Hrozí nám ohledně FVE polský model?
Jan Franěk:
Tuto informaci o Malina group jsem získal od firmy, která v jistém regionu přebírá jejich závazky. Tedy za ně dodělává již nasmlouvanou práci. Prozatím nevíme nic o o tom kdo bude držet záruky, servis a podobné náležitosti. Chtěli pomoct a radu, protože nemají FVE žádné zkušenosti. Radil jsem ruce pryč ale asi si to nepadlo na úrodnou půdu.
Citace: Juraj Rojko 08.03.2023, 09:06
To je ovšem česky model. Naslibovat, vybrat prachy a zmizet. Že to tak musí dopadnout bylo jasné od začátku masivní kampaně, která nekorespondova la s možnostmi firmy která vznikla z ničeho. Jen jsem si myslel, že zmizí až poté, co se lidé začnou ptát na záruky. Pan majitel měl zřejmě ziskovější podnikatelský plán.
Měl jsem z této firmy podobný pocit. Vznikla vlastně před cca 2-3 lety a najednou nabízela mnoho montáží A že mají všechny díly skladem. Troufl bych si tipnout že je vyprodali co měli na skladu a skončili.
Jan Alin:
Na jejich stránkách na první pohled zatím žádná změna.
Juraj Rojko:
Slyšel jsem to samé, sice nepřímo, ale z více nezávislých zdrojů. Hlavně se však internet v posledních týdnech začíná plnit nářky lidí, kteří zaplatili velké částky a v lepším případě čekají na revizi, v horším nemají vůbec nic a všichni tvrdí, že firma přestala komunikovat. Jeden soused má přislíbenou instalaci do konce března, jsem zvědavý jak to dopadne. Držím mu palce, je to fajn člověk...
Kamil Novák:
Citace: Juraj Rojko 08.03.2023, 12:32
... v lepším případě čekají na revizi, v horším nemají vůbec nic a všichni tvrdí, že firma přestala komunikovat.
Včera mi kdosi volal, že potřebuje revizi RE ohledně změny na "FVE tarif".
Když jsem se ho mimoděk ptal, jestli už má i "papíry" od montážní firmy, tak mi odvyprávěl naprosto totožný příběh - čeká na revizi a firma nijak nereaguje. :(
Dotaz na ty, kteří se v tomto segmentu vyznají víc : předpokládám, že je možné nechat si provést revizi od někoho jiného. Když by měl čas... Ale je zde nějaká "certifikace" od jednotlivých výrobců, platící pouze pro jejich výrobky?
Prostě může technik, který montuje FVE systémy od firmy X zrevidovat systém firmy Y ?
Martin Kurka:
Jedna věc je revize a druhá nastavení systému.
Revize je takřka systémově nezávislá.
Jediné co potřebuje distributor pro připojení zvláštního je nastavení měniče a rozpadové místo. Už ani nepotřebuje dříve žádané jednopólové schéma.
Ale potřebuje protokol nastavení elektrárny a ten dá jen ten, kdo měnič nastavuje a/nebo je to fixní nastavení měniče od výrobce.
Obecně "profláklé" měniče jako Goodwe mají nastaveny ochrany sítě od výrobce a rozpadové místo je uvnitř měniče. Což do nějakého výkonu solárů je přípustné. A pak se nastavuje skoro jen povolení či nepovolení přetoků do sítě a u systémů s baterkami režimy práce, zejména v ostrovu.
Co se týče AC části, tak se nic zvláštního neobjevuje. Jediná specialita je elektroměrový rozvaděč podle připojovacích podmínek pro výrobny el. energie.
Stručně řečeno distributoři zastávají názor, že když má někdo na soláry, tak má na rekonstrukci elektroměrovéh o rozvaděče podle poslední verze podmínek a jdou po tom přísně a striktně do litery. Takže nejen odpojovač instalace na výstupu a speciální HDO ovládání vypnutí elektrárny, ale i předrátování a přemístění a žádná okénka nad elektroměr, nulové můstky a o dřevu ani nemluvě.
Z hlediska revize AC je také zajímavé měření výrobci často předepsaných chráničů typu B a kontrola, jestli tam vůbec jsou. A z toho také vyplývá vynucený přechod z TNC na TNC-S nejméně pro zálohované spotřebiče.
Co se týče revize DC části, tam je hodně specialit a hodně kontrol užití pro DC schválených prvků od kabelů, přes pojistky, jističe a odpojovače a po možnost povinného odpojení stringů pod zátěží atd. A ve valné většině kontrola DC části pro napěťovou úroveň a II třídu izolace - jak již se tu na tento problém narazilo při výběru závěsného kabelu. V DC části je i dost požárních předpisů.
No a na střeše u stringů je elektrických kontrol poměrně málo, vlastně jen izolační stav. Jde hlavně o prohlídku provedení, měl by tam být od dodavatele protokol návrhu montáže z hlediska statiky střechy a kontroluje se soulad, pak se kontroluje ochrana proti LPS, vzdálenosti "s" a vyrovnání potenciálu, správné kabely a upevňovací materiál, předepsané okraje pro hasiče...
Firmy jako Malina, které chtěly..no jak to slušně říci.. no radši ne. Ale hlavně používaly jedno řešení, jeden typ měnče a baterií a jednotné "typizované" AC a DC rozvaděče. S nějakou integrací ostrova do domu jako wattroutery bojlerů apod se vůbec nezabývaly, končilo to nejvýše ručním přepínačem sítí. A často se nazabývaly ani elektroměrovým i rozvaděči, takže soláry hotové, ale distributor nepřipojí a nepřipojí a ve smlouvě malá písmenka o tom, že to je zákazníkova starost.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana