Co byste poradili na špatnou instalaci ošizeným odběratelům FVE?
Jan Franěk:
Osobně také vnímám mnoho dalších chyb a skrytých rizik okolo montáží FVE. Nějak považuju jako rizikové i umístění baterií do místností, kdy se celá technologie obskládá různým bordelem a to považuji za problémové z hlediska požáru. Nikdo laika nepoučil a ten si pak není vědom chyb které dělá a zvyšuje postupně nevědomě rizika dál a dál. na fotce technologie 3 dny po instalaci. Zkusím udělat foto za nějaký měsíc ;) přes moje upozornění ;D
Musím se podívat (nebo prosím znalejší kolegy v tomto segmentu o nasměrování) zda existují nějaká pravidla pro umisťování této technologie a především rizikových "stohů baterií" . Zatím jsem v tomto směru ve fázi učení.
pegas100:
S FVE se roztrhl pytel a i já se musím koukat na zfušované instalace při revizích a projektech.
- montéři panelů jsou většinou cizinci a nebo zoufalci bez jakékoliv znalosti
- montéři DC jsou většinou ti samí
- montéři AC strany jsou ti, kteří byly někde narychlo sehnáni bez větších znalostí
- úpravy RE(kapitola sama pro sebe), to se daří málokomu
Nechci házet všechny do stejného pytle, ale těm dobrým firmám to tito rádoby umělci kazí.
Poměr je tak 30% těch, kteří vědí co dělají.
Miroslav Minařík:
Nevím, zda ještě něco doporučovat těm ošizeným ale těm, co se rozhoduji asi ano.
I když na "mystery shopping" zrovna neprovozuji u fotovoltaiky jsem několik zkušebních procesů zkusil.
Určitě nekolik bodů bych uvedl:
- nevšímat si delší doby k finální realizaci
- nevšímat slevy množstevní
- nevšímat si ceny pokud objednáte do určitého data
- nevšímat si přidaných bonusů
A po realizaci?
- než zaplatím doplatek nechám si nezávislým dozorem zhodnotit dodaný rozsah
Ovšem je toho víc jak být snadno ošizen.
Jiří_Hrubý:
U pár vypálených budov jsem se už s hasiči potkal.
Příčiny byly z těch zřejmých v jednom případě uložení vodičů, resp. jejich upevnění promotáním mezi latěmi, jednou utržení měniče ze zdi (hmoždinky to nedaly) a následný zkrat přívodu od panelů a roztečení izolace až na půdu a jednou závada blíže nespecifikovan á, kdy zahořela zřejmě svorkovnice/konektor u panelu a v tomto případě skončil požár ještě nad střechou.
Sranda byla, že v prvním případě proběhla den před zahořením "pravidelná revize FVE" provedená dodavatelem FVE, takže ty dvě zánovní střechy včetně krovů a promáčené místnosti, nebyly pro pojišťovnu problém.
Už proto doporučuji tuto švindlrevizi nechat občas provést, protože pojišťovna má ráda známého pachatele.
Hlavní potíž je v nastavení systému. Když si rozpočítám materiál, dostanu se pod cenu s dotací a zbyde dost i na práci.
Stav je takový, že i kdybych nakrásně chtěl nechat namotovat FVE od pokrývače s elektrikářem, kdy budu mít zajištěnou montáž bez zku.vení střechy a instalaci provedenou tak, že nezahoří, není to možné, protože firma z vy.caným zkušeným čerpačem dotací v čele a zaměstnávající rumuny, úkáčka ale i český rekvalifikovan ý neschopný (šikovnej neví kam dřív a drží se řemesla) zedníky, má kouzelný razítko, který je potřeba na žádost o připojení do sítě.
Pak taky (i já) nadávají elektrikáři na hrozný stav ER při montáži FVE, ale jak jsem se dozvěděl od jednoho novopečeného majitele FVE, za přidání krabice na premixku zaplatil v položce "úprava rozvaděče pro měření FVE" lidových 10kKč, ale vlastně to šlo z "dotace", takže to nebolelo.
Jo a ještě jeden případ se mi vybavuje z nedávné doby. Zákazní čeká už půl roku na připojení, protože nemá revizi na panýlky, neb RT zjistil, že z (tuším) 18 ks panelů, jsou čtyři zapojeny totálně do série, takže do zkratu a není tedy možné spustit střídač. RT to opravovat odmítl (není jeho práce, dobře dělá) firma má zaplaceno a je v jiném kraji. Ale je dobrý, že baterkárna se alespoň udržuje v kondici odběrem ze sítě. (dance)
Co by tedy měl udělat ošizený zákazník? Hlavně se nenechat ošidit, protože pak se bude dlouho a složitě domáhat nápravy.
Obvyklá utopistická fráze "pozvat svýho elektrikáře na dozor" je namístě, ale kdo má svýho elektrikáře a kdo má elektrikáře, který není jen měnič zásuvek, světýlek, ale praktik s všeobecným přehledem.
Juraj Rojko:
Citace: Jiří_Hrubý 20.12.2022, 17:05
Stav je takový, že i kdybych nakrásně chtěl nechat namotovat FVE od pokrývače s elektrikářem, kdy budu mít zajištěnou montáž bez zku.vení střechy a instalaci provedenou tak, že nezahoří, není to možné, protože firma z vy.caným zkušeným čerpačem dotací v čele a zaměstnávající rumuny, úkáčka ale i český rekvalifikovan ý neschopný (šikovnej neví kam dřív a drží se řemesla) zedníky, má kouzelný razítko, který je potřeba na žádost o připojení do sítě.
Konkrétně o jakém kouzelném razítku píšete?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana