Off topic
Martin Kurka:
Citace: Milan Jakeš 15.06.2023, 14:45
Pak bych v ER asi použil kabelovou spojovací redukci AL-CU, např. Erko ACL_25-16/1.
Jednodušší je použít bimetalická kabelová oka, stačí vám jen jeden (běžnější) typ lisovacích kleští na hliník.
Ale když se podíváte na cenu a máte v rozvaděči prostor, není nic lepšího, než svorkovnice HLAK (Eleman, nebo Pollman). Na jeden vodič jsou dva šrouby a jsou certifikované pro Al i Cu. Dělají se ve velikostech do 25mm2 do 35mm2 a do 70mm2.
Kolega Hudec může oželet počet vodičů a jeden vodič přitáhnout čtyřmi šrouby najednou, některé dutiny nejsou slepé, ale průchozí :-;
Jsou v provedení pro skládání po jednom pólu (barvě) nebo ve trojicích až pětičích v nedělitelném pouzdře. Jejich kvalita je výborná kudy chodím, tudy je chválím a všechny rozvaděče s nimi začínám i před hlavním vypínačem. Na něj jdu slaněným vodičem, který jde s dlouhou dutinkou do těchto svorek také připojit.
Jedinou jejich nevýhodou podle mne je, že nevychází jejich šířka do modulu jističů.
Další možnost jsou "tlapkové" přechodky certifikované pro hliník i měď.
Tudíž není třeba se bát hliníku v těchto průřezech a se správným připojováním, "zdroje jsou".
Milan Jakeš:
Citace: Martin Kurka 15.06.2023, 16:05
Jednodušší je použít bimetalická kabelová oka, stačí vám jen jeden (běžnější) typ lisovacích kleští na hliník.
Moje představa byla, že potřebuji s vodiči přívodního kabelu zajet do jističe nebo TVS se svorkami na vodiče. Kdybych měl kabel v ER zakončený oky AL-CU, jak bych pak připojení provedl? Zatím popravdě nemám moc představu : ))
U hliníku se samozřejmě vždy obáváme tečení, což lze eliminovat buď použitím pružného elementu a nebo snížením namáhání pod mez tečení, tedy zvýšením styčné plochy. Jak prosím vypadají ty svorky HLAK uvnitř? Je tam přenos přítlačné síly jen přes šroub? Jaký pak má tento šroub průměr? Typuji to na M5, M4 by mi přišla už malá. Mez tečení hliníku lze jistě dohledat.
Milan Hudec:
Souhlasím s p.Kurkou, Hlaky používám víceméně standardně.
Zejména u Al dodržuji technologii postupné síly utahování šroubků, tj.první od bužírky dětsky, s postupným přidaváním, vodič se takto prakticky neulomí.
Pro PEN naprosto super.
Mosaz těla i šroubky jsou sakra poctivé, ještě jsem nestrhl.
Pozor na typové řady, pro Al je certifikovaná jen ta hranatá.
Milan Jakeš:
Citace: Milan Jakeš 15.06.2023, 16:41
Kdybych měl kabel v ER zakončený oky AL-CU, jak bych pak připojení provedl? Zatím popravdě nemám moc představu : ))
Už asi vím, použil bych v ER toto:
Milan Jakeš:
Kryt ke svorce (výrobce LEGRAND) vypadá takto:
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana