Off topic

<< < (5/7) > >>

Jiří_Hrubý:
Citace: Milan Hudec  15.06.2023, 14:16

Zde bych si dovolil nesouhlasit (25 v Al znamená použití přechodových svorek nebo prvků (jistič, vypínač) s atestací pro hliník, těmito kšunty podkládám nanejvýš nohu kývajícího se stolku.
Za mne každopadně 5x10 Cu.

Technicky máte samozřejmě pravdu, ale v obdobných případech (zpravidla se jedná o větší průřezy na odvodu) se buď přidá na odvod, provedený Cu 10 vodičem/kabelem ješte SS či SP 100, případně 200 při svodičích, kde se provede přechod pomocí V-třmenů.
Alternativou pro doporučovanou hlínu, bych viděl ve spojce, provedené přechodovým lisovacím spojovačem Al25 Cu10, umístěné s rezervou na kabelu v podstavci pilíře.
5x10 Cu, ještě doplněná o zemnič v celé trase, by byl kvalitnějším, avšak méně ekonomickým řešením.

Jiří_Hrubý:
Konkrétně 2510 ALU-KU-ZE od GPH

Milan Hudec:
Pardon, trochu žoviálně.
Hoši nestavíme elektrárnu, ale blbou 30m přípojku 25A, dejme tomu s rezervou na 40A.

Milan Jakeš:
AYKY 4x25 je levnější i než CYKY 4x10 a na dlouhou vzdálenost se ten velký průřez využije. Za připojovací pojistkovou skříní sice rozvoďácí dovolují min 4x16 AL nebo 4x10 Cu, není ale vždy dobré jít cestou minimální dovolené hodnoty.

Svorky s přítlakem jen dříkem šroubu? Jsem použil doposud jen u trhacích svorek na nastavování kabelů v zemi, ale ty používají šroubky o maximálním možném průměru. Hliník prostě teče, stejně jako jiné kovy, např. olovo. Návod na jemné utahování šroubků není nic moc pro mne osobně důvěryhodného a někdo holt musí dělat věci tak, aby sám věřil, že je zařízení nebo instalace dlouhodobě bezproblémová.

Mně zas přijde měď příliš vzácná, než aby se používala na silové kabely do země. A u opravdu velkých průřezů má hliník podstatnou výhodu, že se s kabelem dá vůbec pracovat. Na rozdíl od mědi lze ohnout a má mnohem nižší váhu.

A nakonec jedna malá pravda. Velké věci přece můžeme dělat dobře jen tehdy, když dokážeme dělat dobře ty malé. Nebo ne?

Milan Jakeš:
Citace: Jiří_Hrubý  15.06.2023, 21:37

Konkrétně 2510 ALU-KU-ZE od GPH

Našel jsem i toto od SCHRACK. CU strana se upevní do klasické přístrojové svorky. Pravda, je to už trochu dražší, takže bych taky volil tu klasickou lisovací spojku.

Ta svorkovnice na oka by zas posloužila, když bychom potřebovali i spolehlivé a rozbočení.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana