Jaka je spotreba podruzneho elektromeru a jeho spravne zapojeni?
Zdeněk Pitra:
Citace: Václav Třetí 26.06.2023, 12:43
Jak rozúčtovat je jednoduché:
Celkovou částku za odebranou elektřinu ve zúčtovacím období (nikoliv doplatek, ten je nižší o sumu záloh) vydělit počtem odebraných kWh , tím získáte cenu 1kWh se všemi dalšími poplatky. Počet odebraných kWh na podružném měření za stejné (obdobné) období vynásobit vypočítanou cenou a máte sumu, kterou by vám měl zaplatit majitel karavanu.
Ano, tak nejak jsem si to myslel, ze by to bylo spravedlive
Citace: Jiří_Hrubý 26.06.2023, 11:05
Nebude, pokud chcete přeprodávat tak, aby to nebylo napadnutelné, měl byste použít ověřený elektroměr. Ověřený fakturační1f na kříž v digitálním provedení stojí cca 1500,-
Následný přeprodej se řídí EZ, v kostce nesmíte si nic přirazit, jinak se stáváte nelicencovaným prodejcem. Takže složitě vypočítat i poměr na stálých platbách.
Dokud byl svět v pořádku, moc se to neřešilo, ale vím už o druhé zahrádkářské kolonii, kde právě rozpočítávání zlikvidovalo poklidnou atmosféru a i když za tím nebyli starousedlíci, ale náplavky, nic to nemění na tom, že je lepší být na vykuky a spekulanty připraven dopředu. V tomto případě cejchovaným fakturačním budíkem a papírově podloženou dohodou o platbách.
Jinak se samozrejme nehodlam zabyvat prodejem elektriny a ani na tom vydelavat ;) Delam to z dobre vule, abych vysel vstric sousedovi s karavanem a take protoze to tam takhle funguje uz hodne let, jeste pred tim, nez jsem chatu koupil. Jinak bych se popravde na to asi... ;)
Predchozi majitel to asi nijak neresil, ale pri dnesnich cenach elektriny a mensich odberech to vychazi za 1kWh uz celkem dost (jsem u E.ONu)
Navic mi vrtaly v hlave ty rozdily mezi hlavnim a podruznym elektromerem, kdyz jsem tam delsi dobu nebyl. Spis jsem mel obavy, jestli nekdo nekde jeste neco neodebira. To se ale zrejme vysvetlilo nepresnosti mereni a vlastni spotrebou podruzneho elektromeru.
Martin Škopek:
Citace: Jiří_Hrubý 26.06.2023, 11:05
Namátkou třeba ZPA SZE-10, SZE-12 a další verze různých výrobců. Vzhledem k úzké oblasi využití, jich nejsou plné eshopy, protože monopol na elektroměry mají distributory, takže u nich taky končí většina prodaných zátěžovek.
Díky za info, tyto typy jsem dosud neznal. Poptal jsem cenu u ZPA a vychází cca na 6 tis. Kč bez DPH.
Milan Hudec:
2ks 100W žárovek v serii mě dovolí připojení i mezi fáze, nejsem omezen dobou zkoušky a cena je 100kc i s káblíkama (dance)
Ano, je to neodborné, amatérské, leč naprosto vymakané.
Kamil Novák:
Nemá některý z přítomných odborníků na elektroměry info o vlastní spotřebě toho typu elektroměru?
Na Google jsem s pátráním po datasheetu neuspěl... :(
Jiří_Hrubý:
Odborník na počasí, odborník na dopravu, odborník na asii... Divná doba...
Pokud se s přejmenováním nezměnily zásadně parametry, nebo typová řada tak napěťáky 0,11W 0,13VA a prouďáky 1,01W 4,3VA.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana