Jaké jsou výstupy u zvonkového trafa OEZ UTZ-4VA?
Jan Šváb:
V rozvaděči mám zvonkové trafo OEZ UTZ-4VA, které má rozměr 3U a protože potřebuju do rozvaděče dostat víc věcí, než kolik je tam místa, chci ho vyměnit za menší.
Podařilo se mi sice podle vzhledu dohledat typ a k němu i návod, ale v návodu se vůbec nepíše, jaké napětí je na jednotlivých výstupních svorkách.
Potřebuju koupit menší trafo předem, aby mi ho elektrikář rovnou namontoval, ale nevím, jaké vybrat, protože napětí, se u nich liší - našel jsem například EATON TR-G3/8, který je jen 2U, ale napětí poskytuje 4/8/12V zatímco OEZ 6/8/12V.
Představuju si, že podle toho, ke které svorce je zvonek připojený, poznám, jaké potřebuje napětí a podle toho koupím nové trafo, aby to odpovídalo. Nebo to je jedno a mohu koupit jakékoliv trafo, ono to nějak fungovat bude?
Václav Třetí:
Sekundární napětí tohoto trafa je volitelné 6 - 8 - 12V.
Napětí pro zvonek se volí podle délky a průřezu vedení (podle ztrát na vedení) a také podle citlivosti zvonku a potřebné hlasitosti. To platí zejména pro klasické elektromechani cké zvonky, při použití různých elektronických "hrajících" zvonků je třeba dodržet požadavky uvedené výrobcem v návodu. Menší verze trafa mívají menší výkon, to může být problém v případě většího RD, kdy zvoní současně dva zvonky na jedno tlačítko (např. v přízemí a v patře, nebo uvnitř a na zahradě).
Peter Munka:
Je v sulade s normami vedenie vodicov sekundaru trafa v tesnom dotyku so silovym vodicom istica / chranica ?
Milan Hudec:
Citace: Václav Třetí 23.02.2023, 11:43
Sekundární napětí tohoto trafa je volitelné 6 - 8 - 12V.
Napětí pro zvonek se volí podle délky a průřezu vedení (podle ztrát na vedení) a také podle citlivosti zvonku a potřebné hlasitosti. To platí zejména pro klasické elektromechani cké zvonky, při použití různých elektronických "hrajících" zvonků je třeba dodržet požadavky uvedené výrobcem v návodu. Menší verze trafa mívají menší výkon, to může být problém v případě většího RD, kdy zvoní současně dva zvonky na jedno tlačítko (např. v přízemí a v patře, nebo uvnitř a na zahradě).
Výstupy či spíše vstupy 230V jsou zejména lajdácky navržené.
Při utahováni svorčičiček mnohdy dojde k porušeni pájeného spoje plošňáčku.
Zdeněk Pikhart:
Citace: Milan Hudec 23.02.2023, 13:28
Výstupy či spíše vstupy 230V jsou zejména lajdácky navržené.
Při utahováni svorčičiček mnohdy dojde k porušeni pájeného spoje plošňáčku.
Výrobce uvádí sílu utažení 0,4Nm, tak to asi bude rukama. ;D
Také občas něco utrhnu ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana