Vypařuje se mi elektřina?
555:
Citace: Václav Třetí 31.12.2022, 06:32
Jinak asi nejrozumnější a nejrychlejší na další zjištění je to co radil Petr Zíka .
Jen dodám nikde jsem v doplnění popisu situace nenašel:
1) jsou nějaké zásuvky venku mimo zamčenou část domu
2) domácí rozvaděč (jeden či pokud je jich více) je v zamčené části domu?
(z důvodu kudy může být realizován odběr - zmíněná možnost dle pana Václava Třetího- a jak dalece je případně sousedem zjistitelné to že dáte podružný měřák )
Rozhodně si již při raním otvírání zapiště/ nebo rovnou udělejte fotku stavu elektroměru, budete mít první údaj na porovnání.
Citace: Milan Jakeš 31.12.2022, 19:23
Zapojení NO se stykačem, který jej při odpojení proudu vypne a po obnovení nenahodí je úloha pro kluka z 2. ročníku učňáku. Izolační stav na nn měříte 5kV? No nevím, s tím jsem se ještě nesetkal. Ale ten rozpojený stykač byste s tím stejně nenašel.
ano pokud je provozován odběr inteligentněji tak se hledá hůře.
Z přiložené fotky a popisu Citace: kiximok 31.12.2022, 18:29
***Z plynového kotle vedou trubky do samostatné nádoby na vodu na zemi.
odvozuji že ona nádoba je pouhý tepelný výměník na TUV a kabel promotaný potrubím asi bude od teplotního čidla.
Václav Třetí:
El. boiler už vynechme, tazateka má zřejmě výměníkový typ nahřívaný plynovým kotlem.
Kolegové již všelicos a dobře poradili, teď už je třeba se tomu jen pár dní věnovat.
K otvírání dvířek rozvaděče se dá použít všelicos, např. klička určená k otevírání běžných oken, doporučuji ale používat originální klíč, který se dá koupit v elektroodbytu nebo v klasickém železářství. Je dobré ho mít po ruce, protože občas bývá třeba nahodit hlavní jistič u elměru. Použití šroubováku a dalších předmětů většinou poškozuje vnitřní čtyřhran zámku, který bývá ze slitiny hliníku a časem se opotřebí tak, že dvířka již nelze snadno otevřít ani zavřít.
K měření spotřeby jednotlivých spotřebičů doporučuji použít zásuvkový měřič od firmy Hutermann, typ PM6. Přístroj měří okamžitou a celkovou spotřebu, minimální a maximální příkon, proud a síťové napětí. Při zadání ceny za kWh vypočítává i cenové náklady. Zařízení je přehledné a obsluha pochopitelná a snadná. Měření je možné od velmi nízkých příkonů až do plné zátěže, kterou lze připojit přes zásuvku. Přístroj lze zakoupit u firmy Hutermann, Úhlová 796, Praha-Kunratice osobně nebo na jejich e-shopu za zhruba 400,- Kč a nechat si ho zaslat. Přístroj znám a doporučuji ho, je citlivý na malé odběry, přesný a celkově šikovný.
Deductio:
Nevypíná čerpadlo.
Jiří Schwarz:
Kdopak si chce v Novém roce udělat dobrý skutek?
Ona jedna malá zkušenost na místě je víc než dlouhé dopisování.
Revizácký MP nebo analyzátor sítě také může něco prozradit
A nehlaste se hned všichni :D
Za Domažlicko (a přilehlé regiony) bych se mohl přihlásit já
Jiří_Hrubý:
Citace: Milan Jakeš 31.12.2022, 19:23
Zapojení NO se stykačem, který jej při odpojení proudu vypne a po obnovení nenahodí je úloha pro kluka z 2. ročníku učňáku. Izolační stav na nn měříte 5kV? No nevím, s tím jsem se ještě nesetkal. Ale ten rozpojený stykač byste s tím stejně nenašel.
Klešťákem změříte jen proudy, zde snad potřebujete měřit energii pro srovnání s údajem z elektroměru. Toto jsem snad raději ani nečetl ::).
Proč hned kopat? Protože je to velmi levné a kabely dnes bývají hodně mělce. Že před tím shodím všechno v rozvaděči a kouknu, že elektroměr registruje spotřebu tu přece bylo už napsáno. Že na výkopové práce okolo pilíře musí dohlížet osoba s kvalifikací má v PP napsáno náše lokální rozvodné závody. Především je tam ale jako svědek a jako někdo, kdo dokáže správně vyhodnotit to, co ve výkopu objeví.
Safra, mrzí mne, že si tentokrát tolik nerozumíme :).
Stykač na samodrž je při NO kupodivu výjímečná záležitost a i poměrně rozlehlé pěstírny jsou zapojeny nahulváta. Se stykačem jsem se setkal, ale umělec zapojil cívku z přívodních kontaktů. Ocenění hodné bylo užití 400V cívky.
Megr má několik rozsahů a pro kabely nemám problém jít na 5kV, při hledání poruchy. 4kV pro zdravý (a kvalitní) kabel nejsou problém.
Porovnání ve wattech je pro první ohledání fakt zbytečný, elektroměr se nechá když už ověřit zátěžovkou, kterou může nahradit i rychlovarka, následně stačí změřit proud v HDS a proud v okruhovém rozvaděči. RD není rozlehlá síť, kde by se proud měnil z vteřiny na vteřinu a docílit tedy ustáleného stavu je snadný.
Kopání bych až na základě izolačního stavu řešil do nějakých 5m výkopu v zeleném, představte si, že kabel půjde pod zámkovkou, pod skalkou... Lokalizace není nákladná záležitost. V tomto konkrétním případě však chybí některé indicie pro jednoznačné potvrzení průrazu kabelu, takže bych to zatím neřešil.
Je-li to v pravidlech vaší LDS, není o čem polemizovat, jiný kraj, jiný mrav.
O tom je diskuse, netřeba se vším souhlasit, ale dá se o tom diskutovat. :-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana