Jde elektricky sporak s prikonem 7.8kW pripojit do jednofazove 16A zasuvky?
Jan Franěk:
Citace: Peter Lovacký 23.08.2023, 19:21
Keď to uvidí RT,..tak nič iné jak "nevyhovuje" ani nečakám..a nepomôže ani pevné pripojenie..
A můžete být konkrétnější? Pojďme se bavit jako technici. Na základě jakého porušení jakého konkrétního článku, konkrétní normy (nějaké "myslím si" fakt nemá cenu) to budete jako revizák rozporovat?
Peter Lovacký:
Vyzerá že to s tým pripojením myslíte vážne,..aj podľa príspevku č. 14..
Citace: Jan Franěk 22.08.2023, 06:44
PS: to navýšení jističe okruhu bude možné jen v případě, že je pro sporák samostatná zásuvka. Měl by to provést elektrikář a vše si řádně zkontrolovat, aby vám nezadělal ještě pro další problém
Vysvetlím svoj pohľad:
V princípe ide o ochranu pred nadprúdmi (preťažovacími či skratovými), .. jednu zo základných ochrán pred rizikom požiaru..
Všetko nájdete v 4-43ke, a pre tento konkrétny prípad v kapitole 433 z ktorej som citoval v č. 19..
Myšlienkovým pochodom, že o preťažovací prúd sa postará tepelná spúšť ističa rozumiem, no nepovažujem ich za správne..
Hlavné je v tejto súvislosti pochopiť, čo norma stanovuje pod pojmom „výpočtový prúd obvodu“.. , a vyzerá že v tejto debate sa tento údaj neberie do úvahy...
Nechcem sa nikoho dotknúť,..no naozaj by ste niekto pripojil 7,8kW na IJ 20A, a potom potvrdil správne a bezpečné pripojenie do EI v záručnom liste..? ?
Áno, bavme sa ako technici,..napr. aj o tom ako stanoviť výpočtový prúd v obvode, kedy je dovolený preťažovací prúd v obvode, aký je rozdiel oproti preťažovaniu HI, alebo v čom spočíva samotný princíp ochrany pred preťažovacím nadprúdom...
Ale poprosím jedno,..nepresviedčajte ma tu, že 34A je menej ako 20A v súvislosti s podmienkou IB≤In.....
Ak už by ale niekto chcel pripojiť 7,8kw na IJ20A za každú cenu (neodporúčam, len konštatujem), tak nech už potom radšej urobí na vlastné triko zásah do spotrebiča, a odpojí mu minimálne 3,2kW jak uzná za vhodné,..
Z pohľadu rizika požiaru ide len o menšie zlo,.. jakúmyselne preťažovať obvod, jak sa tu o tom debatuje..
Osobne to s tým šporákom vidím alebo na jeho predaj, alebo na rekonštrukciu bytu na 3f....
Miroslav Revús:
Citace
Myšlienkovým pochodom, že o preťažovací prúd sa postará tepelná spúšť ističa rozumiem, no nepovažujem ich za správne..
Hlavné je v tejto súvislosti pochopiť, čo norma stanovuje pod pojmom „výpočtový prúd obvodu“.. , a vyzerá že v tejto debate sa tento údaj neberie do úvahy...
Výpočtový prúd je prúd pri normálnej prevádzke, keď niečo navrhujem od začiatku.
V tomto prípade je práve ten myšlienkový pochod jediný použiteľný.
Mám dané určité prevádzkové parametre siete a aby som neprekročil ich maximálne hodnoty,
tak obmedzím odber ističom. Pri dosiahnutí limitných hodnôt ma v krátkom čase tepelná spúšť vypne, aby som tieto parametre neprekročil.
Je to rovnaký princíp, akým nás obmedzuje distribútor pomocou hlavného ističa domu. Neposlušní trpia výpadkami.
Najsprávnejší a najlepší spôsob je samozrejme vybudovanie nového vývodu pre sporák a zmenu odberného miesta na trojfázové.
Nie vždy je svet okolo nás čierno-biely.
Druhý správny spôsob je kúpiť sporák s menším príkonom.
Peter Lovacký:
Citace: Miroslav Revús 24.08.2023, 10:50
Je to rovnaký princíp, akým nás obmedzuje distribútor pomocou hlavného ističa domu.
Nemyslím si že je to to isté,.. IB sa stanovuje pre elektrický obvod, a to čo s obvodom porovnávate vy (časť za HI), je elektrický rozvod..navyše s podmienkami distribúcie..
Ono u elektrikárov je to pomaly jak u právnikov,..dôležitý je každý význam slova..
Niečo bližšie k rozdielu medzi termínmi „rozvod“ a „obvod“ je napr. aj tu:
https://elektrika.cz/terminolog/eterminolog2definition.2006-03-27.9244976503
no isto nájdete aj iné normové definície..
Dobrá pripomienka tu už padla v príspevku č. 12..
Pokiaľ nejaký výrobca má vo svojom výrobku, ktorý pripája vidlicou 16A, väčší príkon ako 3680W (čo je logické ak ho osadil viacerými platňami a rúrou), potom musí konštrukčne zabezpečiť jeho max. IB, teda max. 16A pre vidlicu,..
Citace: Václav Třetí 22.08.2023, 00:00
Sporák znám, má dvě větší plotýnky 1,5kW a jednu menší 1kW a k tomu trouba 1,5kW. To není na připojení přes zásuvku 16A/250V.
Dačo z jedného návodu ohľadom obsluhy je v prílohe...
Skúste p. Revús uvažovať rovnako ako výrobca,.. myslíte že vám výrobca šporáka 7,8kW poskytuje automatické obmedzenie na 4,6kW..?
Ak áno, kľudne ho pripojte,.. ak nie, uvažujte nad súladom s normou, a rizikami takého pripojenia jak pre obsluhu, tak i pre vás...
Ja osobne takýto spotrebič v súlade s predpismi na zásuvkový vývod pripojiť neviem...
Áno, sú aj výnimky z podmienok v čl. 433.1,.. napr. 10x zásuvka 16A v zásuvkovom okruhu na jeden IJ16A si vyžaduje citlivejšie posúdenie, kde IB sa môže rovnať Ia, no o tom táto debata teraz nie je...
Milan Hudec:
Proboha:
Pokud vodič snese (dovolený proud s ohledem na oteplení se vztahem ke stárnutí izolace) více nežli je schopen do něho jistič propustit, tak je chráněn proti přetížení.
Vždyť je to naprostý základ elektrikařiny (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana