Doporučíte vzdálené budově v objektu vlastní zemnič?
Dalibor Ovčačík:
Citace: Peter Lovacký 19.03.2023, 20:12
Každé uzemnenie je len ku prospechu...
Distribúcia ho má stanovené celkovo do 2ohm, ochrana pred bleskom do 10ohm..., a pokiaľ dobre chápem, tak vy pre garáž neriešite ani jedno ani druhé...
No keď niekto vie, že na akú hodnotu existuje povinnosť uzemniť EI v objekte za meraním, verím že tuto hodnotu zverejní a oprie o konkrétnu normovú požiadavku....
Z princípu bezpečnosti je samozrejme najlepšie čo najmenej, ..no " čo najmenej" nie je nijaká normová hodnota,..
No a ten 4x6? ?..naozaj neide o preklep?..
Ten 4x6 je stávající rozvod 15 roků starý. Špatně jsem jse vyjádřil, moje chyba.
Dalibor Ovčačík:
Stejně jako kolegové, se podivuji nad návrhem 4x6mm. Nejen že je to špatně z pohledu PEN, ale když čtu dílna, přijde mi vystřelení náhodného průřezu, jako nejkratší cesta do pekla. Osobně bych si nejprve ujasnil co v dílně bude za stroje (i s rezervou), ověřil si ztráty na vedení a úbytky napětí. Napájecí kabel by nebylo to jediné, co bych si spolu s napájecím kabelem do země přiložil. Návrh je ale na delší povídání a rozhodně je to práce pro projektanta, včetně instalace v dílně. V těchto případech je skvělým nápadem, od začátku komunikovat s RT, který to pak bude na konci revidovat. Pomůže to předejít mnoha problémům na samotném konci díla.
K otázce proč, je veden kabel CYKY 4x6, jsem jse vyjádřil výše...zmíním zde jeden příběh, elektroměr máme doma v chodbě v hlavním rozvaděči, pro domek, hlavní jistič jsi platíme 3x20A charakteristik a B" jak jsempovídal bydlím na strém stavení po rekonstrukci" Máme katr s 9KW motorem 3f, pak cirkulárku 5KW motor 3f a šroťák na obilí 1,5 KW motor 3f, samozdřejmně vše spuštěno naprázdno postupně jeden agregát za druhým a světe div se hlavní jistič 3x20A charakteristik a B jse neodpojil od sítě, měřil jsem klešťákem proudy na jednotlivých fázích a pohybovali jse mezi 19,5A aš 19,8A.
Dalibor Ovčačík:
Citace: Jan Bocek 20.03.2023, 11:15
Snaha všech zde na tomto fóru je nějak pomoci.
Jenže byl jsem několikráte objednán k technické pomocí nebo i k revizi podobného případu.
A musel jsem od toho odejít....a pokud bych neodešel, tak ten kabel se vymění za 5x a uzemnění se stejně vytvoří u stodoly podle mého návrhu, včetně rozvaděče a rozvodu v dílně. Ale to do toho procesu budu vstupovat jako projektant a následně jako revizní technik. A toho elektrikáře, který bude provádět instalaci, tak budu kontrolovat .....a to bude křiku. Jenže je otázkou, zdá mi to bude stát za to.
1) nebude to malá dílnička o rozměrech 5x10 m. Ale nic nevíme o instalovaném příkonu
2) Přívod do domu z HDS je 5x a odvod do dílny bude 4x.....za to se odebírá výuční list
3) proto jsem trochu zpochybnil odbornou způsobilost v elektrotechnic e
4) Pavel Horský položil 4 důležité otázky, na které jsme ale nedostali odpovědi.....
5) platí zásada, že problémy se mají odborně řešit a ne je vytvářet
Opravdu jsi vážím to co jste napsal.
Dalibor Ovčačík:
Citace: Jan Bocek 20.03.2023, 11:29
Jen pro odlehčení a pro znalce.
Před šedesáti léty jsme prováděli v jednom městě rekonstrukce elektriky v RD po té, co se zrušily pojistky na sloupech a na barácích se to ukončilo HDS. Byl jsem v roli šefmontéra i projektanta. Otázkou bylo, zdá zbudovat uzemnění nebo nezbudovat. Byly případy, kdy před barákem byl sloup s uzemněním. V té době se nedělaly revize ale na zprovoznění 3F přípojky musela být "přihláška". Přišel ředitel ROSu a hledal uzemnění a nebylo. Bránil jsem se, že podle normy nemusí.....
Měl jsem dvacet roků a průmyslovku a ředitel ROSu měl cca padesát, měl již šediný a chlap jak hora.
Synku, běž do pr.....i s těmi normami a nápady. To uzemnění tu bude a basta. Jsi ještě moc mladý a nechápeš, že by se ti sousede hádali. Jeden musí a druhý nemusí. A navíc každé uzemnění posiluje síť. Tak si to zapamatuj a inženýrský i zdůvodni. Taková je praxe v našem okrese. A psal se rok 1962.....
Opravdu pěkné povídání!
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana