Zásah do rozvaděče pro připojení FVE, je změna výrobku a jak poté revidovat?
Jirka Dobrovolný:
Kolegové, už to sice hraničí s offtopic, ale prosím, řekněte mi, zda je jinde v unii tak náročné postavit jednoduchý rozvaděč nebo je to jen u nás.
Jan Franěk:
Citace: Jirka Dobrovolný 04.03.2023, 09:47
Kolegové, už to sice hraničí s offtopic, ale prosím, řekněte mi, zda je jinde v unii tak náročné postavit jednoduchý rozvaděč nebo je to jen u nás.
Můžete být konkrétnější? V čem je to náročné? :-X :-\ :-\ :-\
Jan Bocek:
Citace: Radek Šenkyřík 03.03.2023, 12:38
V době, kdy se provádí hromady nových instalací FVE, se také provádí mnoho zásahů do elektrorozvadě čů, aby bylo možné FVE připojit k síti, tím se automaticky změní konfigurace rozvaděče, který k tomuto účelu původně nebyl navržen a vzhledem k tomu, že se jedná o "výrobek" nemělo by se do této konfigurace zasahovat.
FVE a zvláště když se připojuje k síti, není zase až tak jednoduchým elektrickým zařízením.
Půjčil jsem si odkaz z jiného vlákna pojednávající o DC straně FVE. Je velice poučné pro RT prostudovat připravovanou vyhlášku.
"Ještě bych upozornil na Návrh vyhlášky o požadavcích na bezpečnou instalaci výrobny elektřiny využívající obnovitelné zdroje energie s instalovaným výkonem do 50 kW ( https://apps.odok.cz/portal/veklep/material/KORNCMZAXHAI/), která kromě jiného přináší další požadavky na DC stranu. Za jistých okolností se vyžaduje rozvaděč z materiálu třídy reakce na oheň A1 nebo A2, což v podstatě vylučuje plastové skříně. (Nebo nehořlavou podložku.)"
Citace: Radek Šenkyřík 03.03.2023, 12:38
Výměna celého rozvaděče je jak časově, tak i finančně náročná záležitost, kterou lidé nechtějí podstoupit. V zásadě se jedná o to, že pokud je v rozvaděči dostatek místa, tak není problém toto připojení provést, problém začíná ve chvíli, kdy chci provést revizi takovéto změny, jelikož nejsem výrobcem rozvaděče, měl bych jako revizní technik odmítnout tuto revizi provést. Má to nějaké řešení?
Kdo to jsou ti lidé? To je dodavatel EZ nebo budoucí provozovatel EZ?
Musí přece existovat konkrétní dílenská výrobní dokumentace celé FVE, která má několik kapitol. A rozvaděče budou jedna z kapitol. Navíc do toho vstupují PP distribuce.
Je rozvaděč výrobek? Pak platí Z22/97 a také Z90/2016 a dokumentace podle NV118/2016
a stačí se podívat do přílohy číslo 3 jak má vypadat dokumentace o shodě. Nakonec by to mohlo platit pro celou instalaci FVE. Otázka: pod jaký zákon zařadíte elektrické zařízení FVE ?
Jan Bocek:
Pokračování.
Citace: Jan Franěk 04.03.2023, 07:01
Ano, má. Tedy když pominu odmítnutí zakázky. Můžete nabídnout řešení jejich problému a udělat si z toho další službu. Buďto sám, nebo ve spolupráci s jinou firmou, můžete pomoci rozvaděč upravit/opravit a zlegalizovat dle platných předpisů. Ta investice v té celkové ceně nebude nijak zásadní. Tedy tam, kde o tuto službu bude zákazník stát.
Zase stejná otázka. Kdo to je ten zákazník?
To je ta firma, která provedla EZ, anebo je to provozovatel?
Dodavatelská firma má předat elektrické zařízení, včetně průvodní dokumentace a výchozí revize, anebo dokumentaci o shodě.
Celý postup je vzhůru nohama a obráceně.
Nejdříve musí být vypracovaný projekt na konkrétní stavbu FVE. Každý případ bude jiný a originální. Vyžaduje to předvýrobní technickou přípravu jak elektriky tak i celé mechaniky "elektrárny". Ano, je to "boom" a momentálně "továrna na peníze". A ten technik dodavatele bude se mnou spolupracovat při VR. A dodá mi mnoho dokumentace podle toho pod jaký zákon to zařadíme.
Lituji také RT, který má provést revizi FVE, kterou objednal majitel RD. Montážní firma pryč, v lepším případě zanechala nějakou univerzální dokumentaci, žádné protokoly o zkouškách a najednou jsou zde závažné závady. A technik distribuce to nechce připojit, není to podle PP. A majitel se hrozně diví, "vždyť Oni říkali, že je to tak dobré.....a všichni to tak mají.
Stavět elektrárny i když malé, není zase tak jednoduché, jak si mnohé firmičky myslí. A pokud by do toho šel jako RT, tak bych prošel mnoho desítek RD, kde ty FVE jsou funkční. Udělal jsem to před léty a nafotil technické místnosti a některé jsou opravdu nabité elektronikou a rozvaděči. Viděl jsem i baterkárky jak na velké rozvodně.....j istě záleží na celkovém instalovaném výkonu.
František Šohajda:
S tou FVE to bude ještě mazec!
Nedávno jsem se bavil se známým,je na nějakém vedoucím místě u okresních Hasičů, měli školení a za minulý rok chytlo cca 68 střídačů od FVE a ty co byli na nevhodném místě ,museli v celé ČR hasit hasiči!! Na rodinných domcích, nejsou tam zahrnuty firemní a panelákové.... ..
Při boomu FVE to bude velký oříšek, jak pro montážní firmy tak pro revize!
POZN:
Když vidím, že střídač je na chodbě RD, chodba má 110cm šířku a tam na zdi střídač a další
zapojení? montážní firma přesvědčila majitele, že je to nejlepší místo které našli.....
Majitel kolem toho musí chodit "na kolmo"...Všechny bezpečnostní předpisy porušeny!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana