Kdo hlídá kvalitu montáže FVE?
Zdeněk Friedrich:
Souhlasím, že vlastník FVE má dodržovat kvalitu dodávky, protože si dovedu představit co masové rozšiřování FVE natropí v síti a distribuci tím vznikají problémy, které dříve nemusela řešit, tudíž s tou výhodností pro distribuci jsem to trochu přehnal. Hlavně ale nepatřím do řad nekritických propagátorů FVE. Maximální využití výkonu s omezeným zpětným vlivem ovšem vyžaduje nároky na správně vypracovaný návrh s optimálním výkonem (můžeme tomu říkat PD), odbornost montážních firem, a kvalitní montáž, včetně úpravy zapojení v RH, případně rozvaděčů podružných tak, aby bylo využití vyrobené energie optimální a přetoky minimální, což souvisí i s bateriovým úložištěm, které má také vlastní spotřebu o které dodavatel při námluvách takticky pomlčí.
Zapojení ER v souladu s PP se předpokládá.
Spíše jsem chtěl upozornit, že díky anoncované výhodnosti FVE ze strany státu a jím dotovaných dodavatelů (zákazník je samozřejmě přesvědčen o výhodnosti dotací ve svůj prospěch), zákazník při opominutí výše uvedených zásad může zplakat nad výdělkem. O nenasmlouvanýc h přetocích (krom technologickýc h, kterým nejde dost dobře zabránit), které byly ze strany distribuce zatím trochu tolerovány, ale začnou (možná už začaly) padat citelné pokuty se zatím moc nemluví.
Jestli jsem to správně pochopil, Němci na rozdíl od ČR ještě cca 9 let nebudou muset v domácích FVE investovat do dražších a zranitelnějšíc h asymetrických střídačů, úprav elektroinstala ce (rozfázování) atd a nadále budou bez zábran prznit síť, která je díky propojení s ČEPS tak nějak společná. To nehořekuju, jenom konstatuju.
Miroš Jan:
Tak já se podělím o osobní zkušenost.
Byl jsem požádám o součinnost, respektive dohled, nad stavbou nové střešní FVE, na jednom objektu. Maximální výstupní výkon měniče 80 kW AC. Předložená PD, byla dle mého názoru velice perfektní.
Jenomže realizační firma, si prostě montovala FVE, jak se ji to zachtělo. Jednotlivé stringy, neměly žádné jištění, a ani rozvaděč DC, a ani svodiče přepětí. Veškeré kabely od panelů, (celkem 10 stringů), zapojil přímo do měniče. Na jednom stringu, bylo Ugen – 787/940 V DC, Igen – 10,85 A DC.
Na můj dotaz šéfoj montážní firmy, proč není dodržen projekt na DC straně, odpověděl, že to není potřeba. (zle)
Na můj druhý dotaz, jak je ta střešní FVE chráněna proti přepětí, zadrmolil že měnič v případě zkratu na DC straně, vypne v řádu ms, a odpojí se od DC strany. (zle)
Absolutně nechápal, na co se ho vlastně ptám. Po této zkušenosti, jsem investoroj dodal potřebné dokumenty, které mu musí dodat montážní firma, a skončil jsem. o:-)
Jakub Drbohlav:
Citace: Lukáš Svoboda 1 29.01.2023, 10:37
Kdo hlídá kvalitu montáže FVE?
Odpověď je velmi jednoduchá - technický dozor investora.
Z toho plyne další otázka. Kolik drobných investorů (typicky FVE na RD) je ochotno si TDI zaplatit?
František Šohajda:
Citace: Jakub Drbohlav 12.04.2023, 13:06
Odpověď je velmi jednoduchá - technický dozor investora.
Z toho plyne další otázka. Kolik drobných investorů (typicky FVE na RD) je ochotno si TDI zaplatit?
Kolego, nikdo!!
Kdyby jen FVE na RD....To bych řekl že ...... (drinks)
Ale na FVE v řádech desítek až 100kW je dozor za investora, sprosté slovo!
Miroslav Revús:
Citace: František Šohajda 12.04.2023, 13:10
Kolego, nikdo!!
Kdyby jen FVE na RD....To bych řekl že ...... (drinks)
Ale na FVE v řádech desítek až 100kW je dozor za investora, sprosté slovo!
Predpokladám, že u rodinných domov a malých firiem sa hľadí na cenu v prvom rade, na kvalitu v poslednom.
U výkonných (a tým aj veľkých) elektrární je odmietnutie technického dozoru zo strany investora "nebetyčná blbost". Ale kto chce kam ...... (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana