Lze vyvést zemnič k HOP paralelně se svodem?
Jiří Schwarz:
Citace: Peter Lovacký 26.03.2023, 10:30
Popravde neviem v čom spočíva konkrétne riziko ohrozujúce správnu funkciu LPS, keď odbočka od zemniča bude v čiastočnom súbehu so zvodom pod úrovňou terénu,..
Já vidím nebezpečí v něčem trochu jiném:
- když bude přívod na MET spojen s jedním svodem, pokud se tento svod přeruší mezi místem připojení odbočky k MET a zemničem, to, co poběží po svodu dolů, v plné síle proběhne vnitřkem objektu a po PE (PEN) si bude hledat jinou cestu do země.
- správné je když přívod k MET je spojen se zemničem nezávisle na svodech, pokud je to zemnicí soustava A, je dobré alespoň 2 svody k zemničům propojit a z té propojky vést přívod k MET
Tomáš Frček:
Citace: Jiří Schwarz 26.03.2023, 11:50
Já vidím nebezpečí v něčem trochu jiném:
- když bude přívod na MET spojen s jedním svodem, pokud se tento svod přeruší mezi místem připojení odbočky k MET a zemničem, to, co poběží po svodu dolů, v plné síle proběhne vnitřkem objektu a po PE (PEN) si bude hledat jinou cestu do země.
- správné je když přívod k MET je spojen se zemničem nezávisle na svodech, pokud je to zemnicí soustava A, je dobré alespoň 2 svody k zemničům propojit a z té propojky vést přívod k MET
Pro jistotu jsem nakreslil jednoduché schéma, které přikládám. Dodělávaný jímač mám možnost elegantně připojit ke svodu na RD ještě jinou cestou, takže bych spojení se zemničem RD zdvojil. Bylo by takové řešení dostatečné?
Peter Lovacký:
Citace: Tomáš Frček 26.03.2023, 11:41
FeZn je veden v půdě,
Pozink priamo v pôde sám o sebe nemusí byť prvoplánovo problém, .. no vtedy sa neodporúča aby bol spojený s akýmikoľvek časťami v betóne..., ideál, keď je celý pozink pás v základovom betóne..
Citace: Tomáš Frček 26.03.2023, 12:15
Dodělávaný jímač mám možnost elegantně připojit ke svodu na RD ještě jinou cestou, takže bych spojení se zemničem RD zdvojil.
Viacero ošetrených zvodov (dotykové a krokové napätia) samozrejme ničomu nevadí ..ak to nevadí vašim nákladom
pokud se tento svod přeruší
Celkom nerozumiem.. Prečo by sa mal v normálnej prevádzke správne navrhnutý a inštalovaný zvod prerušiť?, .. LPS sa predsa navrhuje na normálnu prevádzku, a nemyslím že prerušenie zvodu do takej prevádzky patrí,..to by sa potom mohlo prerušiť hocičo...
pokud je to zemnicí soustava A, je dobré alespoň 2 svody k zemničům propojit a z té propojky vést přívod k MET
Pokiaľ viem, tak pri type A v prípade rozdielných hodnôt zemničov treba zrovnať ich potenciál na všetkých zvodoch vodičmi vyrovnania potenciálu (tie potenciály budú málokedy rovnaké), ..
Prípadne použiť viacero MET, presnejšie prípojníc na vyrovnanie rozdielu potenciálov.., no nato je dobré myslieť už pri zriaďovaní jednotlivých Ačkových uzemňovačov a hlavnej METky..
Tomáš Frček:
Citace: Peter Lovacký 26.03.2023, 17:35
Pozink priamo v pôde sám o sebe nemusí byť prvoplánovo problém, .. no vtedy sa neodporúča aby bol spojený s akýmikoľvek časťami v betóne..., ideál, keď je celý pozink pás v základovom betóne..Viacer o ošetrených zvodov (dotykové a krokové napätia) samozrejme ničomu nevadí ..ak to nevadí vašim nákladom
Je to jen kvůli prevenci koroze? Pásek přechází v jednom místě z půdy do betonu, přechod je ale také ošetřen gumoasfaltovým nátěrem.
Jiří Schwarz:
Citace: Peter Lovacký 26.03.2023, 17:35
... Prečo by sa mal v normálnej prevádzke správne navrhnutý a inštalovaný zvod prerušiť?, ...
Vy jste docela optimista.
Realista si vzpomene v jakém stavy už viděl nějaký ten FeZn materiál po pár létech v zemi, někdy dělá složení "navážky" pořádné problémy
Pesimista počítá i s nějakým radikálním bagristou...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana