Jaký vliv může mít proud kompresoru na jeho hluk?

<< < (2/4) > >>

555:
Citace: Jan P  08.01.2023, 15:13

Řeším problém s TČ (stoupající hluk kompresoru při delším provozu) a zkoušel jsem změřit proud kompresoru.

A změřil jste teploty na některých částech okruhu s chladivem?
Ta hlučnost může být způsobena taky tím že se při delším provozu chladivo více ohřeje(ale ještě né dost na to, aby to byl havarijní stav) a tím je zvýšena zátěž kompresoru.
Samozřejmě že důvodem může být i již zmíněné
Citace: Mařík Pavel  09.01.2023, 21:32

Pokud kompresor hlučí, řekl bych, že se připravuje na odchod. Důvodem nemusí být jen vada kompresoru, ale málo oleje nebo chladiva.

Jan P:
Mařík Pavel: je to starší kousek spínaný stykačem. chladivo je kontrolované, olej nevím jak by šel ověřit. hledal jsem údaje o kompresu a našel pouze příkon a proudy - ty jsem tady uvedl a sedí to s papírem. ostatní hodnoty tam pro mne měřitelné nejsou.

555: teploty mohu změřit, ale nevím, s čím je porovnat. předpokládám teplotu chladiva vůči teplotě vody?

555:
Citace: Jan P  10.01.2023, 17:06

předpokládám teplotu chladiva vůči teplotě vody?

Ne jde o zjištění jestli není překročena provozní teplota kompresoru
(takže tichý chod-teplota  další údaj hlučný chod-teplota ) kompresor má nějaké doporučené teploty od výrobce(přečerpávaného média a kompresoru samotného) právě kvůli tomu, aby se vhodně mazal, pro srovnání doporučená provozní teplota třeba motoru automobilu je stejný případ protože přehřátý motor auta taky není vhodný stav.
Tč mají dle konstrukce kompresoru i patřičnou citlivost na špatné mazání,záleží také jaké mazivo je užito a jak dalece dobře se snáší s chladivem > rozdíly v tom jak dalece je unášen olej celou soustavou a tím i promazávání celého kompresoru.

Jan P:
Citace: 555  12.01.2023, 03:15

Ne jde o zjištění jestli není překročena provozní teplota kompresoru
(takže tichý chod-teplota  další údaj hlučný chod-teplota ) kompresor má nějaké doporučené teploty od výrobce(přečerpávaného média a kompresoru samotného) právě kvůli tomu, aby se vhodně mazal, pro srovnání doporučená provozní teplota třeba motoru automobilu je stejný případ protože přehřátý motor auta taky není vhodný stav.
Tč mají dle konstrukce kompresoru i patřičnou citlivost na špatné mazání,záleží také jaké mazivo je užito a jak dalece dobře se snáší s chladivem > rozdíly v tom jak dalece je unášen olej celou soustavou a tím i promazávání celého kompresoru.

Dnes jsem to vyzkoušel - během 60minut (před měřením běželo TČ cca. 10minut) vylezla voda z 33st na 47st, tlak za kompresorem z 27,3bar na 32,5bar. Nejvyšší teplota pláště kompresoru byla 99st nahoře, 92st dole. Hluk stejný po celou dobu. Teplota okolí 7st

Petr Liskar:
Citace: Jan P  14.01.2023, 17:42

tlak za kompresorem z 27,3bar na 32,5bar.

Jaké chladivo používá to tepelné čerpadlo?
Na běžně používaná chladiva se mi ten tlak jeví příliš vysoký.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana