Jak ochránit cívku relé proti přepětí ?
Pavel Brak:
Máme relé cívka 24V, spínací kontakty 230V a skoro při každé bouřce se stane, že buď po kabelu, kterým spíná 24V nebo v okolí budovy, která je na vrcholu kopce dojde k přepětí a spálí se cívka.
Čím trvale ochránit proti tomuto stavu, tak aby to bylo funkční?
Jiří Schwarz:
Já bych v tomto případě oslovil výrobce ochran proti přepětí aby mě on poradil co z jeho nabídky bylo pro moji aplikaci nejlepším řešením.
Václav Třetí:
Je třeba použít vhodně volený varistor nebo transil připojený paralelně k cívce relé, případně i ke zdroji a spínacímu obvodu, který relé napájí. Tazatel by měl prozradit více podrobností, problém může vznikat na dlouhém vedení, díky smyčce zemění, může se přenést ze sítě... Vždy je dobré omezit možnost vzniku přepětí, než se pouze snažit přepětí snížit.
Milan Jakeš:
Přesně tak. Není typické, že by odcházela cívka relé kvůli přepětím, proto by bylo dobré zamyslet se i nad příčinou jeho zavlečení. Zde bych volil varistor, protože dokáže bez poškození požrat výrazně větší energii. Transily se používají jako další stupeň pro ochranu citlivých polovodičů. Transily oproti varistorům reagují rychleji.
Co vím, tak přepěťové ochrany se dělají sériově jen na síťová napětí. Zde je tedy nutné jít cestou tvorby vlastního řešení.
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Jakeš 25.06.2023, 15:14
...
Co vím, tak přepěťové ochrany se dělají sériově jen na síťová napětí. ...
Přepěťové ochrany se dělají pro různé použití a různá napětí.
Ale neumí to každý výrobce, nemá to každý ve své nabídce.
V principu cívka omezí proudovou špičku na začátku, "drát" by měl něco vydržet, takže je otázkou co tam přijde za špičku, když to zničí cívku.
Můžete si najít v nějaké nabídce nějakého prodejce elektroniky varistor a zkusit ho tam dát.
Ale když varistor dokáže "pohltit" energii řádově 100 Joule, to by snad cívka měla vydržet také, pokud to nebude jedna špička za druhou.
Když budete chtít dát více varistorů paralelně, už by se měly vybrat podle charakteristik y, mA bodu,...
Já bych "hledal výrobce", který už takové experimenty má za sebou a má finální řešení
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana