O jaký typ historického kabelu se jedná?
Jan Franěk:
Moje osobní zkušenost jako montážníka s těmito kabely byla taková, že dokud se na ně nesáhlo, tak OK. Ale stačilo s nimi z nějakého důvodu mechanicky pohnout a pravděpodobně docházelo k trhání roky vysoušené izolace a k odejití kabelu a to hned, nebo během pár hodin. V té době jsem nebyl RT a neprováděl jsem měření, tak nevím z jakého přesně důvodu. Jen si pamatuji například sídliště protkané těmito kabely a naše firma tam prováděla přípravu nové kabeláže, kabely AYKY. Několikrát se stalo, že jsme ráno přišli do práce a z nově položených kabelů poruchová služba STE, použila jednu fázi, protože v noci jeden z těchto olejových kabelů odešel. Stačil právě jen malinko pohnout s původním kabelem, v rámci přípravy výměny těchto kabelů do stávajících pojistkových skříní SR.
Mimochodem jsem vyměňovali i stávající olejový kabel vn ANKTOYPV (sakra dřina), za vodiče AXECEY (jestli si to správně pamatuji) s izolací ze zesítěného polyetylenu, do místní trafostanice.
Pak jsem ještě pár těchto kabelů potkal v průmyslových provozech, kde se ale vyměňovali mnohem dříve, protože nesplňovali požadavky na bezporuchový provoz. Nevím jestli kvůli přetěžování, nebo třeba vibracím, ale je pravdou že tam tyto kabely byly většinou nahrazovány dříve, než v bytové výstavbě.
Vlado Konrád:
Citace: Kamil Novák 01.02.2023, 16:44
Tak tato jsou právě chvíli před smrtí a to jsem ještě použil staré hodnoty pro Ri z ČSN 34 1010.
Podle ČSN 33 2000-6 by byly už KO.
No a dle štítku na rozvaděčích na koncích jde o rok 1969.
Všem d ě k u j i za nápovědy.
Prečo KO a prečo revidovať podľa 332000-6 ?
Kamil Novák:
Citace: Vlado Konrád 04.02.2023, 11:29
Prečo KO a prečo revidovať podľa 332000-6 ?
1) a vždyť jsem psal "kdyby"
2) protože 33 2000-6 je ohledně minimálního izolačního odporu přísnější (1 MOhm)? (norm)
Bašta Roman:
Na toto téma je tu výborný článek:
https://elektrika.cz/data/clanky/eh-pohled-na-kabelova-vedeni-kolem-roku-1970
Vlado Konrád:
Citace: Kamil Novák 04.02.2023, 12:57
1) a vždyť jsem psal "kdyby"
2) protože 33 2000-6 je ohledně minimálního izolačního odporu přísnější (1 MOhm)? (norm)
Pred pol rokom sme sme osádrzali SR na mokrom kábli z roku asi 1960+ jedna prechodová spojka . Riz 650Mohm. A hybridy na vn kábloch sú aj dnes bežné
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana