Mám zvolit v domku systém zásuvek a vidlic 5x16A nebo 5x32A?

<< < (10/11) > >>

Jan Bocek:
Citace: Hynek Havliš  23.12.2022, 08:45

Nevím, jestli je to případ/jaký byl zámysl tvůrců této staré pětikolíkové zásuvky SEZ, nicméně nedávno jsem se setkal s novou šestikolíkovou verzí (3xL/N/PE + ovládání),    ovládací kontakt kratší, než fázové a výrobce využíval tento konektor jako hlavní vypínač strojního zařízení. Šestý kolík se při vytahování ze zásuvky rozpojil první, byla na něj připojená cívka hlavního stykače v zařízení - a bylo tak zaručeno, že při vytahování ze zásuvky jsou silové kontakty rozpojovány bez zatížení. Úplně speciální kabel to tedy nemuselo vyžadovat, byl-li ovládací kolík patřičně proudově dimenzován.
Tak to mohl být teoreticky účel.

Edit: Omlouvám se, nějak jsem minul tu poznámku o menším průřezu. Stejně to tady pro zajímavost nechám.

Vzniklo to v roce 1980, kdy vyšla nová norma ČSN 332180 Připojování elektrických přístrojů a spotřebičů. Zřejmě z hlediska bezpečnosti se nesměly zástrčky nad 63 A vytahovat při zatížení. Proto SEZ začal vyrábět zásuvky a zástrčky pro 63 a 125 A s tímto navíc kolíkem. Zásuvka musela být napojená bud na jistič s blokovací cívkou, anebo musel být předřazen stykač .

S hlavním ( nouzovým) vypnutím SZ to nemělo nic společného. Pouze ochrana obsluhy při vytažení zástrčky pod zatížením. Zřejmě bylo více úrazu se starými litinovými zásuvkami oválného tvaru.

Norma 332180 je stále živá a platná

Hynek Havliš:
Zdravím_Honzo. Děkuji_za doplnění a rozšíření obzorů. Principiálně je to tedy vlastně to samé - ta moje poznámka o takto realizovaném hlavním vypínači stroje se konkrétně vztahovala k té moderní šestikolíkové zásuvce.

Jan Bocek:
Hynku,

jsem rád, že se můžeme takto doplňovat. Máš pravdu také v tom, že do obvodu "emergency" stop se může zapojit i kolíkový kontakt v zástrčce a sekvenčně včas vypnout hlavní vypínač a nedojde k oblouku při vytažení a rozpojení silového obvodu.

V roce 1980 se ale ještě moc "emergency" stopky u SZ neřešily. 
Ale bylo daleko větší množství mobilního SZ připojenými do zásuvek 50/100/200 A, které byly jištěny jističi typu TEMAX a později AMT.

Později byla snaha omezovat mobilní SZ a ubývalo rozvodu s tak velkými proudy pro zásuvky.
V 80. létech měli poruchoví elektrikáři v hutích "knihu schémat" formátu A5 a tak takové "normalizované schéma" zapojení zásuvky s blokováním jističe, bylo do té knihy doplněno.
Knihu schéma měli již v hutích před rokem 1940.....dobře v té tradici pokračoval Klockner-Moeller se svými Wiring manuály. V 60. až 70. létech bylo pravidlem, že při uvádění velkých investičních celků, dostávali šefmontéři na straně provozovatele takové manuály, ale i měřící přístroje a wercajk. Ale to je zase jiné téma a hodně vzdálené od zásuvek.

Jan Franěk:
D......  kolegové. Zase jsem se dozvěděl něco nového a mám z toho radost  ;) ;) ;)

M S:
Citace: P Martinec  23.12.2022, 09:49

taky jsem to nikde neviděl  ale ono to nemuselo být komplikované zapojení.
Nedávno jsem se setkal při rekonstrukci venkovní kabelové trasy el. rozvodů, nevím k čemu to vedlo - se sedmižilovými!! cca 10-16?? mm2 AYKY kabely (6x černá + 1x zelená)

Vedenie pre motor so vsetkymi vinutiami vyvedenymi pre start cez delta/star stykac?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana