Lze za rozvaděč považovat rám bez zadní stěny?

<< < (10/17) > >>

Karel Bělohlávek:
Citace: Jaroslav Jonáš  03.12.2022, 20:41

Premixové desky mají svoji normu ČSN, která uvádí účel jejich použití. Na mnoha seminářích a aktivech v minulosti bylo vždy vysvětlováno, že zde se nejedná o rozvaděče, ale deska s osazenými a zapojenými přístroji je elektrická instalace a podléhá revizi spolu s ostatní elektrickou instalací. V principu je to podobné jako u Úplného krytu. Takže žádná typová zkouška, kusová zkouška a prohlášení o shodě. Venku by měly tyto desky být osazené podobně jako na obrázku tohoto příspěvku. Ověření krytí by měl mít jenom rám s dvířky pro použití ve venkovních podmínkách.

V minulosti možná. V současné době je deska brána jako komponenta rozvaděče, viz výstřižek z připojovacích podmínek. Je otázkou, zda premixová deska vyrobená dle již zrušené ČSN 35 7020  konstrukčně vyhovuje současným požadavkům souboru IEC 61439.

Jan Franěk:
Citace: Jiří_Hrubý  04.12.2022, 12:31

Věc názoru či ega.
Premixka do stávající vyhovující (neshnilé, s fungujícími dvířky) bedny či OCEPu pro ni uzpůsobeného, není nic proti ničemu.

TO si právě nemyslíme a s egem to nemá nic společného.

Přečtěte si ještě jednou vložené odkazy na PP a napište jestli si opravdu myslíte, že těmto podmínkám premixová deska vyhovuje.

A opravdu si myslíte že postaru obyčejné prostředí, se nachází i venku na fasádě, za plechovými, nebo dřevěnými dvířky?

Jiří_Hrubý:
Jistě, článek 7.1, ve vztahu k novým rozvaděčům. Dokud se jedná o opravu a není schnilá bedna a dvířka, není to problém a hlavně je to mnohem snazší.
A ano, opravdu jsem přesvědčen, že ve dřevěné bedně s premixkou, je lepší klimatická situace ve vztahu ke kondenzaci, než v plasťáku či OCEPu na objektu.
Krytí IP43 ty proklínané v kolchozu za flašku fušované ER, dosáhnou taky a na rozdíl od některých novodobých shitů od brůny třeba, neshnily ani za 50 let.
Z prax řeším v nerezových i plastových ER na objektu kondenzaci a to velmi výraznou.
Sám jsem z naivity vyhodil ER s premixkou a na jeho místo osadil nerez, ale bez vyvrtání větracích otvorů, tekla po jističi voda. Takže ne nutně znamená výměna evoluci a mědí vydrátovaná premixka v souladu s PP nebyl dosud důvod k nezaplombování .
A opakuji, mám namysli pouze případy, kdy se jedná o opravu, nebo doplnění bojlerovky a v případě, kdy se nehýbá s fasádou.

Radek Červený:
Citace: Jiří_Hrubý  04.12.2022, 12:31

Chápu, pokud je někdo elektrozedník, rád si to vyseká, zapěnuje, opraví brizol...
Ale pokud se má jednat jen o malou úpravu, kvůli sazbě, nebo změně jištění a měření zůstane na objektu, bez plánované opravy fasády, má deska pořád svoje opodstatnění a coby zákazníkovi je mi vcelku u řiti obrat nějakýho dráteníka, když mi zničí soudržnost brizolu.

Kdo chce, hledá způsoby,...atd. Pokud je na fasádě ještě břizolit, tak pravděpodobně už budu v 90% usazovat rozvadč předsazeně kvůli zateplováku. A to nemluvím o tom, že pokud měním ER rozvaděč, je to dnes v 90% kvůli FVE a pokud chci splnit připojovací podmínky, nebývá velikost menší. To jsou všechno věci, které se dají celkem šikovně překonat.

Opravdu si nehoním ego, nemám to zapotřebí. Jen chci odvádět celý život práci co nejlépe a díky tomu nemusím dnes brát každý mizerný šolich a bastlit někam premixku. To je všechno  ;)

Václav Třetí:
Deska Premix s elektroměrem a popř. HDO je relativně dobrá (pokud je ve skříni, která plní svoji funkci). Daleko horší je osazená jako okruhový rozvaděč s 20 až 30 jističi. To je teprve masakr, pokud se musí něco opravovat, měnit.

Princip desky je starý více jak 100 let (nejprve dřevěné, později gumonové a pertinaxové),  samotná šedivá Premix se dělá přes 50 let, takže to už je také historie.

Výhodou dřevěné bedny bývalo, že se vždy v ní udržela vyšší teplota než venku nebo v plechové skříni, takže se nic nepotilo, ani v počasí jako je nyní. Nerez se potí ještě více, chybí vrstva barvy ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana