Jak pospojovat trubky s neruským plynem?
Milan Hudec:
Dotaz od známého, plynaře.
Z hlediska topolizace a použitých materiálů k pospojení .....
Mě nijaká změna nenapadla, snad nerez svorky?
Vlado Konrád:
Pokus o fór? pospájajú sa vodivé časti, teda rúrky z ocele, medi . Pospájajú sa rovnako či tam prúdi ruský, nórsky alebo austrálsky
plyn
Václav Třetí:
To není vtip. Neruské plyny mají poněkud jiné složení (obsahují síru) a způsobují problémy s ucpáváním trysek, zejména při použití měděných trubek pro přívod plynu, u železných potrubí se problémy vyskytují výrazně méně. Pokud vím, nejde o problém spojení potrubí z různých materiálů, ale o uvolňování částic mědi reagujících se sírou uvnitř potrubí. Jen nevím, co s tím můžeme udělat jako elektrikáři, asi by to chtělo dotaz na jiném fóru - plynařském, topenářském, případně servismanů plynospotřebič ů.
P.S. Co jsem zjistil, tak jako řešení se doporučuje montáž speciálního filtru před spotřebič.
Martin Kurka:
Zrovna před chvílí mi plynař říkal, že to zase novináři pěkně nafoukli a vystrašili lidi. Co se ucpává (lepí) je regulační jehla plynové armatury automatiky kotle.
Pomoc je jednoduchá a známá - instalace filtru plynu cca za 1100-1400 před kotlem a jeho každoroční čištění během roční prohlídky kotle. Zatím se tuto topnou sezónu jelo převážně na ruský plyn ze zásobníků, takže zatím to není masově pozorovatelný problém a je přes léto čas na instalace filtrů.
Zajímavější informace je, že staré ocelové šroubované plynovody těsněné konopím s fermeží začínají po letech už masivně ucházet, protože těsnění konopím bylo vyvinuto pro svítiplyn, který obsahoval vlhkost. A ta udržovala spolu s fermeží konopí v závitu nabobtnalé a dotěsňované. Zemní plyn je suchý a těsnění závitových spojů sesychá. A tento daleko větší problém nechává novináře chladnými.
Miroš Jan:
Tak tam pomůže, nastříkat WDčko, alespoň dvakrát. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana