Jaký je správný postup reklamace nefunčního elektroměru a co dál??

<< < (3/3)

Jan Šus.:
Je tam starej černej jistič asi ze 70 let, nepamatuju, že by se někdy měnil. Takže z hlediska plateb je jedno jestli mám 15A nebo 25A? A když bych chtěl v budoucnu zpět 25A budou mě účtovat poplatek, nebo je lepší si ho nechat vyměnit v dnešní době? Bohužel v bytě je vše v hliníku rok 1971, 2x černej jistič (asi 10A) na světla a 2x černej (asi 16A) na zásuvky. Revize tam asi od toho roku 1971 nikdy nebyla provedena. Neznám ve svém okolí nikoho kdo bydlí v bytě a nechává si dělat pravidelné revize.

František Šohajda:
Když měním 15A IJV za 16A 1 fáz. tak bez zaplacení poplatku za 1 A navýšení (asi 250.-Kč)
nový jistič nezaplombují!!
Sice dávám pokud je čas BONEGA 15A ale když je rychlá oprava poruchy tak 16A a už musí být platba za navýšení....
Platba za odběr je do 1x25A to je jiná kolonka!! Ta platí od 1A do 25A včetně ,   bez ohledu
jaké máte jištění.
To nikdy nemění distribuce, vždy majitel nemovitosti si to musí zajistit + revizní zprávu i na tu 1A navýšení!

Václav Třetí:
Pokud má tazatel smlouvu na 25A, tak by neměl nic doplácet. To jsou smlouvy z doby, kdy se zaváděl poplatek za instalovaný amper a u v té době stávajících odběrných míst se nic neplatilo a platí to stále. Nesmí dlouho otálet, reklamovat u distributora chybu, nesouhlasit s jejich administrtivní m řešením. Reservaci má, takže vyměnit hl. jistič za nový 25A. Pokud mu dnes 15A stačí, tak za několik let nemusí, to už ale bude doplácet.

Martin Babrňák:
mě by trošku zajímala následná selektivita poruchy. Pokud má hlavní 15A a v bytě má na zásuvkách 16A tak je to přeci porušení selektivity ne?

František Šohajda:
Citace: Martin Škopek  24.02.2023, 08:51

Instalovat hlavní jistič před elektroměrem o hodnotě 13 A nebo 15 A nemá smysl, neboť měsíční platby za distribuci dle velikosti hl. jističe jsou stanoveny v pásmech, a tady plátí pásmo 10 až 16 A včetně.

To platí u 3fáz elměru....
U 1fáz elměru je to do 25A včetně...
Pokud tam má 15A a dá se další v řadě 16A už musí 1A dokoupit, to někdo nechce, že nemá peníze! I to se mě stalo.
U bytovek T06B se dávali 15A běžně při montáži-dělal jsem jich hodně.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana