Jak je to s různými rolemi Projektanta/Konstruktéra dle nové legislativy?

(1/6) > >>

Karolína Svobodová:
Po dlouhé době rozhodování jsem se jako konstruktérka elektro rozhodla opustit svého milovaného, věčně insolventního a naprosto neznalého zaměstnavatele . Již delší dobu pročítám legislativu a různé varianty podnikání OSVČ v oboru elektro.

Dnes po návštěvě živnostenského úřadu jsem, ale lovila oči na stole. Vypadly mi když mi úřednice se sebejistotou úředníkům vlastní sdělila, že pro volnou živnost "Projektování elektrických zařízení" nepotřebuji žádné jiné oprávnění nebo autorizace. Tento fakt mne uzemnil lépe než slaný nálev a FeZn páska.  :o Samozřejmě, že je to z profesního hlediska hloupost a úřednice nemá páru co se týče oboru elektro.

Ráda bych si tedy ověřila určitá fakta u vás podnikajících Projektantů/Konstruktérů.

Skondenzovala bych tedy celou záležitost do několika otázek, abych měla jistotu, že jsem to správně pochopila.  :-\

Pokud chci projektovat rozvaděče strojních zařízení potřebuji:
-Volnou živnost "Projektování elektrických zařízení"
-Oprávnění od TIČR dle paragrafu 7 zákona č. 250/2021 Sb.

Pokud chci navrhovat elektronické celky a DPS:
-Volnou živnost "Výroba elektronických součástek, elektrických zařízení a výroba a opravy elektrických strojů, přístrojů a elektronických zařízení pracujících na malém napětí"
-Oprávnění od TIČR dle paragrafu 7 zákona č. 250/2021 Sb. (Tady si nejsem jista zda je nutné při pohybování se v rámci malého napětí)

Pokud chci projektovat ve výstavbě dle stupňů technické dokumentace:
-Autorizace ČKAIT podle příslušného oboru zaměření.

Nicméně jsem nalezla několik rozporů a výjmek uváděných přímo na stránce samotné.
Například technická dokumentace podle zákona č. 22/1997 Sb kam pokud se nepletu spadají i zařízení podle ČSN EN 60204.

Tudíž jsem z toho trochu na rozpacích.  :-[

Juraj Rojko:
Úřednice měla pravdu, ovšem ze svého úhlu pohledu na věc. Živnost si opravdu může zřídit kdokoli. Vy jste si možná spletla §7 NV 104 s §7 Z 250? To vás asi přivedlo k tomu oprávnění od TIČR, které se týká jiné živnosti. S vlastní činností je to ale složitější, podívejte se na blog pana Hlavatého, který si dal dost práce s tím, aby to přehledně shrnul: https://....cz/2022/05/co-musi-splnovat-projektant-elektro/ (a nepřehlédnete odkaz na https://www.....cz/co-splnit#prehled)

František Šohajda:
Citace

Dnes po návštěvě živnostenského úřadu jsem, ale lovila oči na stole. Vypadly mi když mi úřednice se sebejistotou úředníkům vlastní sdělila, že pro volnou živnost "Projektování elektrických zařízení" nepotřebuji žádné jiné oprávnění nebo autorizace. Tento fakt mne uzemnil lépe než slaný nálev a FeZn páska.  Šok Samozřejmě, že je to z profesního hlediska hloupost a úřednice nemá páru co se týče oboru elektro.

Úřednice je znalá věci a má naprostou pravdu ze stranu ŽÚ  (dance)
Další věci jsou předmětem podnikajícího, ten si musí nalést podklady pro svou práci!
Jako první, budete potřebovat přezkoušení z Vyhl.194/2022.
Pak další ,  co popisuje kolega........

Pavel Horský:
Citace: František Šohajda  15.03.2023, 06:09

Jako první, budete potřebovat přezkoušení z Vyhl.194/2022.

Proč?
Když se zjednodušeně "nebude při výkonu projekčních prací hrabat v elektrice",  pak není důvod mít jakýkoli paragraf. Může mít na to lidi.
Nebo se pletu?

GDPR:
Citace: Karolína Svobodová  14.03.2023, 14:44

Pokud chci projektovat rozvaděče strojních zařízení potřebuji:

Žádné oprávnění TIČR, ani dle paragrafu 7 nepotřebujete.
Strojní zařízení, jakožto výrobky dle zákona č. 22/1997 Sb. nespadají pod zákon č. 250/2021 Sb.

Zákon č. 250/2021 Sb.
Citace

§ 1
(2) Tento zákon se nevztahuje na
a) posuzování shody výrobků před jejich uvedením na trh nebo do provozu, u nichž jsou požadavky na jejich ověření stanoveny jiným právním předpisem2),

Zákon č. 22/1997 Sb.,  o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
Zákon č. 90/2016 Sb.,  o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh, ve znění pozdějších předpisů.

Citace: Karolína Svobodová  14.03.2023, 14:44

Pokud chci navrhovat elektronické celky a DPS:
-Volnou živnost "Výroba elektronických součástek, elektrických zařízení a výroba a opravy elektrických strojů, přístrojů a elektronických zařízení pracujících na malém napětí"
-Oprávnění od TIČR dle paragrafu 7 zákona č. 250/2021 Sb. (Tady si nejsem jista zda je nutné při pohybování se v rámci malého napětí)

Žádné oprávnění TIČR, ani dle paragrafu 7 nepotřebujete.
Zařízení malého napětí nespadají pod NV 194/2022 Sb.,  tedy ani pod odbornou způsobilost.

Nařízení vlády č. 194/2022 Sb.
Citace

§ 3
(2) Za činnost na elektrickém zařízení vyžadující odbornou způsobilost podle tohoto nařízení se nepovažuje obsluha elektrického zařízení malého a nízkého napětí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana