Kterým okamžikem a jak se z VTZ (zhotovitel) přestává VTZ stávat (laik/uživatel)?
Radim Strycharski:
Citace: Milan Hudec 01.03.2023, 21:05
Když si tě objednám na "zapojení zásuvek" do garáže, tak to neutrální stav bude, nemůžeš vědět, zdali tam budu/nebudu podnikat.
Jinak souhlas.
Když si mě objednáš do garáže, kde víš předem, že nebudeš podnikat, tak po mě nebudeš vyžadovat kvalifikaci na VTZ. Když to budeš nechat montovat se záměrem podnikání, tak bys po mě měl chtít oprávnění od TIČRu. To nevypadá jako neutrální stav. To vypadá tak, že nejdřív máš třeba jistý záměr, že tam podnikat nebudeš, uvedeš to do provozu jako neVTZ a pak časem budeš chtít podnikát a uvedeš to do stavu VTZ.
Milan Hudec:
Citace: Radim Strycharski 01.03.2023, 21:18
Když si mě objednáš do garáže, kde víš předem, že nebudeš podnikat, tak po mě nebudeš vyžadovat kvalifikaci na VTZ. Když to budeš nechat montovat se záměrem podnikání, tak bys po mě měl chtít oprávnění od TIČRu. To nevypadá jako neutrální stav. To vypadá tak, že nejdřív máš třeba jistý záměr, že tam podnikat nebudeš, uvedeš to do provozu jako neVTZ a pak časem budeš chtít podnikát a uvedeš to do stavu VTZ.
Ano, nechám si provést instalačku v garáži coby NeVTZ, a za rok tam bude soustruh pro podnikání, tímto ji změním užívání se všemy důsledky a budu ji muset provozovat coby VTZ.
Doprovodnou otázkou je, jakou musí mít kvalifikaci elektrikář, který bude zapojovat zařízení NeVTZ, tj. potřebuji oficialně vyměnit/rozšířit zásuvky v oné garáži.
Jan Bocek:
Citace: GDPR 01.03.2023, 19:05
O jakém provozovateli jakých VETZ je v případě bytů pořád řeč? To mi nějak uniká.
"VETZ může končit předáním průvodní dokumentace. To je příklad bytů a rodinných domů ale i jiných zařízení. Na druhé straně to pro provozovatele VETZ nekončí. Na příklad musí mít stanovenou odpovědnou osobu za to VETZ."
Dobře, nevšiml jsem si, že toto nové vlákno se oddělilo od původního článku TIČR okolo VTZ.
Když jsem prošel celou diskusi, tak váš první příspěvek byl jen okolo bytů.
V otázce ale není nic okolo bytů....
Reagoval jsem spíše na moment, kdy dodavatel EZ ji předává objednateli. Přidal jsem do věty, že tento princip se týká i jiných zařízení, kde provozovatel VTZ má podle zákona další povinnosti.
Tak znovu.
Re: Kterým okamžikem a jak se z VTZ (zhotovitel) přestává VTZ stávat (laik/uživatel)?
Myslím, že v NV 190/2022 je to dostatečně vysvětleno v §5 (3)
Radim Strycharski:
Citace: Milan Hudec 01.03.2023, 21:32
Doprovodnou otázkou je, jakou musí mít kvalifikaci elektrikář, který bude zapojovat zařízení NeVTZ, tj. potřebuji oficialně vyměnit/rozšířit zásuvky v oné garáži.
V návodech bývá napsáno, že montáž musí provést odborně způsobilá osoba. Tak bych řekl, že objednatel se musí zeptat řemeslníka, jestli je odborně způsobilý a když mu odpoví, že ano, tak mu může svěřit práci. Ona odborná způsobilost ale není explicitně stanovena.
Milan Hudec:
Citace: Radim Strycharski 01.03.2023, 22:02
V návodech bývá napsáno, že montáž musí provést odborně způsobilá osoba. Tak bych řekl, že objednatel se musí zeptat řemeslníka, jestli je odborně způsobilý a když mu odpoví, že ano, tak mu může svěřit práci. Ona odborná způsobilost ale není explicitně stanovena.
Souhlas, v právním pořádku chybí instituce "všeobecného elektrikáře".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana