Jak může domovní automatizace pomoci snížit energetický odběr objektu?

<< < (4/10) > >>

Jiří_Hrubý:
Citace: David Hruda  30.12.2022, 12:54

Tak určitě...  :D

No to zcela nepochybně, instalateřina není atomový výzkum a v dobách zoufalého hledání solidních řemeslníků, jsem se to holt musel naučit sám.
Kdybych usoudil, že se bez PLC neobejdu, dám ho tam, ale používám jen dva režimy a sice buď topí všechno s tím, že přes ESBE termoventily se nastaví teplota do jednotlivých podlah, nebo přepnu na protizámrz a topím na 10°.
Podlahovka je fajn, o tom nepolemizuju, nejvýhodnější je ale když jede pořád. Ten náběh stejně požere podlaha na akumulaci. A jsem rád i za radiátory a konvektory v podlaze, protože v přechodném období jaro podzim, stačí trochu zatopit v krbovkách, protože dostat se z 18° na 23° na vzduchu pomocí podlahovky, znamená 6 hodin práce pro tepelko.
Ideální je dlouhodobý mráz, to jede podlaha nonstop jen s nočním útlumem a  je to fajn.

Milan Jakeš:
Citace: David Hruda  30.12.2022, 15:34

Mýlíte se. Já (respektive systém) reguluji, a vy "myslíte".

Regulace je pro mne především příslušná matematika a fyzika regulovaných systémů. Na VŠ jsem sice nakonec skončil u mikroelektroni ky ale kamarád z kybernetiky mi občas nosil úlohy, se kterými neuměli hnout. Protože jsem napůl studoval i MFF teoretickou fyziku, tak se občas jejich učitelé nad mými řešeními pozastavovali. Ono např. znalost funkcionální analýzy nepatřila mezi vybavení VŠ studentů, ale byla nutná pro hlubší studium kvantové fyziky. Mnohé jsem ale vlivem specializace už zapomněl.

Deductio:
Zvýšení nákladů za energetický odběr objektu o vlastní spotřebu domovní automatizace při:

6Kč za kWh o 1600Kč za rok,
7Kč za kWh o 1800Kč za rok,
8Kč za kWh o 2100Kč za rok,
9Kč za kWh o 2400Kč za rok ...

Miroslav Minařík:
Nevím proč se tu stále omílá podlahovka, jakoby to byl nějaký standard.

Máme tři objekty.
Tři systémovky ale pouze v jedna z nich na bázi PLC (Foxtrot).
V jedné koupelně podlahovka.
Vodní topení.
Klimatizace.
Dlouhodobě rozdíl systémovky proti konvenčnímu řízení jsou náklady -20%.

Není to značce, krabičce ale o kombinaci na konkrétním objektu a konkrétním užívání. Dohadování o zpoždění, typu zdroje trochu zbytečné. Návrh, nasazení je jedna věc a vyladění je věc druhá.
A to ladění je komfort versus ekonomika provozu.
Zda to bude víc doleva nebo doprava si určuje provozovatel dle své momentální potřeby.

Toť má dlouhodobá zkušenost z praktického užívání.

Jan Franěk:
Citace: Deductio  30.12.2022, 16:00

Zvýšení nákladů za energetický odběr objektu o vlastní spotřebu domovní automatizace při:
 ...

Zase jsem se zasmál. Nic víc mi to nedalo. Nějaká čísla, bez konkrétního popisu. Vypovídající hodnota příspěvku nula. Kdy konečně začnete vkládat nějaká konkrétní data z konkrétních aplikací.

Citace: Milan Jakeš  30.12.2022, 15:57

Regulace je pro mne především příslušná matematika a fyzika regulovaných systémů. ....

Je fajn že jste tak chytrej, ale o regulaci podlahového topení moc nevíte. PLCčko si hravě poradí i s tím, když do místnosti svítí slunce a krátkodobě místnost přetopí. Nedovolí prostě podlaze vychladnout na takovou úroveň, aby večer dotopila na požadovanou teplotu až po 4 h.  Vaše argumenty patří mezi stále omílané mýty, které šíří právě odpůrci podlahovek a ti, co si nechali postavit od šmudlů, nebo sami postavili regulaci na hobby komponentech za pár halířů na Alíku. Prakticky každý solidní výrobce regulací, si s podlahovkou hravě poradí a každý solidní integrátor, nebo MaRák to hravě vysvětlí.

Jediné s čím souhlasím je to, že pokud mám dům s nízkou teplotní ztrátou, může být cena regulace topení takovou investicí, která se zaplatí až za dlouhou dobu. To znamená, že ne vždy se musíme bavit o rozumné návratnosti. Ale z praxe vím, že je to pouze jeden z parametrů, které zákazníky dnes zajímá. Často je totiž regulace topení jen součástí celku, kdy řízení přináší konkrétnímu zákazníkovi požadovaný komfort. Tedy neřeší návratnost, ale možnosti systému/investici. Úplně jiné parametry, než které zde nejčastěji uvádíte. Jinými slovy, to že v tom nevidíte konkrétní přínos vy, ještě neznamená že ho v tom nevidí někdo jiný.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana