Jak může domovní automatizace pomoci snížit energetický odběr objektu?
Milan Jakeš:
Citace: Jiří_Hrubý 30.12.2022, 15:44
Podlahovka je fajn, o tom nepolemizuju, nejvýhodnější je ale když jede pořád.
Já bych s tím možná polemizoval. Je asi vcelku prokázané, že dlouhodobé žití v "tepelném inkubátoru" má silně negativní vliv na imunitu člověka. Pro zdraví je dobré, když tepelná pohoda netrvá stále. U nás jsme zvyklí mít přes den a přes noc chladněji a večer trenýrkovou teplotu 23-25oC. Taky jsem už zaznamenal názor, že pro zdraví není dobré, když je podlaha teplejší než prostředí. Ale tomuto jsem osobně nevěnoval pozornost.
PS: Na radiátorech je také fajn, že umí hezky sálat, když se do nich pustí ve vychladlém domě víc horká voda. Topíme dřevem/uhlím do AKU, tak si můžeme nastavovat vodu do radiátorů dle libosti.
Milan Hudec:
Citace: Deductio 30.12.2022, 16:00
Zvýšení nákladů za energetický odběr objektu o vlastní spotřebu domovní automatizace při:
6Kč za kWh o 1600Kč za rok,
7Kč za kWh o 1800Kč za rok,
8Kč za kWh o 2100Kč za rok,
9Kč za kWh o 2400Kč za rok ...
Bez této informace bych se asi NR nedočkal...... ..
To jako všechny automatizace berou stejně?
Milan Hudec:
Citace: Milan Jakeš 30.12.2022, 16:47
Já bych s tím možná polemizoval. Je asi vcelku prokázané, že dlouhodobé žití v "tepelném inkubátoru" má silně negativní vliv na imunitu člověka. Pro zdraví je dobré, když tepelná pohoda netrvá stále. U nás jsme zvyklí mít přes den a přes noc chladněji a večer trenýrkovou teplotu 23-25oC. Taky jsem už zaznamenal názor, že pro zdraví není dobré, když je podlaha teplejší než prostředí. Ale tomuto jsem osobně nevěnoval pozornost.
PS: Na radiátorech je také fajn, že umí hezky sálat, když se do nich pustí ve vychladlém domě víc horká voda. Topíme dřevem/uhlím do AKU, tak si můžeme nastavovat vodu do radiátorů dle libosti.
Já zas názor, jak je ideální z vody v řece kolem nuly přejít do svého obývacího pokoje cca.15C, užít si tepelnou pohodu a na noc to stáhnout na 12C.
Pavel Čermák:
Když se tak stále točíme na té podlahovce, jen drobný poznatek:
velmi doporučuji si dopředu ujasnit, kde bude v ložnici postel(obzvláště u dvojlůžka)
a tam instalovat zvlášť regulovaný okruh, případně zde topnou smyčku úplně vynechat.
Možná je to subjektivní dojem, ale v posteli nad vytápěnou podlahou je někdy k nevydržení
i když má být v místnosti třeba jen 18C
Milan Jakeš:
Citace: Jan Franěk 30.12.2022, 16:45
Je fajn že jste tak chytrej, ale o regulaci podlahového topení moc nevíte. PLCčko si hravě poradí i s tím, když do místnosti svítí slunce a krátkodobě místnost přetopí.
Jasně, v zimě dopoledne venku -3 a nízká oblačnost, teplota podlahy 27oC, v poledne se oblačnost rozplyne, teplota podlahy stále 27oC, tak se buď v místnotech na jih buď otevřou okna a nebo se podle možností přesunete do chladnějších částí domu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana