Jak nahradit jeden z vypínačů č.6 bezdrátovým prvkem?

(1/4) > >>

Milan Novotný 1:
Do zásuvky, která je nezávisle spínaná dvěma vypínači (viz obr. v příloze vypinac_01, vypinac_02),   mám zapojené čerpadlo. Existuje možnost jak nahradit vypinac_01 bezdrátovým vysílačem, abych mohl čerpadlo ovládat na dálku?

Jiří Schwarz:
všechno jde, ale záleží na tom jaký komfort očekáváte, co přesně potřebujete za funkci.

Vypínač řazení 6 je v principu přepínač. takže by to šlo dát na nějaké ovládání, kde je na výstupu relé s přepínacím kontaktem.

Ale protože nebudete vědět o poloze druhého vypínače, budete muset nějak zjistit (zkontrolovat) zda čerpadlo běží, nepoznáte to jednoznačně podle toho, co jste stiskl na ovladači.

Pokud byste chtěl jen zapnout a vypnout napájení pro čerpadlo a v tu chvíli neřešil polohu stávajících vypínačů, dá se to "sepnout" propojením "koresponďáků" (to jsou ty vodiče mezi stávajícími vypínači) dálkovým ovladačem. Ale tam je třeba vyřešit napájení přijímače a mít tak "bezpotenciálov ý kontakt"

Jiří_Hrubý:
Asi bych si uměl představit zapojení s RFSAI-11B-SL a indikací doutnavkami na tlačítkách (mohly by zůstat oba) ale přenos informace na ovladač v této cenové kategorii ne.

Peter Munka:
Skuste presnejsie opisat, co presne pozadujete, na aky ucel sluzi cerpadlo a preco chcete zachovat jeden zo spinacov.

Milan Novotný 1:
Z hlediska komfortu mi stačí, abych mohl čerpadlo zapnout ovladačem v kapse a nemusel běhat do místnosti k vypínači. Že čerpadlo běží, poznám podle toho, že z hadice poteče voda  o:-)

Jsem ochoten "obětovat" vypínač_02 - ten je naprosto nevyužívaný.

Chtěl bych použít hobbymarket variantu Intertechno CMR-1000, ale nevím si rady se zapojením N vodiče (viz schéma),  který v krabici vypínače_01 nemám.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana