Jde elektricky sporak s prikonem 7.8kW pripojit do jednofazove 16A zasuvky?
Pavel Horský:
Citace: Peter Lovacký 06.09.2023, 06:00
Na CYKY1,5ku cez IJ10A sa dá "bezpečne" pripojiť aj celý dom, keď odber v ňom neprekročí 10A...
Akurát že to už nie je debata odborná, ale špekulatívna.. .
Mě přijde, že se občas opravdu hooooooodně nudíte. A nebo jste velice osamocený a občas potřebujete vyrazit mezi lidi? (dance)
Jozef BABJAK:
Citace: Peter Lovacký 06.09.2023, 06:00
Na CYKY1,5ku cez IJ10A sa dá "bezpečne" pripojiť aj celý dom, keď odber v ňom neprekročí 10A...
Akurát že to už nie je debata odborná, ale špekulatívna.. .
To je realita, nie špekulácia. Nie síce dom, alebo dvojizbový byt, pripojený celý na jediný 10A istič, s vedeniami ťahanými hrubšou dvojlinkou po povrchu, upevenené "klincom do stredu" som už zažil. Žilo sa tam desaťročia, pralo sa, varilo v rýchlovarnej konvici, domáca si fénovala vlasy. Akurát vedela, že žiadne dve z týchto činností nemôže robiť súčasne. A keď som sa pokúsil namietať, bol som upozornený, že som "minimálne netaktný", lebo autorom onoho diela je otec domácej, vtedy rel. mladej dámy, a on je predsa ELEKTRIKÁR.
Michal Čeleda:
Pak snad namontovat 3polohový přepínač a pojedou dvě plotýnky nebo jiné dvě plotýnky nebo trouba. Snad by se to do těch 16A vešlo. Ale nemyslím si, že by to takhle někdo udělal :-).
Václav Třetí:
Takových bytů bylo mnoho, jen to bylo skryté běžnému pohledu. Staré byty, postavené v období 1920 až 1935 ve čtvrtích velkých měst a Prahy byly standardně elektrifikován y vodiči typu N1,5. Odbočky ke svítidlům a vypínačům byly N1,0 a přívod do bytu býval N2,5. Elektroměr byl umístěn v předsíni na dřevěné desce spolu s hlavním dvoupólovým vypínačem a dvěma pojistkami. Celý byt byl jeden elektrický okruh, dvě pojistky byly proto, že většina bytů byla napájena sítí 3x120V zapojenou do D, takže bylo třeba jistit oba vodiče. V některých oblastech bylo použito obdobně 3x220V zapojeno v D. V Praze se tyto rozvody vyskytovaly v oblastech Vysočan, Karlína, Žižkova, Vinohrad, Nuslí, okolo Karlova a Václavského náměstí, Na Malé straně, na Smíchově, Dejvicích. V krajských městech byly stejné rozvody v některých čtvrtích Plzně, Hradce Králové, Brna, Bratislavy. Tento můj výčet nebude úplný, všude jsem nebyl a všechno nemohu vědět.
Přesto v těchto bytech spokojeně žili lidé a elektriku používali. Jen bylo tehdá minimum spotřebičů a byly s daleko nižšími příkony. Dodnes se občas na nerekonstruova nou elektriku z této doby narazí. Naposledy jsem dělal rekonstrukci takového bytu ještě po roce 2000. Ovšem vím o bytech, které tak fungují dodnes!
P.S. Vodiče typu N byly měděné vodiče s isolací opletením tkaninou a napuštěním dehtem nebo voskem. Měď byla hodně tvrdá, staří elektrikáři občas tento materiál nazývali mědibronz.
Dan Lukes:
Citace: Václav Třetí 06.09.2023, 03:45
Takové zapojení sporáku je pro kuchařku za trest.
To uz je na ni. Elektrine sice nerozumi, ale svepravnosti zbavena nebyla. Moznosti zna, vybrat si z nich musi sama. Moje otazka byla ciste odborneho razu - jestli je zapojeni takoveho spotrebice takovym zpusobem bezpecne.
Jinak si ale myslim, ze chudy lid podcenujete. Je to starsi pani, ona jeste pamatuje doby, kdy si bylo nutne vystacit s tim, co bylo k dispozici. Pro mladsi generaci takova vec mozna problem byt muze, ale ona si s tim poradi - pokud se pro tohle reseni nakonec rozhodne.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana