Jaka je spotreba podruzneho elektromeru a jeho spravne zapojeni?
Zdeněk Pitra:
Mam na chate zapojen podruzny elektromer (viz. foto) pro karavan souseda.
Elektromer je za jisticem 10A. Elektromer je na 5A (pokud jsem to spravne vycetl). Jaka je vlastni spotreba tohohle typu elektromeru? Na internetu se udaje lisi od 1-5W.
Pokud prekroci odber souseda 5A (1.150W), coz zvladne v podstate i rychlovarna konvice, bude elektromer merit spravne?
Ptam se proto, ze kdyz na chate delsi dobu nejsem a sam elektrinu teda neodebiram, mel by se odber souseda rovnat udaji na hlavnim elektromeru (po odecteni vlastni spotreby podruzneho elektromeru). Rozdil je ale vyssi.
Jakym zpusobem mam sousedovi elektrinu uctovat?
Chatu jsem v tomto stavu jiz koupil.
Václav Třetí:
Elektroměr je 83 let starý, nikdo netuší co vše se s ním dělo za tuto dobu. Předpokládat, že měří správně, je dost velká fikce. Úřední elektroměry tohoto typu se po 10 létech musely dávat přecejchovat. Kdy byl váš kus naposledy cejchován se nedá zjistit, chybí cejchovací známka (nálepka).
K přesnosti: tyto staré elektromechani cké elektroměry měří (pokud jsou v pořádku) s přesností v rozsahu -2% až +2% a jsou necitlivé k malému odběru až do zhruba 40W. Jejich vlastní spotřeba (pro napěťovou cívku) bývá kolem 2W, ta je stálá po celou dobu připojení k síti. Zhruba stejnou spotřebu (2W) má i proudová cívka, ta ovšem jen v době zatížení jmenovitým proudem (ve vašem případě 5A). Elekroměr by měl měřit s výše definovanou přesností až do 10A.
V dnešní době, kdy úřední elektroměry jsou již prakticky všechny vyměněné za statické (digitální), které zaznamanávají spotřebu již od 2W, je nesmysl měřit podvojný odběr takto starým přístrojem s neznámými vlastnostmi.
Doporučuji výměnu za přístroj nový. Např. firma Hütermann dodává typ HT-1PM elektronický s mechanickým počitadlem nebo typ HT-1 PD elektronický s displayem. U obou typů je trvalá vlastní spotřeba 0,4W, montáž na DIN lištu, velikost 1M (jako dnešní jednofázový jistič) a cena je kolem 500,-Kč. Možnost je objednat přes e-shop, nebo zakoupit osobně v sídle firmy v Praze-Kunraticích, Úhlová 796. K přístroji je dodáván návod se schematem zapojení. Samozřejmě lze získat obdobné přístroje od jiných dodavatelů a výrobců, já dlouhodobě používám tento typ pro jeho spolehlivost a bezporuchovost . Dále by bylo možné použít provedení zásuvkového elměru od téhož dodavatele, typ PM6.
P.S. V elektroodbytec h lze získat elektroměry vyřazené od rozvodných podniků obdobného provedení jako je ten váš, jsou novější a zkontrolované, cejchované. Ovšem pro jejich vlastnosti je nelze doporučit, jedná se o zastaralé, od distribučních společností vyřazené kusy.
Milan Hudec:
Nechte si ověřit rozvody v chatě.
Dle fota se sbírkou jističů tipuji buhvíjakou fušeřinu z materiálu který zrovna zbyl.
František Šohajda:
Pokud elektroměr není nastavován na kalibraci, může se pomalu točit když je pod napětím a nic se přes něj neodebírá !
Dá se koupit za pár kaček zkoušečka elektroměrů, pro zjištění závady -ne kalibraci, tuším že má jako základní parametr 100W spotřeby /nemám ji u sebe/ a tím jde +- zjistit zda je dobrý elektroměr.... O0
(Alespoń ,já to tak zkouším, než oslovím distrubutora.)
Václav Třetí:
Citace: František Šohajda 24.06.2023, 08:35
Pokud elektroměr není nastavován na kalibraci, může se pomalu točit když je pod napětím a nic se přes něj neodebírá!
Já jsem tedy formulaci v dotazu pochopil tak, že úřední měření ukazuje výrazně více než odběr podružný, to by měl tazatel upřesnit.
Citace: František Šohajda 24.06.2023, 08:35
Dá se koupit za pár kaček zkoušečka elektroměrů, pro zjištění závady -ne kalibraci, tuším že má jako základní parametr 100W spotřeby a tím jde +- zjistit zda je dobrý elektroměr.
Neznám takový přístroj a ani vyhledávač mi nic takového nenabídl, zkuste se s námi podělit o značku a typ přístroje.Já to obvykle řeším pomocí dalšího (mého, prověřeného) elektroměru vloženého do obvodu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana