Jak rozumět normám? Jak je studovat?

<< < (4/4)

Peter Lovacký:
Citace: Jan Bocek  10.05.2023, 22:53

Ale zazněly.

Hned vedle této diskuse je sloupeček s uvedenou problematikou.
https://elektrika.cz/data/clanky/technicke-normy-zavazne-a-nezavazne?

Článok je pre môj dotaz síce len všeobecný, no je v ňom aspoň dosť jasne definovaná obecná nezáväznosť,..
A podľa toho jak tú "obecnosť" definuje autor, je len prirodzené, že elektrotechnic ké normy nie sú záväzné obecne pre všetky profesie zaoberajúce sa BOZP,..

No ja sa tu snažím dosť jednoznačne a konkrétne opýtať na nezáväznosť elektrotechnic kých noriem pre elektrikárov...
Je tu dosť revizákov,.. mohol by mi teda aspoň jeden z nich uviesť aspoň jeden článok z elektrotechnic kej normy, ktorú používa pri revízií, a ktorý považuje pri výkone revízie za nezáväzný tak, že ho úmyselne (z dôvodu nezáväznosti noriem),  ignoruje..?
Napr. že Riso 0.23Mohm je pre neho v pohode, bo Id 1mA je podľa neho tiež v pohode... Nájde sa taký ..?

Napr. stará zrušená norma môže byť neplatná, no jak môže byť pre revizáka zároveň aj nezáväzná, keď podľa nej musí posúdiť pôvodnú bezpečnosť EI...
Vymyslí si vlastný postup?.. vie mi to tu niekto logicky zdôvodniť..?

Miroslav Minařík:
Citace: Peter Lovacký  11.05.2023, 08:28

Článok je pre môj dotaz síce len všeobecný, no je v ňom aspoň dosť jasne definovaná obecná nezáväznosť,..
A podľa toho jak tú "obecnosť" definuje autor, je len prirodzené, že elektrotechnic ké normy nie sú záväzné obecne pre všetky profesie zaoberajúce sa BOZP,..

No ja sa tu snažím dosť jednoznačne a konkrétne opýtať na nezáväznosť elektrotechnic kých noriem pre elektrikárov...
Je tu dosť revizákov,.. mohol by mi teda aspoň jeden z nich uviesť aspoň jeden článok z elektrotechnic kej normy, ktorú používa pri revízií, a ktorý považuje pri výkone revízie za nezáväzný tak, že ho úmyselne (z dôvodu nezáväznosti noriem),   ignoruje..?
Napr. že Riso 0.23Mohm je pre neho v pohode, bo Id 1mA je podľa neho tiež v pohode... Nájde sa taký ..?

Napr. stará zrušená norma môže byť neplatná, no jak môže byť pre revizáka zároveň aj nezáväzná, keď podľa nej musí posúdiť pôvodnú bezpečnosť EI...

(mimo)

Jan Franěk:

.....
Je tu dosť revizákov,.. mohol by mi teda aspoň jeden z nich uviesť aspoň jeden článok z elektrotechnic kej normy, ktorú používa pri revízií, a ktorý považuje pri výkone revízie za nezáväzný tak, že ho úmyselne (z dôvodu nezáväznosti noriem),    ignoruje..?
.......

Tak pro některé ještě jednou. Nezávaznost norem neznamená to, že jejich jednotlivé články ignorujete. Znamená to pouze to, že máte stanovené bezpečnostní minimum. Normy nejsou závazné z toho důvodu, že to můžete udělat jednak lépe (přísněji) nebo jinými, v době vzniku těchto norem neznámými postupy a materiály. Doba okolo nás se prostě mění příliš rychle a není v silách žádného úřadu, včas reagovat na nové materiály, přístroje, postupy a tak dále. Závazná norma by celý pokrok brzdila a omezovala, což by ve finále logicky bezpečnosti i oboru, tedy i uživatelům velmi ubližovalo.

(mimo)  Nevím, možná jsem sám kdo nechápe mnohé vaše myšlenkové postupy a dedukce. Můžete se vyjádřit konkrétně? Uveďte nějaký jasný případ, kdy si dle vás RT sám určuje vlastní postupy  (norm) Nemá cenu se bavit o "něčem". Můžeme rozebrat konkrétní případy. Nicméně bych doporučil založit si k tomu vlastní diskusní vlákno. Zde je diskuse založena na něčem jiném.

K tématu

No, osobně mám problém s pochopením některých článků norem a kdykoliv jsem poslal na úřad dotaz k vysvětlení, dostal jsem bohužel takovou odpověď, že jsem z toho chápal často ještě méně. Mnohem lépe mi z toho vychází diskuse s kolegy, kdy se vzájemně "hecujeme" a každý z názoru druhých může upravit ten svůj vlastní názor (vysvětlení) které je mu vzhledem k jeho znalostem a zkušenostem nebližší. Byť to nemá žádnou právní váhu, ale to podle mne ani zmiňované oficiální odpovědi, když z toho není jasné že platí A, nebo B, či že je to za C.  Je to podobné jako na mnoha školeních, kde jeden nabídne nějaké vysvětlení a druhý to vyvrátí a nabídne opačné. Tedy opět zapojíme selský rozum a partu kolegů=kamarádů, se kterými se to nechá konzultovat. Nejen za to velký dík i redakci Elektriky. Mnoho kamarádů/kolegů jsem získal zde. A na to se na Spojce napijeme  (drinks)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana