Je odpláštěný kabel ještě v liště před krabici v pořádku?
Milan Hudec:
Citace: Peter Lovacký 09.05.2023, 12:55
Výrobca podľa katalógu do nej neumožňuje vloženie kábla od priemeru 6mm,..a kvôli IP20 (na ktorom trvá), zas v nej norma nepripúšťa izolované vodiče..
Proboha, ta pomlčka v tabulce neznamená, že se tam kabel nevleze, ale že překoná 60% plnost úložného prostředku, což se projevuje při návrhu dimenzování.
Toto je základní vědomost každého, kdo někdy lišty či žlaby projektoval (norm), beru to, že mě jen tak zkoušíte...... ...........
Pokud byste nevěřil mě, tak koukněte pod tabulku Kopos, s kterou zde operujete, máte to tam uvedeno.
Milan Hudec:
Citace: Milan Hudec 09.05.2023, 21:07
Proboha, ta pomlčka v tabulce neznamená, že se tam kabel nevleze, ale že překoná 60% plnost úložného prostředku, což se projevuje při návrhu dimenzování.
Toto je základní vědomost každého, kdo někdy lišty či žlaby projektoval (norm), beru to, že mě jen tak zkoušíte.
Pokud byste nevěřil mě, tak koukněte pod tabulku Kopos, s kterou zde operujete, máte to tam uvedeno.
Peter Lovacký:
Pokiaľ je 60% využitia objemu lišty o ničom (čo si zatiaľ nemyslím), tak potom "šetričom" do LV 11x10 vlezie aj 3x2,5ka (9,5<10), .. :(
Mám za to, že k svojej tabuľke a pomlčkám by sa mal vyjadriť výrobca, keď to nie je elektrikárom dostatočne jasné.., a možno i tým čo už nedebatujú..
Dovtedy mám za to, že najmenšia LVčka nie je určené pre káble od Ø6, a že pomlčka v tabuľke prípustných počtov káblov pre všetky ostatné lišty vo vzťahu k ich priemerom všade znamená nevhodné použitie, teda 0..
Navyše tá najmenšia kvôli svojim rozmerom ani nemá príslušenstvo, a keď má byť montáž v lištách ako-tak estetická a pre kábel bezpečná kvôli ohybom limitovaných príslušenstvom, tak využitie 60% mi celkom dáva zmysel..
Myslím, že každý RT by uloženie vedení v lištách chcel posudzovať správne..
Milan Hudec:
Tak znovu.
Podívejte se na text pod tabulkou a jednoduchou dedukcí vyvodíte, že ona lišta není určena pro CYKynu při vedení přes rohy, dále není určena pro izolované vodiče, a při použití i té nejslabší CYNy je třeba počítat s nevětratelnost í úseku (objem kabelu více než 60%).
Nic ale nebrání použití lišty pro rovný úsek s kabelem takové dimenze, že nemusím brát v úvahu menší proudění vzduchu kolem něho.
Třebas je ovšem chyba na mé straně a vysvětluji nesrozumitelně .
Peter Lovacký:
Môj názor napr. je, že tá lišta v pohode ustojí aj IP4X aby v nej mohli byť vodiče, no nebudem o tom nikoho presviedčať, keďže vôbec nepoznám dôvody ktoré viedli výrobcu k IP20,..
To, že tam môže byť kábel podľa vášho presvedčenia, alebo že v nej podľa môjho názoru môžu byť vodiče, sú naše subjektívne názory ,ktoré najskôr vychádzajú z reality, v ktorej elektrikári túto lištu bežne používajú..
Kebyže máme o využití tej lišty rozhodnúť my dvaja, tak v nej bude možnosť jak pre káble, tak i pre vodiče,... no to čo píšem nie je o našich názoroch, ale o spôsobe použitia podľa katalógu výrobcu,...ktorý mlčí...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana