Je odpláštěný kabel ještě v liště před krabici v pořádku?

<< < (7/7)

Milan Hudec:
Nemůže mít ip40, bo při zkoušce drátem sundáte víčko, což se nestane u dvojitých zámků.
Furt mám pocit, že si děláte legraci, takže otázka do fóra:
Je to k pochopení?

Jan Franěk:
Opětovně jsem si prošel diskusi a souhlasím s tvým výkladem i pohledem na tuto problematiku. Tím myslím jak určení lišt, tvoje poznámky o zámcích vík těchto lišt a podobně.
Zde například LV 10*11 se běžně používá na CYKY 3Jx1,5, kdy za použití doplňků (rohů) lze dodržet i poloměry na ohyb kabelu a při troše šikovnosti to není ani tak velký problém. CYKY 3Jx2,5 lze použít na rovné úseky. Nicméně její primární určení vidím spíš na sdělovací vedení.
Jen chci upozornit, že jak jsou lišty používané, neovlivňuje výrobce, ale montážní firma. Ta připraví výrobek, stanoví pravidla dle jejich vlastností a určení. Dál už je odpovědnost na někom jiném. Pokud se výrobek prodává, nemá výrobce důvod tento produkt více řešit, pokud zrovna nedělá nějaké inovace.

Citace: Milan Hudec  12.05.2023, 09:02

....
Furt mám pocit, že si děláte legraci, takže otázka do fóra:
Je to k pochopení?

Osobně jsem se k problematice už vyjádřil a nemám čas ani chuť dokola reagovat na pana Lovackého. Obdivuji tvoji trpělivost s vyvracením již 5x vyvraceného  (drinks) Pojďme si udělat konečně krásný víkend   (drinks)  Proto Spojce na zdar, ukončit práci a začít se chystat. TI chytřejší už vyrazili a uživají si.

Peter Lovacký:
Áno p. Hudec,.. Áno p. Franěk,...
Všetko čo píšete je samozrejme pravda z praxe ktorú veľmi dobre poznám..,   teda až na tie doplnky, (rohy)kde výrobca v katalógu píše, že ich pre LV11x10 nevyrába..
Citace: Jan Franěk  12.05.2023, 12:09

Zde například LV 10*11 se běžně používá na CYKY 3Jx1,5, kdy za použití doplňků (rohů) lze dodržet i poloměry na ohyb kabelu a při troše šikovnosti to není ani tak velký problém.

Ja len, že keď pri revízke vidím 3x2,5ku v tej minilište, a mám obhájiť jej správne uloženie, tak vaše osobné pohľady sa mi vtedy možno hodia, no svoju obhajobu nedostatku voči tretej strane viem oprieť len o údaje v katalógu..
Takže ešte raz vďaka za vašu snahu, a keďže katalógu evidentne nerozumiem, oslovím výrobcu cez jeho technickú podporu..

Milan Hudec:
V katalogu máte jasný údaj o naplnění lišty, tento se vztahuje jednak k oteplení, a v neposlední řadě k vedení trasy přes rohy.
Pokud najdete v liště rovného úseku kabel 3x2,5, který bude správně dimenzovaný (poloměr ohybu v rovném úseku neporušíte),  tak je vše v pořádku.

Peter Lovacký:
Nakoniec sme sa v robote zhodli na spoločnom stanovisku, že nakoľko nepoznáme (a ani poznať nemusíme) dôvody ktoré viedli výrobcu k vypracovaniu tabuľky v katalógu na využitie vnútorného priestoru všetkých jeho líšt (nielen 11x10) na 60%, ... tak bude pre nás výhodnejšie nielen ohľadom záruky, ale aj rôznych, do budúcna nepredvídateľn ých problémov počas prevádzky,.. držať sa jeho usmernení v datashete výrobku..
Nevieme totiž vylúčiť, že pri využití objemu líšt nad 60% môže dôjsť v budúcej dlhodobej prevádzke k nepredvídateľn ým stavom, ktoré predpokladáme že výrobca pozná, a zahrnul ich do parametra využitia na 60%...

Ak na základe tejto debaty dôjde v budúcnosti k dajakým úpravám v katalógu, tak to budeme vnímať jak ústretový krok voči súčasnej reálnej praxi, ..no dovtedy považujeme za správne využívať všetky výrobky tejto firmy v súlade s jej usmerneniami..
Čo sa týka samotného posúdenia iného využitia úložného priestoru líšt ako je uvedené v katalógu,.. toto bude každý RT riešiť individuálne nielen vzhľadom na prostredie, ale aj na ďalšie okolnosti v EI, a bude zatiaľ tento stav uvádzať ako nedostatok C3,.. max. C2... (pre vodiče ako rozpor s normou pre IP<4X, a pre káble ako nedodržanie inštrukcií výrobcu..)

Ešte raz chlapi vďaka za váš záujem a podnetné názory...

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana