Jak rozumět normám? Jak je studovat?
Jaromír Táborský:
I když si myslím, že tvorbu norem chápu, tedy princip, tak stejně nerozumím jak se to má jedinec naučit. Jako živnostník pracuje od nevidím do nevidím a kdy to má studovat? Jít na školení? Dostane dobrý výcuc. To mu zpevní jeho tunelové vidění a musí přednášejícímu věřit. Nebudu přednášejícího jmenovat ale několikrát jsm byl na seminářích YYY a dostali jsme všichni sprchu domněnek, vyrovnáváním se s nějakým problémem a za fakta byly předhazovány dohady. To mě naštvalo a raději jsem si vše dohledal a ověřil. Musím říct, že mizerná přednáška které jsem právem nevěřil, byla také velice dobrým studijním modulem.
Jan Bocek:
Citace: Miroslav Minařík 09.05.2023, 20:50
No a když jsme u těch překladů, tak vězte, že správně přeložit normu vyžaduje její 100% znalost. Nikoliv, že to někdo překládá slovo od slova.
Určitě máš na mysli znalost celé problematiky okolo konkrétní normy.
Nejen historické souvislosti, ale i praxi v daném úzkém segmentu oboru.
To vyžaduje i kolektivní posouzení odborníku.
Citace: Miroslav Minařík 09.05.2023, 20:50
Souhlasím. Jsem už dlouhou dobu v TNK 21 (spíš jako bedlivý pozorovatel) ..... Bohužel ne vždy se na tuto TNK překladatel obrací a pak to dopadá katatrofálně jako třeba některé "vtipné" pasáže u zdravotnických norem.
Pak je něco špatného v "systému", když systém umožňuje vydat normu bez posouzení a garance skutečných odborníků dané problematiky.
Re: Jak rozumět normám? Jak je studovat?
Myslím, že základem je rozdělit normy na kategorie podle typů normy.
Typ A jsou základní bezpečnostní normy
Typ B jsou skupinové bezpečnostní normy
Typ C jsou konkrétní výrobkové normy
A jak to studovat?
Na průmyslovce se nás jeden výborný matematik snažil naučit pracovat a myslet "vědecky".
A protože jsme byli na oboru elektr, tak nám to vysvětloval polopaticky:
1) Fáze je sběr informací ( plno norem, kdo se má v tom vyznat...)
2) Fáze je třídění těch informací ( vybírej a vytříďuj normy pro ten svůj obor činností)
3) Fáze je realizace podle těch směrnic pro konkrétní případ
Přístup k těmto jednotlivým "fázím" je vždy rozdílný podle postavení a zařazení pracovníka v oboru elektro.
Když jsem nastoupil jako zaměstnanec do servisního střediska, tehdy nazvaného "poruchová služba" v průmyslu s pracovní dobou Non Stop, dostal jsem červenou knížečku formátu A6 s textem celé norma ČSN 343100. V tom jsme byli neustále školení a zkoušení. Žádnou jinou normu jsem neznal.
Když jsem začal dělat skupináře, přibyly normy o jištění a o provizorkách.
pokračování
Jan Bocek:
pokračování
Jako mistr poruchové služby se 40 pracovníky jsem po svém předchůdci v roce 1960 vyfasoval soubor "Předpisy ESČ" . A ČSN 343100 jsem musel lépe znát. Protože jsem musel týdně školit.
Pak jako konstruktér jsem dostal na starost segment střední a generální opravy jeřábů. Ve firmě bylo přes 500 jeřábů nejrůznějšího provedení. A obklopil jsem se mnohými normami a začal jsem navštěvovat i semináře. A najednou jsem se ve spolupráci s Klockner-Moellerem setkal s normami VDE a jiným světem. A žasl jsem, co v konstrukční kanceláři bylo norem a manuálů ( na osvětlení, rozvody, stroje, kompenzací, vysoké napětí, válcovací tratě, kabely atd.)
Jako technik pro přípravu středních a generálních oprav jsem se musel často do norem ponořit více. Ale již tehdy i do vyhlášek a zákonů. V první fázi jsem zadával požadavky pro vlastní konstrukční kanceláře, ale také pro jiné dodavatelské firmy. A také jsem byl v roli přejímače. A revizní technici mi lezli na nervy. Tak jsem si udělal zkoušky na RT v roce 1983 na tehdejším IBP. Na poprvé mne vyhodili. Ale věnovali mi 1600 otázek, které jsem se 14 dnů učil. Pak jsem to po křížovém výslechu udělal.
Pak se zavedlo oddělení inspekce a revize.
Vyfasoval jsem toto oddělení v roce 1980. Řídil jsem 50 inspekčních elektrikářů metodicky a 4 RT přímo. A tak normy a normy a předpisy byly našim chlebem. Úzká spolupráce s pracovníky dozoru IBP a následně TIČR. Do roku 1990 jsem jezdil na semináře a aktivy RT. Spolupracovali jsme v této odborné oblasti mezi fimami v Třinci, Kunčicích a ve Vítkovicích. Vydávali jsme i vlastní pomůcky a skripta.
Tak a přišel rok 1990 a najednou zde byl Živnostenský zákon a mnozí jsme to zkusili.
Podnikat v oboru revizní činnosti nebyl problém. Normy a postupy jsme znali. Horší to bylo s jinou legislativou a ekonomikou. To se muselo doučit.
V oboru montážní činnosti to ale bylo horší. Zde musela být spolupráce s dobrými projektanty, kteří uměli vyrobit dílenskou výrobní dokumentaci. A problém byl s kvalifikovaným i pracovníky anebo i dobrými etablovanými firmami.
Znalost problematiky to je znalost norem a hlavně legislativy nás vyprofilovala do poradenské činnosti v oboru strojního zařízení. A studování norem?
Vždy přijde zase nová situace vyžadující trochu jiný okruh norem typu B a C. Takže je to celoživotní proces, nikdy nekončící.
Poznámka.
Když jsem v 80 létech se setkal s Honzou Lojkáskem na společném studiu Na Energetickém institutu, tak nás někteří docenti se snažili naučit se učit. A v principu se zase došlo k těm třem fázím, ale s trochu jiného úhlu pohledu. Studovali jsme MaR, automatizační a výpočetní techniku. Myslím, že to studium přineslo své ovoce. Naučilo nás to rozlišovat (trochu) podstatné od nepodstatného.
Peter Lovacký:
Citace: Miroslav Minařík 09.05.2023, 20:15
A normy se studují jen kvůli zkouškám?
Samozrejme nie :-), ..len píšem, že v procese získania osvedčenia, sú informácie v normách pre adepta určite záväzné...,
A len tak uvažujem, že ako asi vyzerá nezáväznosť noriem pre elektrikára ďalej v bežnej praxi..
Neviem si totiž predstaviť zodpovedného elektrikára, ako bude dodržiavať zákonné predpisy BOZP bez toho, aby nepristupoval k požiadavkám v normách ako k záväzným....,
Žeby napr. normové hodnoty v „živej“ EI, ako sú Riso, Rs, ΔIn, Ik, Un, IP a pod., mohli byť pre neho pri posudzovaní dostatočnej úrovne bezpečnosti nezáväzné..
Alebo že sa dajaký prevádzkovateľ rozhodne, (napr. z finančných dôvodov), vybrané nedostatky z RS vyhodnotiť pre seba ako nezáväzné..
Veľa sa toho o nezáväznosti noriem všeobecne rozpráva, ale ako konkrétne sa tá „nezáväznosť“ uplatňuje v elektrikárskej praxi,.. tak overené príklady z praxe tu myslím zatiaľ ešte nezazneli....
Jan Bocek:
Citace: Peter Lovacký 10.05.2023, 21:37
, .. tak overené príklady z praxe tu myslím zatiaľ ešte nezazneli....
Ale zazněly.
Hned vedle této diskuse je sloupeček s uvedenou problematikou.
https://elektrika.cz/data/clanky/technicke-normy-zavazne-a-nezavazne?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana