Kterým okamžikem a jak se z VTZ (zhotovitel) přestává VTZ stávat (laik/uživatel)?
Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec 01.03.2023, 21:32
Ano, nechám si provést instalačku v garáži coby NeVTZ, a za rok tam bude soustruh pro podnikání, tímto ji změním užívání se všemy důsledky a budu ji muset provozovat coby VTZ.
Doprovodnou otázkou je, jakou musí mít kvalifikaci elektrikář, který bude zapojovat zařízení NeVTZ, tj. potřebuji oficialně vyměnit/rozšířit zásuvky v oné garáži.
Problém je v tom, že požaduješ oficiálně rozšířit elektrickou instalaci..... jenže oficiálně podle NV 190, §5 předává dodavatel průvodní dokumentaci a VRZ, kde má být uvedeno podle přílohy číslo 3 i údaje o odborné způsobilosti k výkonu činnosti na elektrických zařízeních. Ale není to VTZ, pak ani revize a předané dokumenty nemusí být podle NV 190/2022. Ale jen podle ostatních norem a zvyklostí ( tak jako se to dělalo vždycky)....anebo to vidíš jinak?
GDPR:
Citace: Jan Bocek 01.03.2023, 22:45
oficiálně podle NV 190, §5 předává dodavatel průvodní dokumentaci a VRZ, kde má být uvedeno podle přílohy číslo 3 i údaje o odborné způsobilosti k výkonu činnosti na elektrických zařízeních.
Já vidím problém v tom, že do toho neustále vtahujete NV 190, které v dané oblasti laiků po předání bude irelevantní. Mám za to, že zhotovitel v tomto případě nedělá poučení podle nesouvisejícíh o NV 190, nýbrž podle související ČSN 33 1310 ed. 2.
Kvita Ladislav:
Citace: Jan Bocek 01.03.2023, 22:45
VRZ, kde má být uvedeno podle přílohy číslo 3 i údaje o odborné způsobilosti k výkonu činnosti na elektrických zařízeních.
Můžete, prosím, sdělit, kde v příloze 3 NV 190/2022 je stanoveno, že ve zprávě o výchozí revizi mají být uvedeny údaje o odborné způsobilosti dodavatele k výkonu činnosti?
Jan Franěk:
Citace: Kvita Ladislav 02.03.2023, 08:20
Můžete, prosím, sdělit, kde v příloze 3 NV 190/2022 je stanoveno, že ve zprávě o výchozí revizi mají být uvedeny údaje o odborné způsobilosti dodavatele k výkonu činnosti?
viz příloha (norm)
Jan Bocek:
Citace: Kvita Ladislav 02.03.2023, 08:20
Kolega Honza Franěk byl rychlejší a odpověděl rychle a bez komentáře.
Pozorný čtenář pochopil, že jsem se "sekl", protože se jedná o přílohu číslo 2.
Příloha 3 s tím souvisí jen nepřímo, protože se jedná o Oprávnění k montážím a opravám, revizím a zkouškám VEZ. Kdežto příloha 2 je o Podkladech pro provedení revize VEZ a náplň revize.
A pokud do revize o VEZ mám uvést jméno PO nebo FO, která podniká a provedla instalaci, má své IČO, tak uvedením čísla oprávnění k montáží uvádím i způsobilost k práci na elektrickém zařízení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana