Jak může domovní automatizace pomoci snížit energetický odběr objektu?

<< < (7/10) > >>

Deductio:
Citace: Milan Hudec  30.12.2022, 16:48

...
To jako všechny automatizace berou stejně?

Všechny domovní automatizace neberou stejně, spíše berou ještě víc.

Jan Franěk:
Citace: Milan Jakeš  30.12.2022, 17:41

Beton 8cm, kapcita 176kJ/m2.K, vyleze slunce, přestanu topit, .........

Osobně předpokládám, že bych ve vašem případě rozhodně netopil podlahu na 27°C, ale například na 23°C.  A rázem jsou vaše výpočty jinde. Také nikde nevidím plochu okna a jejich "topný výkon" za dne, kdy slunce svítí krátce a nízko. Není zde zohledněna poloha okna ke slunci ani případná záclona, která dost výkonu sebere, a tak podobně. Dost bude záležet na hustotě podlahového topení, které vypočítává projektant vytápění, na základě výpočtu tepelných ztrát a podlahové plochy. Tedy pokud chcete použít v příkladu opravdu relevantní informace. Osobně ale přiznávám, že energie dodaná zdarma sluncem v chladném období, je pro mne vítanou a snažil bych se jí naopak plně využít, i kdybych měl její nadbytečnou část vyvětrat, což je stejně občasná nutnost v každém objektu, kde není větrání rekuperací a podobně.

Navíc se snažím vytvořit ucelený systém, například včetně automatického stínění a podobně. To pro období kdy má slunce ještě velkou sílu, ale v noci je chladno, že je třeba již občas topit, nebo jen zabránit přehřívání objektu v letních slunečních dnech. Třeba jen proto, že chlazení je stejně drahé jak topení, nebo jen kvůli většímu tepelnému komfortu. Opět mi přijde že se snažíte pouze vytrhávat jednotlivé drobnosti z kontextu, aby jste dosáhl výsledku který vám vyhovuje. Protože pokud jde o jeden systém (regulaci),  jste opět odkázán nejen na tu regulaci, ale i na chování či pomoc uživatele. Jak prosté a logické.

I z osobní zkušeností vím, že například velmi záleží na hustotě podlahového topení, protože jej mám doma v kombinaci s radiátory a dělané na etapy, kdy mohu srovnávat několik rozdílných přístupů (delší časové období realizace a nyní i provozu). Navíc se MaR věnuji poměrně dlouho
 (moje vstupenka k domácí automatizaci) a přestože nedokážu provést vaše výpočty, troufnu si říci, že zreguluji kdejaký RD, nebo byt, ke spokojenosti investora. Vždy tomu ale předchází mnoho kroků a seznámení se s konkrétním místem, nebo představou a požadavky investora.

Miroslav Minařík:
Citace: Deductio  30.12.2022, 18:00

Všechny domovní automatizace neberou stejně, spíše berou ještě víc.

Tak kolik tedy bere KNX, Foxtrot a xComfort? Zvláště jsem zvědavý jak budete přesný mezi nimi, než o výsledkých spotřebách. Nemusím nic "dedukovat". Pokud existuje dokumentace s jednotlivými přístroji je opravdu snadné se spotřebám dobrat přesně.

Jiří_Hrubý:
Citace: Milan Jakeš  30.12.2022, 17:20

Jak máte tu podlahovku dlouho? Máte samozřejmě pravdu v tom, že radiátory nedokáží ohřát vzduch pod jejich dolním okrajem, takže podlahy v přízemí mohou zůstávat prochladlé. Návštěvy si na studenou podlahu u nás občas stěžují a asi je opravdu nejlepší mít obojí  :).

Druhou zimu.
Ono je něco jinýho podlaha v patře a podlaha v přízemí, tam ten rozdíl je a radiátor podlahu nikdy neohřeje a pořád přes ní půjde chlad ze sklepa.
No a zase podlahovka neumí reagovat pružně na přechodný stavy a na temperování je to ekonomický nesmysl. Od toho jsou zase ty radiátory, které vykryjí hysterezi v podlaze, takže i když mám topení jen na nezámrz, tak vytopení místnosti radiátorem je rychlé a náběh podlahy mně netrápí a ta pak už jen udržuje teplotu.
No a co se osvědčilo, byl podlahový konvektor s ventilátorem, měl jsem je dát všude.

Milan Jakeš:
Citace: Miroslav Minařík  30.12.2022, 19:08

Tak kolik tedy bere KNX, Foxtrot a xComfort? Zvláště jsem zvědavý jak budete přesný mezi nimi, než o výsledkých spotřebách. Nemusím nic "dedukovat". Pokud existuje dokumentace s jednotlivými přístroji je opravdu snadné se spotřebám dobrat přesně.

Deductio počítal s příkonem 21,5W. Také se kloním k tomu, že je to spíše minimum.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana