Co byste poradili na špatnou instalaci ošizeným odběratelům FVE?

<< < (3/6) > >>

Vojtěch Běhunčík:
Schválená novela energetického/stavebního zákona LEX1 po připomínkách zahrnuje jisté bezpečnostní prvky, například
- Ministerstvo stanoví vyhláškou:
požadavky na bezpečnou instalaci v případě výroben elektřiny z obnovitelných zdrojů energie s instalovaným výkonem do 50 kW.
a
– Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují:
stavební úpravy nezbytné pro instalaci využívající obnovitelný zdroj energie s celkovým instalovaným výkonem do 50 kW, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se způsob užívání stavby, nevyžaduje posouzení vlivů na životní prostředí, jsou splněny podmínky zejména požární bezpečnosti podle právního předpisu upravujícího požadavky na bezpečnou instalaci výroben elektřiny, a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou.
---
Jenom nevím, nakolik to bude vymahatelné a kontrolovateln é.

Jiří_Hrubý:
Citace: Juraj Rojko  20.12.2022, 18:05

Konkrétně o jakém kouzelném razítku píšete?

Sem to blbě napsal, ne připojení do sítě ale přidělení dotace, dík za upozornění.
A myslel jsem tím razítko oprávněný osoby na montáž panýlků a čerpání dotací.

Juraj Rojko:
Rozumím. Ale na tomto razítku také není nic zvláštního. Každý elektrikář jej může po absolvování státní zkoušky získat a přijde mi, že to není ani příliš náročné ani nákladné. (Nebo může sehnat někoho, kdo jej již má a dohodnout se s ním na spolupráci.)

Jiří_Hrubý:
Ano, vím, dokonce je to zkouška co do náročnosti asi jako šestka do tisíce  někde u piva,
spíš jde o princip, kdy kvalifikovaný elektrotechnik, klidně RT, má v očích úřadu menší váhu, než "pasák" lopat z východu montujících panely pochybným způsobem a pokud se chce stát důvěryhodným, musí absolvovat zbytečný, nic nepřinášející přezkoušení, ovšem za lidových 5kKč, pro další nenažrance zapojený do toho systému a zabitý den.
Jasně, i varianta s razítkem za úplatu je řešením, ale z principu se mi to ekluje, což je ryze subjektivní názor.

Martin Babrňák:
Citace: Jan Franěk  20.12.2022, 06:48

Osobně také vnímám mnoho dalších chyb a skrytých rizik okolo montáží FVE. Nějak považuju jako rizikové i umístění baterií do místností, kdy se celá technologie obskládá různým bordelem a to považuji za problémové z hlediska požáru. Nikdo laika nepoučil a ten si pak není vědom chyb které dělá a zvyšuje postupně nevědomě rizika dál a dál. na fotce technologie 3 dny po instalaci. Zkusím udělat foto za nějaký měsíc  ;)  přes moje upozornění  ;D

Musím se podívat (nebo prosím znalejší kolegy v tomto segmentu o nasměrování) zda existují nějaká pravidla pro umisťování této technologie a především rizikových "stohů baterií" . Zatím jsem v tomto směru ve fázi učení.

no ono co se problematiky umístění bateriového pole týče ... sou pouze doporučení (snadno přístupné místo, žádné hořlavé materiály okolo, žádné zásuvkový vývody poblíž, dobré větrání, stabilní teplota),  není tuším snad žádná norma nebo nařízení či něco podobného, které by todle vyžadovalo. Takže pokud zákazník chce tak mu ty baterky klidně nainstalujou do prťavého kumbálku obloženého dřevem, kterej ani pořádně nevětrá a ještě je v něm vysoká vlhkost :D. Pak to kolikrát ani nemusí zachránit všemožné ochranné prvky v elektronice.

ale jedno je jisté, jak tu již bylo řečeno, čím větší počet zfušovaných instalací tím větší tlak pojišťoven a hasičů na řádné ošetření předpisem (smutné jsou jen ty škody na těch co to odskáčou, kolikrát je to pro ně třeba i likvidační)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana