Vypařuje se mi elektřina?

<< < (8/12) > >>

Martin Kurka:
Tady něco nehraje,
ptáte se jak sama otevřít dvířka a vaše fotka elektroměru je s otevřenými dvířky a dvířka stanadardně na čtyřhran, který se dá otevřít i lžičkou na kafe.
Píšete, že za letošek máte spotřebu 10 MWh a na elektroměru je 8 MWh a lístek s výměnou vypadá staršího data.
Jako by nám nějaký kolega dělal silvestrovskou zábavičku.
Jestli ne, tak se omlouvám.

Václav Třetí:
Citace: Jiří_Hrubý  31.12.2022, 19:14

... mám stále v hlavě ten mnou popisovaný případ, který se takto udál...

Já vám věřím a umím si představit i důvody, proč se tak dělo. Platí k tomu moje poznámka o velice zanedbaném boileru. V takovém případě se musí sejít více problémů, možná také dohromady s neodborným zásahem.

kiximok:
Martine, odpoledne tu byl táta a elektroměr mi neochotně otevřel (nekoukala jsem čím, protože jsem fotila). Byl protivný jako půlnoc, akorát jsme se pohádali a zase odjel. Dříve se živil jako elektrikář (ne moc schopný evidentně),  ale nezajímá ho to, protože on ty účty platit nemusí. Podle něj za to může PC a akvárko a šmytec. Lístek jsem si vzala, abych se pokusila rozluštit datum - jiný tam opravdu nebyl. Vypadá to na 24.11.2010 - stav VT 36 925. Což je spotřeba, kterou jsem za 4 roky taky nemohla prošustrovat - prý se ne vždy montují elektroměry s nulou, že mohou dávat i starší? Hledala jsem i papír s pokynem, aby se zabezpečila ta dvířka, abych věděla, kdy tam tenhle elekroměr namontovali, ale bohužel jsem ho už nenašla. Lžička na kafe stačí,  (poklona) . Děda mi říkal, že potřebuji nějaký speciální šroubovák. Co se HW týče, tak jsem ráda, že poznám síťový kabel a tím to končí.

Jsem z toho úplně na infarkt, elektrikář sem do pondělí nepřijde a nemohla jsem z toho ani spát, protože je to naprostá raketa a já už opravdu nevím, kde bych měla šetřit. Nemám zámek, domácnost mám běžnou bez blbostí, elektromobil nemám, netěžím krypto ani nemám tajnou pěstírnu trávy a když nad tím tak přemýšlím, tak tu policejní vrtulník létal v létě podezřele často, třeba už mě s tou abnormální spotřebou i nahlásili. Akvárko snad není výsadou miliardářů a s nějakou tisícovku ročně navíc za proud jsem počítala. Nejvýkonnější herní počítač jsem měla už když jsem se nastěhovala - nevím, kolik mohly tenkrát žrát. Pak jsem měla zase na x let nadupaný herní počítač na zakázku. Tenhle alienware mám od léta 2016 - bez problému na něm fičí Forza 5, takže není důvod k výměně.  A já neřeším zanedbatelný nárůst o pětikilo za rok, ale raketový  nárůst spotřeby bůh ví za co. Kdyby byl vadný jeden spotřebič, tak by se musela spotřeba zvýšit a ustálit. Jenže mně spotřeba roste raketově dál. A co bude příští rok? Budou mi za proud účtovat 200 tisíc? Mám pořád stejný životní styl, pořád ty samé druhy spotřebičů (když jeden odejde, koupím místo něj jiný) a prostě nedokážu pochopit, kam ta spotřeba mizí a proč se neustále zvyšuje.

Proto mě napadlo napsat sem, jestli nemáte zkušenosti s nějakými absoruditami a kuriozitami, které by to dokázali vysvětlit a mě by ani nenapadlo, že je něco takového možné.

Jinak jsem si uvědomila, že se začala spotřeba zvyšovat cca po přechodu k MND 12.6.2018. Mění se kvůli přechodu k jinému distributorovi elektroměr? Že by tam něco tenkrát dokonili, špatně zapojili a další, kdo měnil elektroměr si toho nevšiml, protože je to třeba schované za krytem a tam už nikdo nepotřeboval nic zkoumat a pouze to zapojil na kabel, který tam trčel?

M S:
Vsetko spomenute v poslednom odstavci je mozne. Hlavne zacnite kazdy den zapisovat spotrebu na elektromeri a potom sa uvidi. Tych par dni kym sa vam podari zohnat elektrikara uz nesposobi milionovu skodu a v diskusii padlo X moznosti testovania svojpomocne dovtedy.

Petr Zíka:
Počkejte do zítřka. Ráno je moudřejší a za světla se lépe pracuje. Vezměte si všechny šroubováky, co doma najdete a také lžičky. Nejprve zkuste otevřít rozvaděč šroubovákem, pak lžičkou, tou opatrně, ať si lžičku nezničíte. Odhadněte rychlost blikání. Z fotky plyne, že pokud dioda blikne 1x za vteřinu, máte odběr 360W. Pokud 2x za vteřinu, tak 720W. I to 2x za vteřinu snadno změříte pomocí stopek na mobilu, prostě v rytmu bliknutí tapnete prstem na stopkách mezičas, po chvilce cvičení se snadno dostanete do rytmu. Rozvaděč nechte otevřený a doma na rozvaděči vypněte úplně všechny jističe. Vraťte se k elektroměru. Ten teď nesmí blikat, no možná jedno bliknutí za minutu (to je 6W odběr),  rozhodně nesmí blikat častěji. Pokud blikne mnohem častěji (třeba 1x za pět vteřin),  vypadá to na černý odběr nebo vadný hlavní přívod do domu). Udělejte, dejte vědět, pak budeme pokračovat. Jo a stav elektroměru a jeho výrobní číslo máte na faktuře.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana