Jak vybrat SSR pro spínání LED osvětlení?

<< < (2/6) > >>

Prokop Buben:
Většina SSR propouští nějaký minimální proud a myslim, že ledky budou blikat. Doporučuji ověřit na 1 ks než zainvestujete do hurá akce.

Miroslav Minařík:
Citace: Martin Syr  24.02.2023, 15:47

SSR je synonymum pro bastl?

Ne, to určitě není. Vycházel jsem z toho mála, co jste uvedl.

Pokud není popsaná celá situace, pro kterou spínací prvek řešíte, pak je diskuse vždy v mnoha částech lichá. Jinak odpoví vývojář, obchodníck, nákupčí, investor, údržbář, revizák ...

A k té ceně ...
Nikdo zde nemůže znát cenovou rovnováhu kterou klient nakonec zvolí. Na tomto fóru se primárně vychází z funkce až pak z ceny. A je na investorovi ať si pak sleví z čeho chce. Zda ze záruky, servisu, funkce nebo bezpečnosti. Samozřejmě když mu je to někdo ochoten dodat a podepsat se ...

Máte pravdu, že bistabilní relé potřebuje něco navíc, omlouvám se, jsem tak nějak přesvědčen, že v dnešní době máme vše pod kontrolou a feedback je samozřejmý :-) Někdo řeší hlučnost, jiný stand-by odběr, jiný třeba signalizaci stavu protože to propojuje na další logiku ...

Jan Palička:
Jak vybrat SSR relé.....že by podle údajů v katalogovém listu? Když už na něm trváte.....zro vna OMRON má v katalogových listech vše potřebné.....

Václav Třetí:
Na Vaši otázku by nejlépe odpověděl katalogový list oněch použitých LED žárovek nebo měření proudové špičky při zapnutí. Běžná žárovka s vláknem má při zapínání proudový odběr zhruba desetinásobný než je proud ustálený provozní. U LED žárovek se to nedá paušálně říci, proudový náraz může být až stonásobný - dáno konstrukcí předřadných obvodů.

Možná by bylo užitečné prozradit, z jakého důvodu ony žárovky chcete nebo potřebujete ovládat pomocí SSR. Dlouholetá zkušenost dává za pravdu kol. Milanu Hudcovi - čím více elektroniky v silových obvodech, tím více poruch a problémů. Jeho rada rozhodně není hate, ale realistický pohled na problém, ono něčím ovládat budete muset i to SSR.

Martin Syr:
Citace: Václav Třetí  25.02.2023, 04:50

Na Vaši otázku by nejlépe odpověděl katalogový list oněch použitých LED žárovek nebo měření proudové špičky při zapnutí. Běžná žárovka s vláknem má při zapínání proudový odběr zhruba desetinásobný než je proud ustálený provozní. U LED žárovek se to nedá paušálně říci, proudový náraz může být až stonásobný - dáno konstrukcí předřadných obvodů.

Možná by bylo užitečné prozradit, z jakého důvodu ony žárovky chcete nebo potřebujete ovládat pomocí SSR. Dlouholetá zkušenost dává za pravdu kol. Milanu Hudcovi - čím více elektroniky v silových obvodech, tím více poruch a problémů. Jeho rada rozhodně není hate, ale realistický pohled na problém, ono něčím ovládat budete muset i to SSR.

Je to z důvodu zvýšení komfortu. Vypínače mám (s přípravou na alternativní řízení) v kuchyni, obýváku 8 okruhů ovládaných z více míst a není to ono. Podobně chci řešit žaluzie, kde nechci u každé stát a ladit jí. Pak další věci. Zvýšení spolehlivosti se dá řešit i více, než je standardní, když se chce.

Používám světelné zdroje od Philipsu nebo Osramu a ty v technickém listě startovací proudy neuvádějí. Uvedou tedy jen ustálený proud 50 mA.
Ten Omron, co jsem uváděl bylo klasické relé, mají i nějaké SSR, kde v katalogu jsou uvedené i další zajímavé údaje. Nechtěl bych se ale soustředit jen na Omron.
Jinde tyto údaje často nejsou. Případně někde je info, že kapacitní zátěž do 10%.
1. Jaké startovací proudy jsou obvyklé pro ustálený proud 50mA světelného zdroje?
2. Dá se zvolit dobré SSR, kde mám k dispozici info - ustálený proud přes relé a ustálený proud ze světelného zdroje?
3. Stejné jako bod 2, ale navíc uvedeno, že spíná v 0.
3.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana