Nemusí se PBZ (požárně bezpečnostní zař.) zprovoznit s nějakým požehnáním?
Michal Šenkýř:
Odpověď na prvotní otázku zní - musí. Loni jsme spouštěli do provozu PBZ osvětlení v železničním tunelu. Vypracoval jsem tedy "Doklad o kontrole provozuschopno sti požárně bezpečnostního zařízení - nouzové osvětlení" Jako přílohy jsem přiřadil Průkaz způsobilosti (ten samozřejmě v civilu není potřeba) protokol o měření intenzity osvětlení, výchozí revizní zprávu, musel jsem přiložit svoje osvědčení z "50" a "100", dále prohlášení zhotovitele o shodě a prohlášení o shodě kabelů a těles. V tomto případě to samozřejmě budou trošku jiné dokumenty. Toto všechno ode mě převzala odborně způsobilá osoba v PO (musí tam mimo jiné mít uvedeno číslo osvědčení) a zkontrolovali jsme společně s hasiči. Všechno to, co je uvedeno nahoře musí dělat zhotovitel tohoto zařízení. Předání DSPS je pak jen třešničkou na dortu. Pokud bude zájem klidně to přepošlu.
Kamil Novák:
Citace: Michal Šenkýř 10.07.2023, 11:33
... Pokud bude zájem klidně to přepošlu.
Rád využiji vaši nabídku a prosím o zaslání na elektrorevize@seznam.cz O0
Přeposlal bych to vedení města, aby věděli co mají vyžadovat. Vzhledem k uvedenému stavu mám pocit, že to netuší...
Honza Formánek:
Jen několik poznámek z pohledu požární ochrany:
- Existují vyhrazené PBZ, ale kouřová klapka mezi ně nepatří, jde o "obyčejné" PBZ.
- Nicméně tohle dle popisu není kouřová klapka ale Samočinné odvětrávací zařízení, zda jde o vyhrazené PBZ nelze určit bez podrobnějších informací.
- Návrh každého PBZ je součástí požárně bezpečnostního řešení.
- K instalovanému PBZ má provozovatel dostat Doklad o montáži, Doklad o kontrole provozuschopno sti (vystavený držitelem odborné způsobilosti podle § 11 zákona 133/1985 Sb., Oprávnění k montáži, Prohlášení o shodě (ideálně dle vzoru Jednotné doklady ke stavbě od Profesní komory PO, protože polovina dodavatelů ty doklady obvykle zpacká).
Kamil Novák:
Citace: Honza Formánek 11.07.2023, 14:56
... - K instalovanému PBZ má provozovatel dostat Doklad o montáži, Doklad o kontrole provozuschopno sti (vystavený držitelem odborné způsobilosti podle § 11 zákona 133/1985 Sb., Oprávnění k montáži, Prohlášení o shodě (ideálně dle vzoru Jednotné doklady ke stavbě od Profesní komory PO, protože polovina dodavatelů ty doklady obvykle zpacká).
A Zprávu o výchozí revizi, když pro napájení té kouřové klapky je instalován nový vývod nn není zapotřebí?
Honza Formánek:
Citace: Kamil Novák 11.07.2023, 15:44
A Zprávu o výchozí revizi, když pro napájení té kouřové klapky je instalován nový vývod nn není zapotřebí?
Předpokládám, že ano, protože je potřeba na to koukat jako na jakékoliv jiné elektrické zařízení. Ale na tuhle odpověď jsou tu mnohem kvalifikovaněj ší diskutující, proto jsem svou reakci vzal čistě z pohledu požadavků požární ochrany.
Děsivé, nikoliv překvapivé, je to, že se hned na začátku neozval bezpečák divadla a nepožadoval správné doklady. Ale být v oboru požární ochrany přísný a zodpovědný znamená být také obtížně zaměstnatelný, jak neustále poznávám na vlastní kůži.
Jinak obsahuje to i nějaký ventilátor, nebo je to jen "nahoře díra, dole díra"? V prvním případě by šlo o vyhrazené PBZ, ve druhém nikoliv. Ale v názvosloví požárního odvětrání je dost velký chaos a hranice není úplně jasná.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana