Jak může domovní automatizace pomoci snížit energetický odběr objektu?

<< < (6/10) > >>

Milan Jakeš:
Citace: Milan Hudec  30.12.2022, 16:53

Já zas názor, jak je ideální z vody v řece kolem nuly přejít do svého obývacího pokoje cca.15C, užít si tepelnou pohodu a na noc to stáhnout na 12C.

Brr ::). Ale jinak studenou sprchu mám rád  :D.

Jiří_Hrubý:
Citace: Milan Jakeš  30.12.2022, 16:47

Já bych s tím možná polemizoval. Je asi vcelku prokázané, že dlouhodobé žití v "tepelném inkubátoru" má silně negativní vliv na imunitu člověka. Pro zdraví je dobré, když tepelná pohoda netrvá stále. U nás jsme zvyklí mít přes den a přes noc chladněji a večer trenýrkovou teplotu 23-25oC. Taky jsem už zaznamenal názor, že pro zdraví není dobré, když je podlaha teplejší než prostředí. Ale tomuto jsem osobně nevěnoval pozornost.

PS: Na radiátorech je také fajn, že umí hezky sálat, když se do nich pustí ve vychladlém domě víc horká voda. Topíme dřevem/uhlím do AKU, tak si můžeme nastavovat vodu do radiátorů dle libosti.

Mám možnost porovnat obojí. Protože mám dům podsklepený a sklep je větší polovinou nad terénem, tak dokud byl zdrojem jen radiátor, nebyl problém dům vytopit, ale při zemi bylo klidně jen 15° a u stropu 25. Kvůli tomuhle stavu jsem se vrhnul na podlahy a protože dát tam ty trubky nebylo nijak drahý, tak tam v rámci zateplení podlah jsou. No a teď, i když pouštím vodu třeba jen 20°C, je ta teplota vcelku rovnoměrně po celý místnosti. Takhle mám pořešenou ložnici, kde to přes korkovou podlahu natápí voda 17°.
Jasně, změnily se podmínky izolací podlahy, takže teď to těžko porovnám, když topím jen na radiátory a konvektory, nebo jen podlahovkou, protože podlaha už tolik tepla nebere přes sklepy.
Konvektory a radiátory, byť marketingem zvané jako nízkoteplotní, těch 80 na vodě z krbovek snesou v pohodě taky.

Jan Franěk:
Citace: Milan Jakeš  30.12.2022, 17:04

Jasně, v zimě dopoledne venku -3 a nízká oblačnost, teplota podlahy 27oC, v poledne se oblačnost rozplyne, teplota podlahy stále 27oC, tak se buď v místnotech na jih buď otevřou okna a nebo se podle možností přesunete do chladnějších částí domu.

Sice máte VŠ, ale prostě nechápete princip regulace. Kdyby teplota podlahy stále zůstávala na 27°C (váš příklad),  tak se přece nejedná o regulaci. A ano, kdybych podlahovku pouze vypnul, vychladne a večer po západu slunce přijdu o komfortní teplotu v místnosti. Asi nemá smysl se s vámi o tom dále bavit, když neposloucháte a stále si melete svou.

Asi se vrátím k tomu původnímu dotazu/nadpisu.

Ano jakákoliv smysluplná regulace prostě už z principu šetří energie. Navíc přináší větší tepelný a často i uživatelský komfort.
Druhou otázkou jen zůstává, jestli jste ochotni částku za tu regulaci investovat, nebo ne. Někdo to bude vnímat jako vyhozené peníze, jiný rád investuje. V některých případech se o relativně rychlé návratnosti bavit můžeme, v jiných určitě ne. Vždy to bude případ od případu a neexistuje univerzální odpověď. Důvody už jsem nahrubo popsal v předešlém příspěvku.

Milan Jakeš:
Citace: Jiří_Hrubý  30.12.2022, 17:08

Mám možnost porovnat obojí.

Jak máte tu podlahovku dlouho? Máte samozřejmě pravdu v tom, že radiátory nedokáží ohřát vzduch pod jejich dolním okrajem, takže podlahy v přízemí mohou zůstávat prochladlé. Návštěvy si na studenou podlahu u nás občas stěžují a asi je opravdu nejlepší mít obojí  :).

Milan Jakeš:
Citace: Jan Franěk  30.12.2022, 17:19

Sice máte VŠ, ale prostě nechápete princip regulace.

Beton 8cm, kapcita 176kJ/m2.K, vyleze slunce, přestanu topit, beton zchladne z 27oC na 23oC, předá 704kJ/m2, je nad ním 2,6m3/m2 vzduchu, tak pro představu to je energie, která by ten vzduch ohřála o 225oC. Ale toto je jen 1. náhled pro představu.

Vezměme obývák 30m2, tak to je energie v betonu 5,86kWh. Tepelnou ztrátu obýváku zde dejme 600W, tak pak máte v podlaze teplo na 9hod. Je to jen příklad pro představu, skutečné hodnoty se mohou lišit.

Takže otevřít okno a tu energii prostě vyluftovat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana