam. Nechci proto do toho dal stourat a jeste nekoho naprdnout ;-)

Je jasne, ze takhle pripojit sporak neni z praktickeho hlediska dobry napad (to jsem al evedel i sam). Zda to je bezpecne rozhodne konkretni elektrikar podle mistni situace.  A dopadnout to muze tak i tak.

Jen jsem si myslel, ze tohle je exaktni veda a otazku pujde zodpovedet snadnoi a jednoznacne ;-)
Uz jen z toho je jasne videt, ze jsem skutecne jen teoretik ...

Peter Lovacký:
Citace: Dan Lukes  06.09.2023, 16:29

Jen jsem si myslel, ze tohle je exaktni veda a otazku pujde zodpovedet snadnoi a jednoznacne ;-)

Citace: Martin Kurka  25.08.2023, 00:29

Paní doporučuji se sporáku zbavit. Jeho instalace nemá prakticky ani nouzové řešení.

Jak jednoznačnejši e by ste to ešte chcel..?

Jozef BABJAK:
Citace: Peter Lovacký  06.09.2023, 19:59

Jak jednoznačnejši e by ste to ešte chcel..?

Ono opytujúci sa netuší, akú váhu slovám dáva to, kto ich vyslovil. Pre vysvetlenie: Martin Kurka je niekto, koho komentáre čítame aj v diskusiách, ktoré nás inak nezaujímajú, hladní po vedomostiach, ktoré tam láskavo s nami zdieľa. V jedinom svojom príspevku dokáže naučiť viac, ako niektorí stredoškolskí vyučujúci za celý život. Je vzácnym snúbením hlbokých znalostí a dlhej praxe.

Ďalej vyhľadávame aj odpovede kolegu Hudeca, ale z iných pohnútok. Prepáčte, Milan, nemohol som si odpustiť.  (drinks)

Jozef BABJAK:
Citace: Dan Lukes  17.08.2023, 21:11

...

Dan Lukes - nie nahodou ten, ktorého poznám z BSD emailových konferencií?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana