Zásah do rozvaděče pro připojení FVE, je změna výrobku a jak poté revidovat?
Miroslav Revús:
Citace
Kdo to jsou ti lidé? To je dodavatel EZ nebo budoucí provozovatel EZ?
Musí přece existovat konkrétní dílenská výrobní dokumentace celé FVE, která má několik kapitol. A rozvaděče budou jedna z kapitol. Navíc do toho vstupují PP distribuce
A práve tu sa prejavuje "boom" fotovoltiky.
Projekt nie je.
Zmluva o dielo nie je.
Dostatok času nie je.
Majitelia domov mnohokrát nesúhlasia s akýmkoľvek zásahom do stien. Teda žiadne sekanie.
Firmy nemajú žiadne vedomosti, lebo normy sú drahé a na ich štúdium nie je čas - treba robiť, kým je dopyt.
Panely sa na strechu ukladajú podľa citu, dojmov a zvyklostí montážnych firiem.
Bleskozvod sa nerieši. Investor o to nemá záujem, firmy to neponúkajú, lebo na to nemajú vedomosti. Opäť - normy na LPS sú drahé a kto by sa nimi zaoberal, keď je v nich viac matematiky, ako na strednej s maturitou.
Mám strach/ myslím si/ je mi to úplne ukradnuté, že to dopadne ako v Poľsku. Ponuky na vypracovanie projektov a potom aj revízií som odmietol. Keď som majiteľom montážnych firiem vysvetľoval, že na projekt aj montáž potrebujem určitý čas, že rozvádzače v domoch sa budú musieť meniť za nové a bleskozvod sa musí naprojektovať/preprojektovať a následne vyhotoviť podľa projektu, dostal som iba výhovorky, ako to nejde.
Takže za mňa - nech. Každý si je strojcom svojho šťastia, aj investor, aj realizátor.
Jan Bocek:
Citace: Miroslav Revús 05.03.2023, 09:23
A práve tu sa prejavuje "boom" fotovoltiky.
Projekt nie je.
Zmluva o dielo nie je.
Dostatok času nie je.
Majitelia domov mnohokrát nesúhlasia s akýmkoľvek zásahom do stien. Teda žiadne sekanie.
Firmy nemajú žiadne vedomosti, lebo normy sú drahé a na ich štúdium nie je čas - treba robiť, kým je dopyt.
Panely sa na strechu ukladajú podľa citu, dojmov a zvyklostí montážnych firiem.
Bleskozvod sa nerieši. Investor o to nemá záujem, firmy to neponúkajú, lebo na to nemajú vedomosti. Opäť - normy na LPS sú drahé a kto by sa nimi zaoberal, keď je v nich viac matematiky, ako na strednej s maturitou.
Ještě dodejme, že.....
Projekt nie je.
Zmluva o dielo nie je.
Dostatok času nie je.
A není ani pojištění. A když to začne hořet na střeše, nebo u měniče, tak ten výjezd hasičů zaplatíte. A přesto mnozí jdou do toho rizika.....a vyšetřovatele u hasičského sboru jsou inženýři, absolventi FBI a dobře tuto problematiku ovládají. A i tam, kde je pojištění, tak soudní znalci pro pojišťovnu vydají zprávu, že FVE nebyla řádně zrevidovaná v obvykle jakosti a podají i trestní oznámení. Na koho, když se s revizní zprávy a nějaké dokumentace nezjisti ani kdo to namontoval a zdá měl na to oprávnění. Jak již bylo uvedeno, dohledatelný je revizní technik. Jenže ti, co to takto revidují, tak na Elektriku nechodí. Ale znáte to jak je to s tím džbánkem až se ucho utrhne.....rev ize elektro na FVE, není revize bytečku nebo RD ( i když..)
PS Již bylo uvedeno, že zkrat na DC části je velký problém, protože když svítí i trochu sluníčko, tak ten zdroj je tvrdý a zahoří to pořádně a zvláště na střeše, pokud nejsou dodrženy všechny technologické postupy montáže. Je to zcela podobné jako DC vedení od baterek, nebo od dynama, kde nejsou žádné pojistky proti zkratu a vnitřní odpor zdroje je nízký. Vše musí být instalováno v zesílené isolaci a v provedení "idiot fast" neboli HD. Myslím, že propojení fotovoltaiky s měničem je to kritické místo včetně všech spojů.
Kamil Novák:
Předpokládám, že tazatel měl na mysli variaci na "nádheru", kterou jsem zrovna včera viděl v jednom hotýlku. Zvlášť ty malůvky na stykačích jsou ;D
Jan Alin:
Citace: Kamil Novák 05.03.2023, 11:46
Předpokládám, že tazatel měl na mysli variaci na "nádheru", kterou jsem zrovna včera viděl v jednom hotýlku. Zvlášť ty malůvky na stykačích jsou ;D
Vidím správně hřebínek zamotaný v izolačce :D, tohle je fakt kvalitka. Bohužel jsem již také několik takových hrůz viděl. :(
Kamil Novák:
Citace: Jan Alin 05.03.2023, 13:41
Vidím správně hřebínek zamotaný v izolačce :D, tohle je fakt kvalitka. Bohužel jsem již také několik takových hrůz viděl. :(
Copak izolačka... Chvíli mi trvalo, než jsem se rozkoukal, ale tam je podobných "zvláštností" víc.
Např. z vývodu do podružného rozvaděče jednoho z pater je odpojena 1 fáze a ta je napojena za RCD na snímku. Přívod do toho RCD je ze "sluníčkového" stykače.
Takže se zdá, že z kabelu 5x6 (do toho podruž. rozv.) je 1 fáze+N za RCD a zbylé 2 fáze jsou napojeny z jiného obvodu. :o
Podle popisu by z té "sluníčkové" fáze měly být napájeny lednice na pokojích a z těch 2 jiných fází zbytek patra. Až se tam dostanu, tak to bude jistě velká zajímavost. :(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana