Jak je to s různými rolemi Projektanta/Konstruktéra dle nové legislativy?
Jan Bocek:
Za prvé (poklona) všem diskutujícím za velmi užitečné školení. Určitě bude přínosem pro mnoho sledujících. Jen drobnou poznámku pro tazatelku
Citace: Karolína Svobodová 14.03.2023, 14:44
Po dlouhé době rozhodování jsem se jako konstruktérka elektro rozhodla ....
Pokud chci projektovat rozvaděče strojních zařízení potřebuji:
Tím rozvaděčem SZ zřejmě myslíte elektrické zařízení strojního zařízení, které dneska nespadá pod Z 250/2021, jak již bylo řečeno, že spadá pod Z22/97 a následně pod zákon 90/2016 o posuzování shody a pro elektro pod NV 118/2016, kde je v přílohách zcela konkrétně uvedeno jak má dokumentace vypadat, aby šla posoudit shoda. technické požadavky na SZ a postupy posouzení shody byly již dávno stanoveny v NV 176/2008. Tedy nic nového pod sluncem.
Pokud ale myslíte "napájecí rozvaděč" pro strojní zařízení, pak to již může být součást elektrického rozvodu a tam to může být VTEZ. Tyto rozvaděče pro skupiny SZ se často nazývají nesprávně rozvaděče pro SZ .
Ale i kdyby jste projektovala ten "napájecí" rozvaděč, tak nevím k čemu by vám bylo nějaké oprávnění od TIČRu. To oprávnění by možná bylo vhodné, pokud byste jako projektant a konstruktér zároveň prováděla technický dozor na stavbě a završovala stavbu ( tam kde je to nutné výchozí revizi) předávacími protokoly a fakturaci. Prostě byla by jste v kumulované roli dodavatele EZ.
Léta jsem pracoval v roli konstruktéra a dodavatele EZ. Jako konstruktér jsem zadával zadání projektantům, kteří mi vytvořili "projektovou dokumentaci". Po dokončení stavby jsem zase předal PD projektantům pro překreslení na "dokumentaci skutečného stavu". A ti moji projektanti měli podle padesátky i §7 a někdy se podíleli na stavbě při uvádění do provozu. Ale nikdy neměli od TIŘu nějaké oprávnění. To byla záležitost dodavatelské firmy elektro.
V oblasti SZ se Z 250/2021 nic podstatného nezměnilo, jen se vážněji všichni po létech stavějí k NV 176/2008 a NV 118/2016 a provozovatele najednou objevili NV 378/2001
Karolína Svobodová:
Citace: Juraj Rojko 14.03.2023, 23:07
Úřednice měla pravdu, ovšem ze svého úhlu pohledu na věc.
Ano to je právě ono. Nicméně jak se dočítám níže, ona měla nejspíš opravdu pravdu v drtivé většině případů. Bohužel jak se zdá dnes může projektovat i laik.
Citace: GDPR 15.03.2023, 08:10
..
...
....
(poklona) za zevrubné popsání situace a ujasnění požadavků co se týče legislativy. Ano máte pravdu Technická dokumentace opravdu není projektovou dokumentací. Mea culpa. Přepnutí od strojní výroby do pozemního stavitelství co se týče názvosloví je poněkud matoucí.
Citace: Jan Bocek 15.03.2023, 13:15
..
...
....
(poklona) za výčet příslušných vyhlášek, novel a zákonů. S většinou jsem se již setkala za svou praxi a při certifikaci zařízení jak na CE tak TUV. O ČSN snad ani netřeba diskutovat. Na zkušebnách jsem nikdy neměla moc problém. Maximálně co se týkalo úrovně EM rušení, kterému se nelze úplně vyhnout u průmyslových zařízení. Vždy se jednalo jen o drobné úpravy v rámci přidání filtru či jiné kompenzace, ale od toho již zkušebny jsou. Spíše mne opravdu překvapilo, že pokud to chápu správně tak neexistuje nařízení, které by zaručovalo, že projektantem elektro nebude někdo bez elektrotechnic kého vzdělání.
V každém případě tedy (poklona) za informace všem zůčastněným. Je pro mne zarážející, že podle všeho dnes může projektovat naprosto každý a to i člověk bez elektrotechnic kého vzdělání. Za svou praxi jsem vždy brala projekční činnost jako top smetánku hned vedle revizních techniků v oboru kam by se měl dostat jen člověk opravdu znalý. Osobně bych si netroufla projektovat pokud bych za sebou neměla léta praxe a jak vidím tak ono to s notnou dávkou drzosti nejspíš jde i bez elektrotechnic kého vzdělání. :o
Jan Bocek:
Citace: Karolína Svobodová 15.03.2023, 13:51
Ano to je právě ono. Nicméně jak se dočítám níže, ona měla nejspíš opravdu pravdu v drtivé většině případů. Bohužel jak se zdá dnes může projektovat i laik.
Spíše mne opravdu překvapilo, že pokud to chápu správně tak neexistuje nařízení, které by zaručovalo, že projektantem elektro nebude někdo bez elektrotechnic kého vzdělání.
Je pro mne zarážející, že podle všeho dnes může projektovat naprosto každý a to i člověk bez elektrotechnic kého vzdělání.
Myslím, že tomu tak není.
Pokud budeme studovat NV 194/2022, tak pro §7 je uvedeno:
"§ 7
Vedoucí elektrotechnik
(1) Vedoucím elektrotechnik em může být pouze
osoba, která má odbornou kvalifikaci podle § 2
písm. a), splňuje požadavek minimální délky odborné
praxe podle odstavce 2 a po zaškolení složila
zkoušku z odborné způsobilosti k výkonu činností
v elektrotechnic e ve stanoveném rozsahu.
Vedoucí elektrotechnik
může vykonávat veškeré činnosti,
které může vykonávat elektrotechnik, řízení činností,
řízení provozu a projektování vyhrazených elektrických zařízení,
které není předmětem autorizace podle jiného právního předpisu5)."
Již to zde bylo rozváděno a tak jen pro připomenutí.
Je dobré i studovat důvodovou zprávu k NV 194/2022.
Přečetl jsem ji několikráte a pokud přijmeme, že projektování elektrického zařízení je
činnost, že je to odborná činnost, pak projektant elektro by měl být vedoucí elektrotechnik
s §7.
Byl zde již citován a vysvětlován §19 Z 250/2021 a jen pro připomenutí
§ 19
b) Osoba znalá pro řízení činnosti je oprávněna (...) projektování vyhrazených elektrických zařízení, které není předmětem autorizace podle zvláštního zákona9),
Proto si nemyslím, že může osoba bez elektrotechnic ké kvalifikaci, ( že není osoba znalá s vyšší kvalifikaci, dnes vedoucí elektrotechni), projektovat elektrická zařízení.
Jedině, že by měl nad sebou někoho s touto kvalifikaci, kdo to bude kontrolovat, parafovat a odpovídat.
Jako elektrotechnic ký laik na předpisy a zákony, se mi jen zdá, že něco není dotaženo, anebo řečeno mlhavě a není něco dotaženo mezi ŽÚ a skutečnou praxí. Jako zkušební technik, revizní technik a prostě elektrotechnik, dovedu posoudit kvalitu projektu po odborné stránce. Ale současná legislativa pro projektování z hlediska studia Z250/2022, kde se vyzdvihuje kvalifikace RT a musí být pravidelně "umořován" zkouškami a platbami, tak projektanti, jak správně uvádí paní Karolína, kteří jsou ( měli by být) na vyšší úrovni než RT , tak je v zákoně nějaká mezera. Ale jsou zde zdatní, kteří to mohou vidět jinak.
Juraj Rojko:
Z250 a souvisejici NV194 se ale týká jen vyhrazených EZ a každé EZ nemusí být nutně vyhrazené.
Jan Bocek:
Citace: Juraj Rojko 15.03.2023, 21:12
Z250 a souvisejici NV194 se ale týká jen vyhrazených EZ a každé EZ nemusí být nutně vyhrazené.
S tím se dá plně souhlasit.
Jenže najdeme jiné NV, které nahrazuje bývalou 50tku
a požadavky na odbornou způsobilost k výkonu činnosti na elektrických zařízeních a odbornou způsobilost v elektrotechnic e, než NV 194/2022 Sb. ?
Chápu, že to zní trochu absurdně, když píši, že i EZ, které není podle Z250 vyhrazené,
vyžaduje k "činnostem" na EZ výše uvedenou kvalifikací podle NV 194/2022 Sb.
V opačném případě by mohli na EZ, které není nutně uvedené pod VTEZ
pracovat ( provádět činnost) pracovníci bez elektrotechnic ké kvalifikace.
Není to také absurdní?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana