Mám zvolit v domku systém zásuvek a vidlic 5x16A nebo 5x32A?

<< < (9/11) > >>

P Martinec:
Pane Fraňku, konečně jsem našel obrázek co kupují teď do fabriky (IP44). Toto zobrazené řešení se mi právě nelíbí a když ten kabel dlouho visí zastrčený v zásuvce rozvaděče, dost se v tom místě uchycení namáhá plášť. Nikoliv obvodově plošně jako u třmenu kde se tlak nějak rozdělí  - ale jen v úzké obvodové přímce (zařezáváním). A ještě to má těsnit...
Proč se mi líbil "starej SEZ" se sponou a trychtýřem -  protože si kabel zapojím, zajistím sponou a vím jak je to tam uspořádané a když to dobře udělám že se to už nemůže změnit. Pak to po kontrole teprv zakryju a dotěsním.
 U nových s velkou matkou jako je na obrázku to sice zapojím, zasunu kryt ale  -  teď  ten kabel musím trochu zasunout dovnitř, aby vodiče nebyly napnuté, (nepoznám zda nejsou uvnitř překroucené),  pak tu matku dotáhnout ale ani málo( protože kabel bude časem klouzat ven a vodiče se napnou) ani moc (rozmáčknutí pláště kabelu).

Problém mám v tom že už těch výrobců vidlic a zásuvek je hodně, každý má má nějaké své "patentní" řešení a když to vidím jen na obrázku a nemám to přímo v ruce netuším co to je zač...jako tady u toho na obrázku.
Osobní zkušenost mám jen s tím s čím dělám.  :-\

P Martinec:
Tady to řešení zajištění a těsnění se mi nelíbí.

Václav Třetí:
Citace: Jan Franěk  22.12.2022, 14:12

Vždy mne zajímalo, k čemu je to určené. Že se jedná o kolík pro ovládací vodič jsem věděl, ale nikdy jsem nepotkal jeho funkční zapojení a od nikoho se nedozvěděl nic o jeho praktickém využití.

Použité jsem to také nikdy neviděl a netuším jaký byl původní záměr. Také jsem nikdy nepotkal vhodný kabel pro toto zapojení, protože ovládací kolík je malý a vodič by musel být výrazně menšího průřezu, než pracovní vodiče. Řekl bych, že je to k ničemu, ale možná by se našlo něco v cizích materiálech, my jsme tento systém zásuvek jen převzali.

Hynek Havliš:
Citace: Václav Třetí  23.12.2022, 06:54

Použité jsem to také nikdy neviděl a netuším jaký byl původní záměr. Také jsem nikdy nepotkal vhodný kabel pro toto zapojení, protože ovládací kolík je malý a vodič by musel být výrazně menšího průřezu, než pracovní vodiče. Řekl bych, že je to k ničemu, ale možná by se našlo něco v cizích materiálech, my jsme tento systém zásuvek jen převzali.

Nevím, jestli je to případ/jaký byl zámysl tvůrců této staré pětikolíkové zásuvky SEZ, nicméně nedávno jsem se setkal s novou šestikolíkovou verzí (3xL/N/PE + ovládání),   ovládací kontakt kratší, než fázové a výrobce využíval tento konektor jako hlavní vypínač strojního zařízení. Šestý kolík se při vytahování ze zásuvky rozpojil první, byla na něj připojená cívka hlavního stykače v zařízení - a bylo tak zaručeno, že při vytahování ze zásuvky jsou silové kontakty rozpojovány bez zatížení. Úplně speciální kabel to tedy nemuselo vyžadovat, byl-li ovládací kolík patřičně proudově dimenzován.
Tak to mohl být teoreticky účel.

Edit: Omlouvám se, nějak jsem minul tu poznámku o menším průřezu. Stejně to tady pro zajímavost nechám.

P Martinec:
taky jsem to nikde neviděl  ale ono to nemuselo být komplikované zapojení.
Nedávno jsem se setkal při rekonstrukci venkovní kabelové trasy el. rozvodů, nevím k čemu to vedlo - se sedmižilovými!! cca 10-16?? mm2 AYKY kabely (6x černá + 1x zelená) takže ty by byly pro připojení zásuvky vyhovující.  Ve vidlici by se dal jeden z fázových kolíků propojit s pilotním kontaktem a je to. Vodič vedoucí z pilotního kontaktu zásuvky se v rozvaděči po zredukování průřezu připojí na cívku stykače. Zbývá otázka jištění tohoto vodiče po vstupu do rozvaděče.

Ale někde jsem viděl i schéma jak by to mělo správně být.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana