Vypařuje se mi elektřina?

<< < (7/12) > >>

Václav Třetí:
Citace: Jiří_Hrubý  31.12.2022, 17:04

přívod vody, pojistný ventil, v něm na vstupu zpětná klapka, za ní prostor s pružinou a v tomto prostoru je odbočení, kde je kuželka pojistné části. Tak nějak vypadá polská verze čínské výroby.

Jenže tak vypadá zpětný a pojistný ventil téměř každý. Starý českosdlovensk ý, nový italský nebo německý, ono se nic jiného z principu nedá vymyslet. Vytékání většího množství teplé vody z boileru pojistným ventilem znamená více závad najednou a VELICE ŠPATNOU KONTROLU A ÚDRŽBU boileru. Důležité je také umístění poj. ventilu, Já ho mám asi půl metru od vstupu do boileru a i při dlouhodobějším nahřívání je teplé potrubí 10 až 15 cm a dále ne.

Citace: Jiří_Hrubý  31.12.2022, 17:04

Když se sešel malý průtok pojišťovákem a odpor zpětné klapky, docházelo k neustálému vypouštění vody z bojleru a tím zároveň k ochlazování šachty s tělesem ve spodní části a rovněž termostatu. Bojler tedy nahříval celou dobu NT a teplé vody bylo stále málo.

Když nic jiného, tak špatné umístění sondy termostatu (povytažená, někteří výrobci ji do šachty pouze zastrčí). Ta má být co nejvýše, aby nedocházelo k případnému přehřívání horní části boileru. Jinak neustálé odkapávání poj. ventilu bývá způsobeno děravou membránou a pokud naopak neodkapává vůbec, tak je nefunkční zpětná klapka a zvýšený tlak odchází do studenovodního potrubí.

Velice také záleží na provedení boileru. Nejlépe funguje provedení závěsné, kde všechno vybavení je dole a přirozené proudění teplé vody v nádrži zajišťuje nejlepší a nejúčinější ohřívání vody bez toho, aby se studená voda mísila s teplou - za předpokladu, že je vnitřní vybavení v pořádku, tedy, že teplá voda se odebírá ze shora a studená je na vstupu opatřena deflektorem, aby se rozlévala pouze ve spodní části. Ležaté provedení boileru má díky nevýhodnému tvaru již vlastnosti horší a úplně nejnevýhodnějš í z hlediska vlastností jsou boilery samostojné, kde je všechno obráceně.

kiximok:
Nemám ani solární panely, ani tepelné čerpadlo, ani vířivku, ani jezírko, ani vyhřívané okapy nebo chodníky, pouze podlahovku. Už je to přeci jen starší dům, kolaudace 12/2006. Hodnoty jsem vytáhla z faktur, ale podle spotřeby na novém elektroměru si mě asi s nikým jiným bohužel nepletou.

Neustále zapojené spotřebiče do sítě: Lednice s mrazákem, trouba, sklovarná deska, myčka, mikrovlnka, (rychlovarná konvice přestala fungovat a vyhodila jsem ji),  topítko, filtr a světlo k akvárku, 2xTV, 2Xset to box, 2xPC + monitory + bedýnky (moje se vypínají automaticky po pár minutách nečinnosti) + jeden mikrofon + jedna tiskárna, 3x malá kancelářská lampička, 2x router s wifi modemem, krabička pro DSL, pračka, 2x mini osvětlení poličky, čerpadlo u septiku, čerpadlo na topení, plynový kotel, garážová vrata (interní v domě),  garážová brána. Světla v garáži, před hlavním vchodem a v chodbě jsou na čidla. Ať přemýšlím jak přemýšlím, tak nic jiného v zásuvkách není. A samostatný bojler jako takový asi nemám. Z plynového kotle vedou trubky do samostatné nádoby na vodu na zemi.

PC mám sice herní, ale hry z časových důvodů hraji pouze výjimečně a když už, tak spíš srandičky a ne hry náročné na grafiku. PC je v pořádku, žádný botnet ani těžba krypta na něm neprobíhá a vypínám ho, když u něj nejsem. Větší výkon je opravdu slyšet podle větráků. Většinou používám internet a sem tam nějaký program a je tichý jako myška.

Z případného NO nepodezřívám nové sousedy, ale ty staré, co ten dům postavili a poté ho museli prodat s tím, že ti noví o tom nic neví. Sousedy naproti také vylučuji. Starousedlíci jsou přes hlavní silnici, tam by se kabel tahal nepozorovaně asi těžko :D Takže spíš chyba zapojení ČEZu. Zjistím, kdy se ty elektroměry měnily a jestli spotřeba nezačala stoupat po nějaké výměně, že by to blbě napojili a ty další už si toho nevšimli.

Já klidně jistič shodím, zkontroluji blikání a zaznamenám spotřebu před a po, ale jak sama otevřu ty dvířka? A na jak dlouho to mám vypnout? Poznám to hned jestli přestane elektroměr blikat?

Jiří_Hrubý:
Citace: Václav Třetí  31.12.2022, 17:48

Jenže tak vypadá zpětný a pojistný ventil téměř každý. Starý českosdlovensk ý, nový italský nebo německý, ono se nic jiného z principu nedá vymyslet. Vytékání většího množství teplé vody z boileru pojistným ventilem znamená více závad najednou a VELICE ŠPATNOU KONTROLU A ÚDRŽBU boileru. Důležité je také umístění poj. ventilu, Já ho mám asi půl metru od vstupu do boileru a i při dlouhodobějším nahřívání je teplé potrubí 10 až 15 cm a dále ne.

Když nic jiného, tak špatné umístění sondy termostatu (povytažená, někteří výrobci ji do šachty pouze zastrčí). Ta má být co nejvýše, aby nedocházelo k případnému přehřívání horní části boileru. Jinak neustálé odkapávání poj. ventilu bývá způsobeno děravou membránou a pokud naopak neodkapává vůbec, tak je nefunkční zpětná klapka a zvýšený tlak odchází do studenovodního potrubí.

Velice také záleží na provedení boileru. Nejlépe funguje provedení závěsné, kde všechno vybavení je dole a přirozené proudění teplé vody v nádrži zajišťuje nejlepší a nejúčinější ohřívání vody bez toho, aby se studená voda mísila s teplou - za předpokladu, že je vnitřní vybavení v pořádku, tedy, že teplá voda se odebírá ze shora a studená je na vstupu opatřena deflektorem, aby se rozlévala pouze ve spodní části. Ležaté provedení boileru má díky nevýhodnému tvaru již vlastnosti horší a úplně nejnevýhodnějš í z hlediska vlastností jsou boilery samostojné, kde je všechno obráceně.

Nemám co dodat, perfektní rozbor, jako vždy, jen mám stále v hlavě ten mnou popisovaný případ, který se takto udál.
Citace: kiximok  31.12.2022, 18:29

Já klidně jistič shodím, zkontroluji blikání a zaznamenám spotřebu před a po, ale jak sama otevřu ty dvířka? A na jak dlouho to mám vypnout? Poznám to hned jestli přestane elektroměr blikat?

K elektroměru se dostanete čtyřhranem 6x6mm a měl by být součástí příslušenství rozvaděče.
Stačí povypínat všechny jističe v domě a jít se podívat, zda bliká elektroměr. Už tohle je nápověda. Pokud by blikal, někde je stále odběr a jak je na hodinách napsáno, 10000 bliknutí je kilowatta. Pro začátek stačí vypnout na deset minut a sledovat. Pak nechat zapnuté jen to nezbytné a zapisovat spotřebu třeba týden.

Milan Jakeš:
Citace: Jiří_Hrubý  31.12.2022, 17:40

Ano, bliká rychle, protože 10000 bliknutí je jedna kWh....

Zapojení NO se stykačem, který jej při odpojení proudu vypne a po obnovení nenahodí je úloha pro kluka z 2. ročníku učňáku. Izolační stav na nn měříte 5kV? No nevím, s tím jsem se ještě nesetkal. Ale ten rozpojený stykač byste s tím stejně nenašel.

Klešťákem změříte jen proudy, zde snad potřebujete měřit energii pro srovnání s údajem z elektroměru. Toto jsem snad raději ani nečetl  ::).

Proč hned kopat? Protože je to velmi levné a kabely dnes bývají hodně mělce. Že před tím shodím všechno v rozvaděči a kouknu, že elektroměr registruje spotřebu tu přece bylo už napsáno. Že na výkopové práce okolo pilíře musí dohlížet osoba s kvalifikací má v PP napsáno náše lokální rozvodné závody. Především je tam ale jako svědek a jako někdo, kdo dokáže správně vyhodnotit to, co ve výkopu objeví.

Safra, mrzí mne, že si tentokrát tolik nerozumíme  :).

M S:
Citace: kiximok  31.12.2022, 18:29

Pozor, nie je istic ako istic. Na vasej foto je pod elektromerom hlavny istic. Ten nechajte tak.
V dome, alebo v garazi budete mat rozvadzac s dalsimi isticmi, pre zasuvky, svetla a ine veci. Predpokladam, ze taky budete mat v dome iba jeden.

V prvom kroku najdite tento domaci rozvadzac a vsetko v nom vypnite. LED na elektromere by mala prestat blikat a mala by zacat trvalo svietit = nulova spotreba.

Ak zaznamenate nulovu spotrebu, po stranke cierneho odberu by ste mali byt OK, a bude potrebne skumat cez zasuvkove merace alebo navstevou elektrikara s kliestovym merakom.

Elektrikar v prvom rade zmeria, ci je odber celeho vnutorneho rozvadzaca zhodny s tym, co tvrdi elektromer. Dokaze zmerat spotrebu konkretnych okruhov a spotrebicov.

Zaroven - pisete, ze uvedene "odpisy spotreby" nie su z elektromeru, ale z faktur. Navrhujem v nasledujucich dnoch zapisovat udaje na samotnom elektromeri kazdy den v rovnakom case. Rychlo zistite, ktora bije. Stale je mozne, ze vas poskytovatel EE si vas pletie s inym odbernym miestom. Potvrdit, ze elektromer realne meria takto vysoku spotrebu je podstatne. Ak by sa ukazalo, ze toto je pravda, je mozne, ze dostanete velku cast penazi naspat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana