Lze vyvést zemnič k HOP paralelně se svodem?
Jan Franěk:
Z obrázku jsem to úplně nepochopil, tak jen všeobecně. Vývod na MET nemá na svodu, ani v jeho blízkosti kratší než je spočítané S, co dělat. MET má být vyvedena ze zemniče a to co nejkratší cestou.
Peter Lovacký:
Citace: Tomáš Frček 26.03.2023, 20:11
Je to jen kvůli prevenci koroze?
Určite áno,..no jak chemik vám to nevysvetlím..
Správny výber materiálov podľa E.5.6 a postup podľa E.5.4 napr. norme na vyhovujúce uzemnenie stačí.., no a výber z vyhovujúceho reťazca „správny – správnejší a top..“ je len na vašej peňaženke.. :-)
Citace: Jiří Schwarz 26.03.2023, 20:49
Vy jste docela optimista.
Jjj,.. najlepšie sa cítim niekde medzi naivistom a katastrofistom ... :-))
Podľa môjho p. Schwarz, technické predpisy neriešia škodové udalosti,.. tieto vidím v celkom inej oblasti práva.. a o predpokladanom náhodnom namáhaní súčastí LPS je napr. dačo v E.5.5..
No kto chce pre LPS za normálne riziko považovať aj nezodpovedného bagristu, či vandalov, jeho vec,..ten nech si potom do reálnych rizík zahrnie čo chce, a podľa toho nech bezpečne navrhuje...
Tomáš Frček:
Citace: Jan Franěk 26.03.2023, 21:37
Z obrázku jsem to úplně nepochopil, tak jen všeobecně. Vývod na MET nemá na svodu, ani v jeho blízkosti kratší než je spočítané S, co dělat. MET má být vyvedena ze zemniče a to co nejkratší cestou.
RD má zemnící pásek v základech, MET vyveden ze základů k RB nezávisle na 4 svodech. K RD nyní přibyla dřevěná pergola na auta a venkovní rozvaděč, který je připojen k přívodnímu kabelu RD. K venkovnímu rozvaděči jsem přivedl zem tak, že jsem se přisvorkoval v úrovni terénu k jednomu ze svodů RD. Následně v půdě a kousek v betonu vedu FeZn pásek až k venkovnímu rozvaděči, kde ve vzdálenosti cca. 2 m od něj jsem vyvedl 2 dráty FeZn 10 pro SPD ve venkovním rozvaděči a pro svod jímací soustavy na pergole. Tento svod mám ovšem možnost také spojit s jedním ze svodů RD a nevyužít tak zemnič, který jsem za tímto účelem připravil. Z Vašeho příspěvku chápu, že toto je tedy správné řešení?
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana